Saturday, April 10, 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΟΧΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ



ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΟΧΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ

======================


Ο πάπας Βενέδικτος, από προηγούμενη θέση του ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού, είχε συστήσει προσοχή στον αποσχηματισμό Ρωμαιοκαθολικού ιερέα της Καλιφόρνιας ο οποίος ομολόγησε ενοχή για σεξουαλική παρενόχληση παιδιών, σύμφωνα με μία επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή από δικηγόρους των θυμάτων.


Σε μία επιστολή του 1985, δακτυλογραφημένη στα λατινικά και μεταφρασμένη για το Ασοσιέιτεντ Πρες, ο τότε καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ είχε πει στον επίσκοπο του Όκλαντ πως χρειαζόταν περισσότερο χρόνο προκειμένου "να μελετήσει το καλό της Παγκόσμιας Εκκλησίας" καθώς εξέταζε ένα αίτημα για την απομάκρυνση του ιερέα.


Ο Ράτσινγκερ έγραφε στην επιστολή πως τα επιχειρήματα για τη απόλυση του ιερέα ήταν "σοβαρής σημασίας", αλλά προειδοποιούσε επίσης τι "μπορεί να προκαλέσει η απόδοση της απαλλαγής με την κοινότητα των πιστών του Χριστού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη νεαρή ηλικία του αιτούμενου".


Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, το οποίο αποκάλυψε την ιστορία, ο αιδεσιμώτατος Στίβεν Μίλερ Κίσλε ήταν τότε 38 ετών και είχε καταδικαστεί το 1978 σε αστυνομική επιτήρηση τριών ετών αφού ομολόγησε την ενοχή του σε πταισματικές κατηγορίες για ασελγή συμπεριφορά επειδή είχε δέσει και παρενοχλήσει σεξουαλικά δύο αγόρια στο πρεσβυτέριο.


Σύμφωνα με μία επιστολή από την Επισκοπή του Όκλαντ στον Ράτσινγκερ το 1981, ο Κίσλερ είχε ζητήσει να φύγει από την υπηρεσία του κλήρου και η επισκοπή ζήτησε από τον Ράτσινγκερ να συμφωνήσει προκειμένου να "απαλλαγεί από όλες τις υποχρεώσεις της ιερωσύνης".


Ο Μάικλ Μπράουν, εκπρόσωπος της επισκοπής δεν σχολίασε τις επιστολές, αλλά είπε, "Νομίζω πραγματικά ότι (η καταγραφή) δείχνει πως η επισκοπή έκανε το σωστό το 1978, και το 1987 απαλλάχθηκε από τα ιερατικά του καθήκοντα".


Όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές σχετικά με τα έγγραφα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Βατικανού, αιδεσιμώτατος Σίρο Μπενεντετίνι, δήλωσε στο Ρόιτερ: "Ο τότε καρδινάλιος Ράτισνγκερ δεν συγκάλυψε την υπόθεση αλλά θέλησε να τη μελετήσει με μεγαλύτερη προσοχή για το καλό όλων των εμπλεκομένων προσώπων".


Αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.


ΠΗΓΗ:


Αθηναικό πρακτορείο ειδήσεων


Εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων “Αμήν”

No comments:

Post a Comment