Friday, April 9, 2010

ΑΤΥΧΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ





ΑΤΥΧΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==================


Ατυχή (ατυχέστατη για να ακριβολογώ) εγκύκλιο εξαπέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αναφορικά με το πενταετές μνημόσυνο του προκατόχου του Ιάκωβου. Την παραθέτουμε όπως την διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο ειδήσεων “Αμήν” και τη σχολιάζουμε στη συνέχεια:


Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

__________________


“Το Σάββατο, 10 Απριλίου, σηματοδοτεί το τέλος ενός ευλογημένου κεφαλαίου στην ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, διότι είναι η 5η Επέτειος από την εκδημίαν του σεβασμίου και προσφιλούς προκατόχου μου, αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Από την πρώτη στιγμή της αφίξεώς του στις ακτές αυτού του έθνους, την Άνοιξη του 1939, ο Σεβασμιώτατος ηργάσθη επί μακρόν και σκληρά, οδηγώντας την κοινότητά μας από τις μεταναστευτικές ρίζες της στην καθημερινή Αμερικανική πραγματικότητα. Πρωτεργάτης των πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών καθ’ όλη την διάρκεια της ποιμαντορίας του, υπηρέτησε πιστά με ανωτερότητα και παραδειγματική αφοσίωση ως Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής επί 37 και πλέον έτη, και πράγματι, όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος, ηγωνίσθη τον καλόν αγώνα, τον δρόμον τετέλεκε, την πίστιν τετήρηκε (Β΄ Τιμ. 4:7).

Σε αναγνώριση αυτής της Επετείου, παρακαλώ όλες τις ενορίες της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής να τελέσουν Μνημόσυνο 5 ετών στο πέρας της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή, 18 Απριλίου, ικετεύοντας τον Παντοδύναμο Θεό να χαρίζη αιώνια ανάπαυση στην ψυχή του ακούραστου αυτού εργάτου του Αμπελώνος του Κυρίου μας. Ας καταστή αυτή η ημέρα ευκαιρία όχι μόνον προσευχής για την αιώνια ανάπαυσή του, αλλά και δυνατότητα προσφοράς ευχαριστιών στον Θεό, ο Οποίος ευλόγησε την Εκκλησία μας με αυτόν τον διακεκριμένο κληρικό ο οποίος επηρέασε τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων. Είθε η μνήμη του να είναι αιώνια!

Με αγάπη και εκτίμηση εν

Χριστώ Αναστάντι,

† ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος”


ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ

_____________________


Λυπάμαι πολύ αλλά δεν έχω καμιά διάθεση να συμφωνήσω με το Σεβασμιότατο Αμερικής. Οι επαινετικοί χαρακτηρισμοί που αποδίδει στον αείμνηστο Ιάκωβο (Κουκούζη) είναι με τον επιεικέστερο δυνατό χαρακτηρισμό ατυχέστατοι. Αδυνατώ να αποδεχθώ ότι πιστεύει ειλικρινά ότι ο Ιάκωβος “ηγωνίσθη τον καλόν αγώνα, τον δρόμον τετέλεκε, την πίστιν τετήρηκεν”. Οπως λέγουν οι Αμερικανοί ο κ. Δημήτριος “knows better than that”!


ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΙΑΚΩΒΟΣ

____________


Βαμμένος οικουμενιστής ήταν ο αείμνηστος Ιάκωβος, μάνατζερ ήταν, επικοινωνιακός ήταν, των λιμουζίνων ήταν, των επαύλεων του Martha Vineyard ήταν, των πρωτοκλισιών στα δείπνα των ισχυρών του κόσμου ήταν, όλων των περίλαμπρων πατριαρχικών θρόνων μόνιμος εραστής ήταν και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση και για ΚΑΝΕΝΑ λόγο οδοδείκτης προς τον Ουρανό δεν ήταν. Πύργωσε το εκπροτεσταντισμένο οικοδόμημα της Εκκλησίας της Αμερικής μέχρι τρίτου ουρανού. Ενα οικοδόμημα που φύτευσε η δεξιά του Μελέτιου Μεταξάκη και πότισε η αριστερά του Αθηναγόρα. Χειροτόνησε ότι χειρότερο για επισκόπους. Περιβαλλόταν από υλιστές και συγκρητιστές. Μόνο λιβάνι δεν μύριζε και μέχρι το τέλος της ζωής του έγραφε διθύραμβους για τον Αθηναγόρα.


ΑΤΥΧΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

___________


Δεν ξέρω ποια σκοπιμότητα οδήγησε το Σεβασμιότατο κ. Δημήτριο να αναλύεται σε κολακείες που δεν έχουν αντίκρυσμα στο χρηματιστήριο της Ιστορίας και της Ορθοδόξου θεολογίας. Σε κάθε περίπτωση λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ούτε ευσταθούν όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, ούτε το Σεβασμιότατο Αμερικής τιμά η εγκύκλιος. Μνημόσυνο για την ψυχή του αείμνηστου Ιάκωβου μάλιστα! Αλλά όχι με αυτούς τους επαίνους. Σιγά τον Απόστολο Παύλο που “ηγωνίσθη τον καλόν αγώνα, τον δρόμον τετέλεκε, την πίστιν τετήρηκε”.

No comments:

Post a Comment