Thursday, July 14, 2011

ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΕ! ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΙΟ) ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΟΥΡΚΟΙ!


ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΕ! ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΙΟ) ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΟΥΡΚΟΙ!


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Συγκινητικοί οι λόγοι του Παναγιότατου για την ελπίδα και τους αγώνες του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.


Οι απανταχού της γης Ορθόδοξοι προσεύχονται, Παναγιότατε, να αξιωθείτε σύντομα να τελέσετε τον αγιασμό επί τη ενάρξει της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως σας αξίωσε να τελέσετε τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία του Σουμελά.


Σε ένα μόνον σας παρακαλούμε να μη στηρίξετε τις ελπίδες σας. Οτι η νέα Τουρκική κυβέρνηση θα δείξει ευαισθησία για τα δικαιώματα του Πατριαρχείου. Οι Τούρκοι, Παναγιότατε, είναι (με το συμπάθειο) πάντοτε Τούρκοι! Είτε είναι Κεμαλιστές, είτε Ισλαμιστές, είτε γκρίζοι λύκοι. Τελικά όλοι αιμοδιψείς λύκοι είναι!

Η Τουρκία δεν σέβεται νόμους, συμβάσεις και ανθρώπινα δικαιώματα.


Η Τουρκία κατανοεί ΜΟΝΟΝ μία γλώσσα. Τη γλώσσα της δύναμης.


Οι τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλετe και η προσωπική σας επιτυχία να αναγάγετε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης σε θέμα σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, δεν θα αποδώσει τελικά καρπούς, εκτός εάν οι ισχυροί της γης στείλουν στους Τούρκους σαφέστατο μήνυμα.


Οχι απλά να επιτρέψουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, - κάτι που κάνουν άλλωστε από χρόνια - αλλά αν δεν το πράξουν να τους απειλήσουν με συγκεκριμένα οικονομικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα.


Η Τουρκία - υπό οποιανδήποτε κυβέρνηση - δεν πρόκειται να σεβαστεί τα δικαιώματα κανενός εκτός αν απειληθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαική Ενωση με συγκεκριμένες σοβαρές νομικές, διπλωματικές και οικονομικές επιπτώσεις.


Διαφορετικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμμορφωθεί.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: “ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑΜΕ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ”

Του Νικολάου Μαγγίνα

============

Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι την ημέρα που θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εμφανίσθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Ποτέ δεν καταθέσαμε τα όπλα, ποτέ δεν απογοητευθήκαμε» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ομιλία που πραγματοποίησε στην Χάλκη και σημείωσε ότι «το θέμα της Χάλκης είναι θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι θέμα σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ιδιαιτέρως, σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, που αποτελούν αρχές απαράβατες όλα αυτά για κάθε πολιτισμένο λαό και κράτος».


Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας χαρακτήρισε προσβολή προς την πολιτισμένη ανθρωπότητα και τις θρησκευτικές ελευθερίες την αναστολή λειτουργίας της Σχολής και ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των σαράντα ετών της αναγκαστικής «σιωπής» της Χάλκης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο πέτυχε να αναγάγει την υπόθεση «σε θέμα-σύμβολον θρησκευτικής ελευθερίας ή μάλλον καταπατήσεως της θρησκευτική ελευθερίας».


«Όλα αυτά τα σαράντα χρόνια της αναγκαστικής σιωπής, της αναστολής της λειτουργίας της Σχολής μας από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δεν επαύσαμε να αγωνιζόμεθα δια την αποκατάστασιν της γενομένης αδικίας, της γενομένης προσβολής εναντίον του πολιτισμού, της ανθρωπότητος, εναντίον των θρησκευτικών ελευθεριών. Πράγματι κατόρθωσε το Οικουμενικόν Πατριαρχείον να αναγάγει το θέμα της Χάλκης σε θέμα - σύμβολον θρησκευτικής ελευθερίας ή μάλλον καταπατήσεως της θρησκευτική ελευθερίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωσις, η Μεγάλη Αμερικανική Συμπολιτεία και πλείστα όσα άλλα κράτη και κυβερνήσεις, δια των επισήμων χειλέων των εκπροσώπων των ομιλούν δια την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Χάλκης».


Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέληξε:


«Το Θέμα της Χάλκης είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και όλου του πολιτισμένου κόσμου. Είναι θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι θέμα σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ιδιαιτέρως, σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, που αποτελούν αρχές απαράβατες όλα αυτά για κάθε πολιτισμένο λαό και κράτος. Εμείς ούτως ή άλλως όλα αυτά τα χρόνια συντηρούμε το όραμα και την ελπίδα. Ποτέ δεν καταθέσαμε τα όπλα, ποτέ δεν απογοητευθήκαμε. Πιστεύουμε στον δικαιοκρίτην Θεόν και στην πρόνοιάν του και πιστεύουμε, έχουμε αυτήν την διαίσθησιν ότι η Μεγάλη και επιφανής ημέρα της επαναλειτουργίας της Σχολής μας εγγίζει. Με την νέαν κυβέρνησιν που εσχηματίσθη προ ημερών εδώ εις την χώραν, ελπίζουμε ότι τώρα θα γίνει και το αποφασιστικό βήμα προς υλοποίησιν πολλών γενομένων υποσχέσεων στο παρελθόν».


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ


2 comments:

  1. Μήπως υπάρχει, έστω και μια μικρή διαφορά, μεταξύ Κεμαλιστών και Ισλαμιστών Τούρκων; Κατά την άποψή μου με τους Ισλαμιστές μπορεί να υπάρξει κάποια αμυδρά ελπίδα. Αυτή η σκέψη μου απορρέει από την ιστορική έως τώρα πραγματικότητα.

    ReplyDelete
  2. Αδελφέ Αναστάσιε

    "Από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί", όπως λέγει μια Κυπριακή παροιμία.

    Εγώ πάντως δεν τους έχω εμπιστοσύνη καθόλου και μάκαρι ο Αγιος Θεός να με βγάλει ψεύτη.

    ReplyDelete