Sunday, December 17, 2017

ΘΑ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ ΤΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗ;



ΘΑ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ ΤΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Καθόλου ας μην παραξενευτούμε αν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προχωρήσει στην αγιοκατάταξη του Ιωσήφ του Ησυχαστή. Όχι μόνον, επειδή ο Γέροντας Εφραίμ της Μονής Βατοπαιδίου έχει ένα πολύ πειστικό τρόπο (if you know what I mean) να διεκπεραιώνει τους στόχους του, αλλά και επειδή ο Πατριάρχης γνωρίζει ότι η αγιοκατάταξη του Ιωσήφ του Ησυχαστή θα ικανοποιήσει πολλούς και ισχυρούς παράγοντες στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην Εκκλησία της Κύπρου, στην Εκκλησία της Αμερικής και στο Άγιον Όρος. 

Ίσως η σιωπή ή έστω η χλιαρή αντίδραση πολλών μονών και πνευματικών -με εξαίρεση τον π. Νικόλαο Μανώλη- που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον μακαριστό Ιωσήφ τον Ησυχαστή, για τον Οικουμενισμό και τη Σύνοδο της Κρήτης, να οφείλεται στη διακαή επιθυμία τους να αγιοκατατάξουν τον Γέροντα ή “παππού” τους όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν. 

Ο Πατριάρχης -βεβαίως- γνωρίζει την διακαή επιθυμία τους, αφού είναι αποδέκτης μεγάλων χορηγιών από πολλούς από αυτούς και όχι -όπως νομίζεται- μόνον από τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου. Γι’ αυτό καθόλου δεν αποκλείεται ο Παναγιώτατος να αποφασίσει να ανταμείψει την πλαδαρή στάση τους έναντι του Οικουμενισμού και της Συνόδου της Κρήτης με την αγιοκατάταξη του μακαριστού Ιωσήφ του Ησυχαστή.

Αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τον π. Εφραίμ της Βατοπαιδίου και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού -φυσικά- είναι η αγιοκατατάξη του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού. Κατανοούν, όμως, -και πολύ ορθά-, ότι αναγκαίο σκαλοπάτι για να πετύχουν αυτή την αγιοκατάταξη είναι να προηγηθεί η αγιοκατάταξη του Ιωσήφ του Ησυχαστή. 

Όσο για την αγιοκατάταξη του Γέροντά τους συνειδητοποιούν ότι, όσο επιθυμητός και αν είναι γι’ αυτούς στόχος, δεν είναι επί του παρόντος ρεαλιστικός στόχος. Ενόσω βρίσκεται εν ζωή ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος η αγιοκατάταξη του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού είναι λίαν δυσχερές εγχείρημα, επειδή ο Μακαριώτατος Κύπρου κατέχει αδιάσειστα ντοκουμέντα και επώνυμες καταγγελίες -που αφορούν ακόμη και παιδιά- σε βάρος του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού τα οποία ούτως ή άλλως διεβίβασε ήδη στο Πατριαρχείο από δεκαετίες και την ύπαρξη των οποίων ο Μακαριώτατος υπενθύμισε -με πρόσφατη επιστολή του- στον Παναγιώτατο.

No comments:

Post a Comment