Thursday, April 23, 2015

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ



Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στον Εσπερινό του Αγίου Γεωργίου στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός.

Η Ακολουθία ήταν πολύ κατανυκτική και οι ψάλτες έψαλλαν, όχι μόνον καλλίφωνα, αλλά και με πολλή διάθεση προσευχής που άγγιξε την καρδιά των πιστών, όπως πολύ ορθά επεσήμανε ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να πει σε μια εκκλησία η οποία-ως μη όφειλε- διατηρεί φραγκοχορωδίες, ότι η μουσική που πρέπει να ψάλλουν στους ορθόδοξους ναούς είναι η Βυζαντινή μουσική.

Με πολλή ικανοποίηση ακούσαμε τον Θεοφιλέστατο να αναφέρεται στο θέμα μέσα σε ορθόδοξα πλαίσια.

Είναι η πρώτη φορά που ακούμε επίσκοπο της Εκκλησίας της Αμερικής -και στενό μάλιστα συνεργάτη του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου- να κάνει ορθή αναφορά στο θέμα.

Δυστυχώς τόσον ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος και οι φορείς της Αρχιεπισκοπής όταν λειτουργούν στην Αγία Αικατερίνη -ή σε άλλες εκκλησίες που έχουν φραγκοχορωδίες- ευχαριστούν, όχι μόνον τους ψάλτες αλλά και τη φραγκοχορωδία!!! (Όντως! Οι ευχαριστίες μάραναν τις φραγκοχορωδίες επειδή μαγαρίζουν την ορθόδοξη λατρεία!) 

Με τον τρόπο όμως αυτό στέλλουν το λανθασμένο μήνυμα στους πιστούς, αλλά και στους εφημέριους και στους επιτρόπους ότι, είτε ψάλλει κανείς Βυζαντινά-Ορθόδοξα, είτε ψάλλει φράγκικα, δεν έχει διαφορά.!!! 

Εκφράζουμε την πιο μεγάλη μας χαρά για την τοποθέτηση του Θεοφιλέστατου Ζήλων και ελπίζουμε ότι οι σοφοί λόγοι του θα τύχουν ευμενούς αποδοχής και πρακτικής εφαρμογής από τους υπευθύνους(ιερείς, επιτρόπους, φραγκοχορωδία).

Το κήρυγμα του Θεοφιλέστατου ήταν πολύ πνευματικό. Ανέλυσε το μαρτύριο και τη μαρτυρία -με αφορμή το βίο και την εορτή του Αγίου Γεωργίου- και μας προέτρεψε να βρούμε την εσωτερική μας κατά Χριστόν ειρήνη σαν τον καλύτερο τρόπο για να δώσουμε τη μαρτυρία του Χριστού.

No comments:

Post a Comment