Thursday, July 21, 2011

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ: "ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΙΣΤΡΑ"


ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ: “ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΙΣΤΡΑ”


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Ακόμη μια σύννομη με το κανονικό δίκαιο και την παράδοση της Εκκλησίας απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, το οποίο εν μέσω δριμύτατου πνευματικού χειμώνος, που έχει ενσκύψει, στις πλείστες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, επιμένει αταλάντευτο να δίνει μοναδική μαρτυρία της πίστεως σε όλα τα επίπεδα.


Ολοι οι ανά την Οικουμένη πιστοί σεμνύνονται για την Εκκλησία της Βουλγαρίας και το ορθόδοξο φρόνημα που διαπνέει τους σεπτούς Ιεράρχες της και παρακαλούν τον Αγιο Θεό να φωτίζει τα βήματά τους σε όλες τους τις ενέργειες.


Αυτή τη φορά το Πατριαρχείο Βουλγαρίας θέτει τέρμα στις πολιτικές μωροφιλοδοξίες διαφόρων κληρικών και εξηγεί ότι οι Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν ρητά, κατηγορηματικά και επί ποινή καθαιρέσεως την επιδίωξη και ανάληψη κοσμικών αξιωμάτων από κληρικούς.


Αλίμονον αν το ράσο και η πνευματική πατρότητα ριφθούν στην πολιτική και κομματική κονίστρα. “΄Η παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς”, όπως λέγει και η λαική παροιμία. “Ουδείς γαρ δύναται δυσίν Κυρίοις δουλεύειν” κατά την Κυριακή διαβεβαίωση.


Υπενθυμίζουμε ότι η Εκκλησία της Βουλγαρίας εξήλθε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (γράφε αιρέσεων), δεν συμμετέχει στο διάλογο με τους Παπικούς, επειδή δεν πιστεύει ότι οι Παπικοί ενδιαφέρονται να διαλεχθούν, αλλά να υποτάξουν την Ορθοδοξία στους σχεδιασμούς της Β΄Βατικάνειας Συνόδου, με τον εξουνιτισμό των Ορθοδόξων.


Ούτε συμπροσεύχονται με αιρετικούς και αλλόθρησκους οι Βούλγαροι Ορθόδοξοι Ιεράρχες, ούτε προσκαλούν αιρετικούς να συμμετάσχουν σε ακολουθίες τους, σε αντίθεση με την πρακτική των πλείστων Ορθοδόξων Εκκλησιών.


Παράλληλα η Εκκλησία της Βουλγαρίας εξασφάλισε το σεβασμό των πολιτικών Αρχών και απαιτεί από την κυβέρνηση να εντάξει τα θρησκευτικά στην παιδεία και να μην ψηφίζει αντιχριστιανικούς νόμους, ενώ οι ιεράρχες της με επικεφαλής τον υπέργηρο Πατριάρχη Μάξιμο κατεβαίνουν ακόμη και σε διαδηλώσεις για να υποστηρίξουν τις θέσεις της Εκκλησίας.


Μας εμπνέουν αληθινά οι ιεράρχες του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.!


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

===============


Η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, απαγόρευσε στους κληρικούς να είναι υποψήφιοι σε πολιτικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πατριάρχης Μάξιμος, απέστειλε εγκύκλιο σημείωμα προς όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, με την οποία απαγορεύει στους ιερείς να συμμετάσχουν σε προεκλογικές εκστρατείες.

Μητροπολίτες της Βουλγαρικής Εκκλησίας εξηγούν ότι «οι κανόνες της Εκκλησίας απαγορεύουν οι κληρικοί να συμμετάσχουν σε εκλογές, όμως έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν».

Επίσης ο Καταστατικός Χάρτης της Βουλγαρικής Εκκλησίας, δεν επιτρέπει στους ιερείς να αναμειγνύονται σε πολιτικές εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ιερείς πριν από λίγες ημέρες, είχαν συμπεριληφθεί σε προεκλογικά φυλλάδια, όμως η εγκύκλιος του Πατριάρχη ανέτρεψε τις προθέσεις τους.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment