Tuesday, April 17, 2012

Ο ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑΥΡΟ


Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑΥΡΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=======


Συμπληρώσαμε την αναδημοσίευση σε συνέχειες της ομιλίας για τους διωγμούς των χριστιανών του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Προέδρου του Γραφείου Εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Ρωσίας.


Αυτή τη φορά επεσημάναμε λίαν ενδιάφερουσα συνέντευξη του Σεβασμιότατου, η οποία αναφέρεται εν πολλοίς στο ίδιο θέμα, αλλά και η οποία μιλά για πολλά άλλα καίρια θέματα, την οποία - συν Θεώ-, θα αναδημοσιεύσουμε και πάλιν σε συνέχειες.


Πιστεύουμε ότι τόσον ο Σεβασμιότατος κ. Ιλαρίωνας, όσον και η Εκκλησία της Ρωσίας, διαδραματίζουν και μπορούν να διαδραματίσουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στο μέλλον, αν επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην υπεράσπιση των δικαιώματων των χριστιανών, που καταπατούνται ασύστολα σε ολόκληρο τον κόσμο.


Η Εκκλησία της Ρωσίας έχει μεγάλη δύναμη, έχει εκατομμύρια πιστούς και έχει την ανοιχτή συμμαχία του Ρωσικού κράτους το οποίο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην υπεράσπιση των διωκόμενων χριστιανών σε όλο τον κόσμο.



ΕΡΩΤΗΣΗ: Πολλοί εκ των πιστών βλέπουν την απαγόρευση στη Βρετανία να φοράει κανείς σταυρό στον εργασιακό του χώρο ως ένα εμφανές παράδειγμα της αύξησης κρουσμάτων της χριστιανοφοβίας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.


Είναι γνωστό ότι οι απολυμένοι Βρετανοί πολίτες προσέφυγαν στο δικαστήριο του Στρασβούργου.


Πώς εξελίσσεται η κατάσταση τώρα και ποιες είναι οι σκέψεις σας επί τούτου;


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ:


Η θέση της Κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία δικαιολογεί την απαγόρευση από τον εργοδότη να φοράει κάνεις σταυρό στον εργασιακό του χώρο, περιλαμβάνεται στο έγγραφο θέσης, που εστάλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Αυτό το έγγραφο θέσης απεστάλη ως απάντηση στις μηνύσεις πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίοι σε διαφορετικές χρονικές στιγμές είχαν ήδη αντιμετωπίσει την απαγόρευση να φοράνε σταυρούς.


Συγκεκριμένα πρόκειται για τη γνωστή Nadia Eweida, η υπόθεση της οποίας έτυχε αρκετά ευρείας δημοσιότητας: πριν μερικά χρόνια η κυρία αυτή ετέθη σε διαθεσιμότητα από τις αρχές της αεροπορικής εταιρείας «British Airways» όπου εργαζόταν για την άρνηση να συμμορφωθεί με την απαίτηση να βγάλει σταυρό που φορούσε ανοιχτά.


Ακολουθεί η Shirley Chaplin, η οποία επί τριάντα χρόνια εργαζόταν ως νοσοκόμα προτού απολυθεί επειδή φορούσε σταυρό.


Υπάρχουν ακόμα κάποια πρόσωπα, τα οποία αρνήθηκαν να καταχωρήσουν ως κανονικούς γάμους τις ομόφυλες ενώσεις.


Σε αυτό το έγγραφο θέσης, το οποίο δε γνωρίζουμε, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ γίνεται λόγος για το δικαίωμα των εργοδοτών να απαγορεύουν να φοράει κανείς σταυρό.


Και οι Άγγλοι νομικοί που υποστηρίζουν αυτή τη θέση προβάλλουν μια σειρά διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας της Μεγάλης Βρετανίας καθώς καταφεύγουν και σε θρησκευτικά επιχειρήματα, λ.χ. ότι να φοράει ένας χριστιανός σταυρό δεν είναι απαίτηση που υπαγορεύει το δόγμα του.


Στη συζήτηση του θέματος πήρε μέρος και ο Αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας κ. Ρόουαν Γουίλιαμς, ο οποίος επεσήμανε ότι για πολλούς ο σταυρός σήμερα έχει γίνει πλέον είδος κοσμήματος.


Αντίθετος σε αυτή τη θέση επίσης δήλωσε και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος λόρδος Carey.


Σε γενικές γραμμές το θέμα είναι υπό συζήτηση τώρα στη Μεγάλη Βρετανία. Κατ’ εμέ το βασικό είναι η ίδια η τοποθέτηση σχετικά με το δικαίωμα του εργοδότη να απαγορεύει στους εργαζομένους του να φοράνε θρησκευτικά σύμβολα και ιδιαίτερα το σταυρό.


Φρονώ ότι αυτό αποτελεί επιβεβαίωση μιας πάρα πολύ μεγάλης πτώσεως και συνειδητής απορρίψεως από τις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας των χριστιανικών καταβολών της χώρας.


Πιστεύω ότι αβίαστα μπορούμε να παραλληλίσουμε την κατάσταση αυτή με εκείνη της Σοβιετικής Ενώσεως, όπου εκεί ακριβώς απαγόρευαν στους ανθρώπους να φοράνε σταυρούς και αφού τα ανακάλυπταν, τους έβγαζαν από το λαιμό.


Ήμουν μαθητής, φορούσα σταυρό και θυμάμαι όταν μια δασκάλα μόλις ανακάλυψε την αλυσίδα με σταυρό, τον έβγαλε.


Εάν η Μεγάλη Βρετανία με την ιδεολογική δικτατορία της μαχητικής εκκοσμίκευσης παρομοιασθεί με τη Σοβιετική Ένωση, αυτή η παρομοίωση δε θα είναι προς το συμφέρον της χώρας, η οποία θεωρείται δημοκρατική.



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”


No comments:

Post a Comment