Monday, October 30, 2017

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Οι Άγιοι, ακόμη και όταν τελούσαν θαύματα, απέφευγαν -με κάθε τρόπο- τον ανθρώπινο έπαινο, όπως αναφέρει η διήγηση μεγάλου Γέροντα της ερήμου του Σινά που παρατίθεται στη συνέχεια!

Όσοι παραπλανητικά διαδίδουν ότι δήθεν είναι θαυματουργοί(προοαρατικοί, διορατικοί, ακτιστοφωτίτες κτλ., κτλ.) και παραπλανούν τους πιστούς και παρουσιάζουν τον εαυτό τους σαν θαυματουργό, έστω και αν -ορισμένες φορές- είναι άνθρωποι βουτηγμένοι αμετανόητα στις πιο φρικτές αμαρτίες, ποια σχέση έχουν με τον Χριστό;

Προφανώς καμία!

Αναφέρει η σχετική διήγηση, που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου:

«Ένας από τους μεγάλους Πατέρες της ερήμου ξεκίνησε μια μέρα να πάει στο όρος Σινά, να επισκεφθεί τους Μοναχούς που ασκήτευαν εκεί. Στον δρόμο συνάντησε έναν από αυτούς.

— Βρισκόμαστε σε μεγάλη στενοχώρια, Αββά, είπε αναστενάζοντας ο Μοναχός. Έχει μήνες να βρέξει και μας έλειψε τελείως το νερό.
— Γιατί δεν παρακαλείτε τον Θεό να σάς στείλει βροχή; ρώτησε ὁ Γέροντας.
— Κάνουμε κάθε μέρα προσευχές και λιτανείες, αλλά δεν εισακουόμαστε.
— Έλα, Αδελφέ, να κάνουμε μία προσευχή μαζί κι ελπίζω να τη δεχθεί ὁ φιλεύσπλαχνος Κύριος.

Στάθηκαν.Ο Άγιος Γέροντας σήκωσε τα χέρια στον Ουρανό και έκανε μία σύντομη, αλλά θερμή προσευχή στον Κύριο, να λυπηθεί τα πλάσματά Του και να στείλει βροχή. Δεν πρόφθασε να τελειώσει, και ο ουρανός γέμισε μαύρα σύννεφα και άρχισε να ρίχνει δυνατή βροχή. Ο Αδελφός έβαλε μετάνοια στον Αββά. Εκείνος αποφεύγοντας τον ανθρώπινο έπαινο δεν συνέχισε τον δρόμο του, αλλά επέστρεψε στο κελλί του…».

ΠΗΓΗ:

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: «ΞΕΧΕΙΛΙΣΜΑ ΠΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Α΄», ΕΚΔΟΣΙΣ: ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ


No comments:

Post a Comment