Wednesday, April 14, 2010

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ! Ο ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΥΝΟΔΙΚΑ!




ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ!
Ο ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΥΝΟΔΙΚΑ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

“Λίαν ηύφρανεν τους Ορθοδόξους και κατήσχυνεν τους κακοδόξους” η απόφαση της σημερινής συνόδου της Διαρκούς Ιερά Συνόδου.
Ζει Κύριος ο Θεός!

Εκεί που φαίνονταν όλα μαύρα έρχεται ο Αγιος Θεός και δίνει λύσεις σε όλα τα θέματα και μας αποδεικνύει ότι η Εκκλησία βρίσκεται στα χέρια Του.

Το ίδιο συνέβηκε με τη συνάντηση της μικτής επιτροπής Ορθοδόξων και Παπικών στην Πάφο όταν η Σύνοδος της Ιεραρχίας πήρε την ιστορική της απόφαση που ανέτρεψε τους οικουμενιστικούς σχεδιασμούς για ουνιτικού τύπου ένωση με τους Παπικούς.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
_________

Παραθέτουμε την ανταπόκριση του Εκκλησιαστικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Ρομφαία” και τη σχολιάζουμε στη συνέχεια.

“Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ύστερα από διάφορα κείμενα που κατατέθηκαν στην Ιερά Σύνοδο για την μετάφραση των λειτουργικών κειμένων, άκουσε την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, που του είχε ανατεθεί από προηγούμενη Συνεδρία, και εν συνεχεία δέχθηκε διευκρινήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου για το θέμα αυτό από την πρακτική που γίνεται στην Ιερά Μητρόπολή του.

Ακολούθως έγινε ευρύτατη συζήτηση, κατά την οποία, λόγω της σοβαρότητος του θέματος, τοποθετήθηκαν όλοι οι Αρχιερείς, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους μέσα από την θεολογική τους γνώση και την ποιμαντική τους αγωνία.

Το θέμα αποδεσμεύθηκε από την πρακτική που τηρείται στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και αντιμετωπίσθηκε γενικά, από πλευράς θεολογικής, λειτουργικής και ποιμαντικής.

Κοινό σημείο των συζητήσεων ήταν ότι η Ορθόδοξη Λατρεία και δη η θεία Λειτουργία είναι ένας μεγάλος λειτουργικός πλούτος, τον οποίο μας παρέδωσαν οι Άγιοι Πατέρες και όλη η διαχρονική παράδοση, όπως θαυμάζεται από τους ετεροδόξους, σε συνδυασμό με την ποιμαντική προσπάθεια μυήσεως των πιστών στα γινόμενα και τελούμενα της Θείας Λατρείας.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΣΜΟ
_____________________

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατέληξε στα εξής:

1. Η Λατρεία της Εκκλησίας και μάλιστα η θεία Λειτουργία, αποτελούν το κέντρο της Εκκλησιαστικής ζωής, την καρδιά της Εκκλησίας, γι’ αυτό και κάθε προσέγγιση σε αυτήν πρέπει να γίνεται με βαθύτατο σεβασμό. Δεν πρόκειται μόνο για μία λογική κατανόηση, αλλά για μύηση στο «πνεύμα» της, για ένωση των Χριστιανών με τον Χριστό. Γι’ αυτό η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εμμένει στην παράδοση του γλωσσικού ιδιώματος του παραδεδομένου τρόπου τελέσεως της θείας Λειτουργίας και των Ιερών Μυστηρίων. Οιαδήποτε μετάφραση λειτουργικών κειμένων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενότητα της Εκκλησίας.

2. Επειδή στην Εκκλησία όλα πρέπει να γίνονται «ευσχημόνως και κατά τάξιν» και τον αρμόδιο λόγο έχει η Ιερά Σύνοδος, γι’ αυτό ο Αρχιερεύς που ενδεχομένως έχει έναν ειδικό λόγο αναγνώσεως κάποιων κειμένων σε μετάφραση, θα πρέπει να λαμβάνει άδεια από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

  1. Το θέμα όμως αυτό θα συνεχισθεί να συζητείται στις αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές, σε Συνέδρια που θα διοργανωθούν για τον σκοπό αυτόν, σε συνεργασία με τις Θεολογικές Σχολές και όταν ωριμάσει η συζήτηση, και κριθεί αναγκαίο, θα εισαχθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία είναι το ανώτατο όργανο διοικήσεως της Εκκλησίας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί Συνοδικώς.”

ΚΕΡΔΗΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
______________________

Δόξα σοι ο Θεός!
Κερδήθηκαν όλοι οι στόχοι που προσδοκούσαμε για την αίρεση του Νεοβαρλααμισμού με τη σημερινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Οχι μόνον εδόθη εντολή να τερματιστούν οι απαισιότατες ασχημίες στη Μητρόπολη Πρεβέζης και αλλού, όχι μόνο ετέθη θέμα ανάγκης έγκρισης από τη Σύνοδο οποιασδήποτε μετάφρασης θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, όχι μόνο τονίστηκε ότι οι μεταφράσεις απειλούν ακόμη και την ενότητα της Εκκλησίας αλλά προπαντός το θέμα αντιμετωπίστηκε στο ορθό δογματικό του περίγραμμα. Δεν πρόκειται, απεφάνθη η Σύνοδος, απλά για θέμα μεταγλώττισης της Θείας Λειτουργίας που γίνεται αναρμοδίως και χωρίς την έγκριση της Εκκλησίας αλλά για δογματικό ζήτημα που άπτεται της ουσίας της θεολογίας της Εκκλησίας. Καταδικάστηκε, δηλαδή, ως Νεοβαρλααμισμός. Ως προσπάθεια επιβολής νοησιαρχίας στην Εκκλησία που ναρκοθετέι το μυσταγωγικό χαρακτήρα της ορθοδόξου λατρείας.
Επιπλέον η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να συνεχίσει τη μελέτη του θέματος σε επιτροπές και να παρουσιάσει το θέμα για λήψη απόφασης από τη σύνοδο της Ιεραρχίας.

Με άλλα λόγια έγινε πλήρης κάλυψη του θέματος από κάθε πλευρά. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ήρθη στο ύψος της ευθύνης της και των καλύτερων προσδοκιών μας.

Ευχαριστούμε τον Αγιο Θεό γι’ αυτό.

ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ
_________________

Συγχαίρουμε τους Αγίους συνοδικούς για τη θετικότατη απόφαση που πήραν που κάλυψε όλες μας τις προσδοκίες και ελπίζουμε σε επαγρύπνηση για την εφαρμογή των οδηγιών της. Αν τολμήσουν κάποιοι να παραβούν τις εντολές της αμείλικτη και παραδειγματική πρέπει να είναι η τιμωρία τους. Ο πρώτος παραβάτης που θα ξεμυτίσει πρέπει να τιμωρηθεί χωρίς δισταγμό με καθαίρεση για παραδειγματισμό και των υπόλοιπων.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥΣ
________________________

Συγχαίρουμε τον εισηγητή του θέματος Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως κ. Ανδρέα ο οποίος πάντοτε κάνει σύμφωνες με την αλήθεια της Ορθοδοξίας εισηγήσεις στη Σύνοδο καθώς και σε όλους τους συνοδικούς οι οποίοι σοφότατα ποιώντας δεν δέχθηκαν τον εμπαιγμό της συζήτησης του ως ειδικού προβλήματος που αφορούσε αποκλειστικά τις αήθειες που πραγματοποιούνται στη Μητρόπολη Πρεβέζης αλλά επεξετάθη στη γενική θεολογική και δογματική αντιμετώπιση του θέματος.

Πληροφορούμαι ότι πολλοί αρχιερείς κινήθηκαν προς την ορθή κατεύθυνση για το θέμα μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος ο οποίος, όπως και για το θέμα των οδηγιών προς τους αντιπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος στο διάλογο με τους Παπικούς, διαδραμάτισε ουσιαστικό θετικό ρόλο. Ευχαριστούμε θερμά Αγιε Ναυπάκτου!

Δοξάξουμε τον Αγιο Θεό για την ιστορική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ελπίζουμε στην πλήρη οριοθέτηση της Νεοβαρλααμικής αίρεσης και επίσημης καταδίκης της από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας.
Δόξα σοι ο Θέος! Ακόμη μια φορά έγινε το θέλημά Του επί της γής ως εν Ουρανώ.

ΠΟΥ ΕΙΣΙΝ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ;
_______________
Πού εισίν οι πολεμούντες την Εκκλησία: Μπέης, Θερμός, Δανιήλ Αεράκης, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Θεοδόσιος Μαρτζούχος, Θανάσης Παπαθασίου, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πουρτσουκλής, π. Αντώνιος Πινακούλας, π. Γεώργιος Μπασούδης και οι άλλοι που υποστήριζαν το Νεοβαρλααμισμό; Αράχνη ήσαν και διεσπάσθηκαν, πομφόλυγες ήσαν και διερράγησαν, καπνός ήσαν και διαλύθηκαν. Ετσι γίνεται πάντα. Οι αιρέσεις φαίνεται να επικρατούν. Πολλοί πιστοί φτάνουν στην απελπισία και σκέφτονται ορισμένες φορές μη κατά Θεόν λύσεις στα εκκλησιαστικά θέματα. Και εκεί που είναι όλα μαύρα από ανθρωπίνης πλευράς ο Θεός απλώνει το Αγιο Του χέρι και προστατεύει την Εκκλησία Του για την οποία έχυσε το πάναγιο Αίμα Του και δίνει κατά Θεόν λύση στα προβλήματα.

Δόξα σοι ο Θεός! Δόξα σοι ο Θεός! Δόξα σοι ο Θεός! Πάντων ένεκεν!

No comments:

Post a Comment