Monday, July 18, 2011

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΥΠΟΚΡΙΤΗ ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΥΠΟΚΡΙΤΗ ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Οι ειδήσεις από την Εκκλησία της Ρωσίας μας χαροποιούν αφάνταστα.


Η αναγέννηση του Πατριαρχείου Μόσχας - σε όλους τους τομείς - είναι αναμφίλεκτο γεγονός, το οποίο - ως εικός - μας γεμίζει με ανείπωτη χαρά.


ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

__________


Πάμπολλες νέες ενορίες δημιουργούνται σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες τεράστιοι ναοί για τις ανάγκες των πιστών οικοδομούνται σε οικόπεδα που παραχωρεί το κράτος. Δεκάδες μοναστήρια ανακαινίζονται ή ανοικοδομούνται εκ βάθρων και σφύζουν από ζωή με τους χιλιάδες μοναχούς και μοναχές που εγκαταβιώνουν σε αυτά. Οι βάσεις μιας θαυμαστής διοικητικής οργάνωσης έχουν τεθεί. Η συνεργασία με την Πολιτεία για να στηριχθεί το μάθημα των θρησκευτικών στην παιδεία είναι δεδομένη και έχουν καθιερωθεί επίσημα προγράμματα, που χρηματοδούνται από την Εκκλησία για να αντιμετωπιστεί ο αλκοολισμός, τα ναρκωτικά, οι εκτρώσεις και το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα στην πάλαι ποτέ χώρα της επίσημης αθείας.


Η ΑΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

_________


Οπως πολύ σωστά τόνισε ο Σεβασμιότατος Βολοκολάμσκ Ιλαρίων “Η Ρωσική Εκκλησία βιώνει αναγέννηση, η αθεία δεν είναι της μόδας” πια, ενώ ο Μακαριότατος Μόσχας Κύριλλος κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος, όπου λειτούργησε και προσκύνησε το λείψανο του Αγίου Σεργίου Ραντονέζ, υπενθύμισε στο ποίμνιό του ότι τα υλικά αγαθά δεν φέρνουν ευτυχία, αν λείπουν τα ιδανικά από την ψυχή του ανθρώπου.


Η ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΚΡΙΤΗ

______________


Η χαρά μας για την πρόοδο του αδελφού μας ομόδοξου ρωσικού λαού είναι ειλικρινής και ανυπόκριτη.


Μπορεί στο νου της ηγεσίας της Εκκλησίας του Πατριαρχείου Ρωσίας να έχει εμφωλεύσει η αίρεση του εθνοφυλετισμού, αλλά εμείς οι απλοί άνθρωποι, πέραν των ρωσικών συνόρων, αγαπούμε τους μάρτυρες και τους άλλους Αγίους της Ρωσικής Εκκλησίας και τιμούμε ιδιαίτερα μορφές όπως ο Αγιος Σεραφείμ του Σαρώφ, ο Αγιος Θεοδόσιος του Κιέβου, ο Αγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, ο Αγιος Σέργιος του Ραντονέζ, ο Αγιος Λουκάς της Κριμαίας, κτλ..


ΤΟ "ΟΜΑΙΜΟΝ" ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

____________


Αφού μας ενώνει το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο του κόσμου τούτου (έθνος, γλώσσα, φυλή, φύλον, οικονομική επιφάνεια κτλ.) που μπορεί να μας χωρίσει από τον πνευματικό δεσμό που μας ενώνει με όλους τους ομόδοξους ορθόδοξους πατέρες και αδελφούς μας ανά την οικουμένη.


Η ΘΛΙΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ

_________________


Και ενώ η αγάπη μας για τον ομόδοξο ρωσικό λαό είναι δεδομένη και η χαρά μας για την πρόοδο του Πατριαρχείου Μόσχας ανυπόκριτη, παρακολουθούμε με πολύ πόνο ψυχής τα οικουμενιστικά ανοίγματα, την εκκοσμίκευση και την επέλαση της αίρεσης του εθνοφυλετισμού στην πολιτική της ηγεσίας του Πατριαρχείου Ρωσίας.


ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ

__________


Προσευχόμαστε στον Αγιο Θεό να καθοδηγεί τα βήματα του Μακαριότατου Μόσχας, του Σεβασμιότατου Βολοκολάμσκ και των άλλων ιεραρχών της Ρωσικής Εκκλησίας σε όλες τους τις ενέργειες. Μακρυά από τη χλιδή που ζουν σήμερα. Να τερματίσουν την υπαγωγή των εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου σύμφωνα με τα κελεύσματα του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας. Να αποφεύγουν τις συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους. Να μην αναγνωρίζουν τα μυστήρια των Παπικών. Να σταματήσουν τις κοινές ποιμαντικές παραστάσεις με Παπικούς και άλλους αιρετικούς και να τερματίσουν τις εθνοφυλετικές επιδιώξεις που προκαλούν ανείπωτα δεινά και θα προκαλέσουν ακόμη χειρότερα με την πάροδο του χρόνου.


Η ανάγεννηση του Πατριαρχείου Μόσχας ελπίζουμε σε κάποια στιγμή να καταστεί και αναγέννηση της νοοτροπίας της ηγεσίας του Πατριαρχείου από το πνεύμα της λεγόμενης “Τρίτης Ρώμης” (ή “Αγίας Ρωσίας”, όπως επ’ εσχάτων έχει καθιερωθεί να αποκαλείται η ίδια εθνοφυλετική τάση), η οποία εκκοσμικεύει την Εκκλησία και Την ρίχνει στον Καιάδα της αίρεσης του εθνοφυλετισμού.


Παραθέτουμε στη συνέχεια τα κείμενα που μας έδωσαν την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ: “Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΒΙΩΝΕΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, Η ΑΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ”

=============


«Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία βιώνει μια αναγέννηση, η αθεΐα δεν είναι πλέον της μόδας», τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, από τον ιερό ναό της Παναγίας «Πάντων των θλιβομένων η χαρά» της Μόσχας.


Ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, τέλεσε Θεία Λειτουργία με αφορμή την εορτή της Αγίας Τσαρικής Οικογένειας.


«Την εποχή που ανέλαβε τα ηνία της Ρωσικής αυτοκρατορίας ο αυτοκράτωρ Νικόλαος του Αλεξάνδρου ήταν εξαιρετικά δύσκολη: ο λαός και οι διανοούμενοι συνταράσσονταν από τις επαναστατικές διαθέσεις, ο καθένας ζητούσε το «παρόν» και το «καλύτερο μέλλον», ο καθένας όμως είχε τη δική του συνταγή για την επίτευξη αυτού του καλύτερου μέλλοντος, και το μόνο που τους συγκρατούσε όλους σε αυτή την κατάσταση ήταν ο τσαρικός θρόνος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.


Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο θάνατο της Τσαρικής Οικογένειας, τονίζοντας ότι ο Αυτοκράτορας Νικόλαος «προσέφερε τη ζωή του ως θυσία για τις αμαρτίες του, τις αμαρτίες του λαού και της Ρωσίας».


«Μέχρι και σήμερα πολλοί επιστήμονες λογομαχούν για το ρόλο του τελευταίου αυτοκράτορα, για το αν κυβερνούσε σωστά η όχι. Η Εκκλησία δεν συμμετέχει στις λογομαχίες, δεν κρίνει πολιτικούς ούτε τους κρατικούς παράγοντες. Η Εκκλησία βλέπει τη ζωή του ανθρώπου, πώς οικοδομούσε τις σχέσεις του με τον Θεό και ποιο ήταν το τέλος τους», υπογράμμισε ο κ. Ιλαρίων.


Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ ανέφερε ότι «σήμερα η Αγία μας Εκκλησία βιώνει μια αναγέννηση, η αθεΐα δεν είναι πλέον της μόδας, έχοντας σχεδόν περάσει στην παρανομία. Και πιστεύουμε ότι αυτό γίνεται με τις πρεσβείες των ανθρώπων, οι οποίοι ταπεινά και αγόγγυστα αντιμετώπισαν τις δοκιμασίες τους και ακολουθώντας τον Χριστό ανέβηκαν στο Γολγοθά, ο καθένας στο δικό του, για να πεθάνουν με την πίστη στο Χριστό και να περάσουν στην άλλη ζωή, όπου σήμερα πρεσβεύουν για μας».


*****


ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ: “ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ”

==============


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα στη Ρωσία, η μνήμη του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, στο ομώνυμο μοναστήρι στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου, του μεγαλύτερου και θαυματουργού Αγίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


«Τα υλικά αγαθά δεν κάνουν τον άνθρωπο ευτυχισμένο, εάν μέσα από την καρδιά του έχει χάσει τα ιερά ιδανικά», ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ.


Επίσης ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στους χιλιάδες πιστούς, από το μπαλκόνι της πατριαρχικής κατοικίας τόνισε: «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε λέει ο Απόστολος, μόνο έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε την πραγματική ενότητα του λαού, της χώρας, της Εκκλησίας και των οικογενειών μας».


Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.


Τέλος ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετέβη στην λάρνακα του Αγίου Σεργίου όπου προσκύνησε το σκήνωμα.



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment