Wednesday, October 25, 2017

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΣΙΡΙΒΙΑΝΟΥ, ΛΟΓΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Παπαμιχαήλ Σιριβιανού, Λόγος ελπίδας και ζωής, Tόμος Α΄, Κομοτηνή 2016, σσ.294.

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, θεολόγου
=====

Καρπό ποιμαντικής αγωνίας και έγνοιας θα χαρακτηρίζαμε ανενδοιάστως τον παρόντα τόμο του πρωτοπρεσβύτερου Μιχαήλ Σιριβιανού (εκ Κύπρου ορμωμένου), που διακονεί στη Θράκη. 

Το παρόν διαιρείται σε 40 λόγους που εκφωνήθηκαν, το 2011, σε ισάριθμες συνάξεις των πιστών μετά τη θ. λειτουργία στο ναό των Αγ. Αναργύρων Ποταμιάς Ξάνθης, όπου διακονεί ο καλός κληρικός. Ερέθισμα πνευματικό για τους πιστούς απετέλεσαν τα αναγνώσματα της ημέρας, αποστολικά κι ευαγγελικά, όπως και πλείστα όσα θέματα, που απασχολούν τα μέλη της Εκκλησίας, όπως το θέμα της προσευχής, της ομολογίας έμπροσθεν των ανθρώπων, των δωρεών του Αγίου Πνεύματος, της ταπείνωσης, της θείας μεταλήψεως, της εξομολογήσεως, της εν Χριστώ ελευθερίας κ.ά..

Ο συγγραφέας, με λόγια απλά και εύληπτα, εξηγεί στους πιστούς τα της πίστεως, χωρίς πλατιασμούς και επαναλήψεις. Αναφορικά με τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τον Παπισμό και τους Προτεστάντες δεν αναμασά, ούτε αναπαράγει τα ψεύτικα και παραπλανητικά λόγια των Οικουμενιστών, αλλά τονίζει τι είναι στην πραγματικότητα ο Παπισμός, που «ξέκοψε από το θησαυρό της πίστεώς μας». 

Από την άλλη δεν παραλείπει να μας αναφέρει και την άλλη μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή η Ορθοδοξία είναι τρόπος ζωής και όχι απλή καύχηση κατοχής της αλήθειας. Πολύ σωστά και επί της ουσίας μιλά όταν αναφέρεται στο θέμα της αμαρτίας: «Όταν θεωρούμε ότι η αμαρτία, η ζημιά και το κακό βρίσκονται έξω από εμάς, τότε έχουμε φαρισαϊκή συμπεριφορά. Όταν αρχίζουμε και τα βλέπουμε μέσα στον εαυτό μας, τότε αρχίζουν τα ματάκια μας και καθαρίζουν και βλέπουμε τον εαυτό μας όπως είναι πραγματικά. «Εις εαυτόν δε ελθών είπε. Πάτερ ήμαρτον εις τον ουρανόν και ενώπιόν σου» μας λέει το ευαγγέλιο για τον άσωτο υιό». 

Τι να αναφέρουμε καταληκτικά; Καλή συνέχεια. Η «οικοδομή του σώματος του Χριστού» είναι η διαρκής μέριμνα του ιερέως και όχι η εκκοσμικευμένη συμπεριφορά ή ο συναγελασμός μετά των αιρετικών. Ευχόμαστε ο καλός Θεός να στηρίζει τον πάτερ Μιχαήλ στην θεοφιλή και φιλόθεον πορεία του.

No comments:

Post a Comment