Sunday, September 25, 2016

ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ


ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στο «Φως Φαναρίου» διαβάζουμε Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Ρουμανικού Πατριαρχείου της 24.9 ε.έ. Αιτία η οργάνωση στο Λόφο του Πατριαρχείου στο Βουκουρέστι, στις 30 λήξαντος μηνός, διαμαρτυρίας από Ορθόδοξους κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς. Η διαμαρτυρία στρεφόταν  κατά της «Συνόδου» του Κολυμβαρίου. Ο βοηθός του Πατριάρχου Δανιήλ Θεοφιλέστατος κ. Βαρλαάμ προσπάθησε τότε ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει τη στάση της Ρουμανικής Εκκλησίας χωρίς να πείσει εις το παράπαν τους παρευρισκομένους. Κατά την Ανακοίνωση, όλοι αυτοί που αρνήθηκαν να δεχθούν τις απαράδεκτες αποφάσεις του Κολυμβαρίου είναι «ανυπότακτοι κληρικοί και αντικανονικοί, ανυπάκουοι και ασταθείς μοναχοί, οι οποίοι δεν μένουν στα μοναστήρια, σύμφωνα με τα μοναχικά διατάγματα και ορισμένοι λαϊκοί, που επηρεάζονται αρνητικά από εκείνους». 

Εν πρώτοις, σιωπηρά αλλά ξεκάθαρα μας λέει η Ανακοίνωση ότι το μόνο που έχουν να κάνουν οι Ορθόδοξοι χριστιανοί, το πλήρωμα της Εκκλησίας, είναι να υπακούσουν τυφλά, απολύτως και άνευ αντιρρήσεως σε ό,τι αποφασίστηκε στο Κολυμβάριο! Μα καλά, δεν άκουσαν, ούτε πληροφορήθηκαν ότι, κατά την πατριαρχική απόφαση του 1848, οι συνοδικές αποφάσεις για να αποκτήσουν ισχύ πρέπει να υιοθετηθούν από το πλήρωμα της Εκκλησίας; Δεν γνωρίζουν ότι πολυάνθρωπες Σύνοδοι, όπως η ληστρική της Εφέσου του 449, ή της Ιερείας του 754, της Φερράρας – Φλωρεντίας του 1437/38 απορρίφθηκαν από το λαό του Θεού λόγω του αιρετικού τους φρονήματος και βρέθηκαν στα αζήτητα της Ιστορίας; Δεν μπορεί να χωνέψει η Ανακοίνωση οιανδήποτε κριτική και κατακεραυνώνει τους πιστούς που ύψωσαν, ως όφειλαν, φωνή διαμαρτυρίας, λέγοντας ότι «κρίνουν και συκοφαντούν τους ιεράρχες» και ότι «δεν βρίσκονται υπό την καθοδήγηση του Πνεύματος του Χριστού»!!! 

Επιτέλους! Έχουν κυκλοφορήσει οι αποφάνσεις της «Συνόδου» του Κολυμβαρίου, στις οποίες μεταξύ άλλων, οι αιρετικοί δεν αναφέρονται καν σαν έννοια και μετονομάσθηκαν, μάλλον μετεμορφώθηκαν οβιδιακώς σε «ετερόδοξες Εκκλησίες». Είναι συκοφαντία και κριτική ότι έτσι ψήφισαν οι πλείστοι των 159 ιεραρχών (όχι σχεδόν 200, όπως παραπληροφορεί η Ανακοινωση) με  επαινετή εξαίρεση 4 επισκόπους της Κύπρου,τον μητροπολίτη Ναυπάκτου και 17 Σέρβους επισκόπους; Δυστυχώς οι 24 Ρουμάνοι επίσκοποι και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρουμανίας ψήφισαν απαξάπαντες υπέρ.

Ποια Σύνοδος ονόμασε στο παρελθόν τους αιρετικούς «ετερόδοξες Εκκλησίες»; Ακολούθως η Ανακοίνωση μιλά για «συνεργασία κοινωνικού, φιλανθρωπικού και πολιτιστικού χαρακτήρα με τους άλλους χριστιανούς». Όμως τα πράγματα δεν έχουν ως ισχυρίζεται ο συντάκτης της Ανακοίνωσης. Εδώ και καιρό οι οικουμενιστικές ασχημίες, ήγουν οι ασταμάτητες συμπροσευχές με αιρετικούς όλων των αποχρώσεων δίνουν και παίρνουν. Είναι όλα αυτά τα τερτίπια,που απαγορεύονται από τη Γραφή και τους Ιερούς Κανόνες συνεργασία πολιτιστικού, φιλανθρωπικού ή κοινωνικού χαρακτήρα; 


Φαντασθείτε να τα έβλεπε όλα αυτά τα «κατορθώματα» ο μεγάλος Γέροντας της Ρουμανικής Εκκλησίας π. Κλεόπας Ηλίε! Ξέρετε πώς χαρακτήρισε κάποιο Ρουμάνο επίσκοπο ονόματι Ατανάς (Αθανάσιο) που εξόμωσε κι έγινες Ουνίτης; -«Ατανάς; Μάλλον Σατανάς». Ο γράφων ήταν παρών και το βεβαιώνει.

No comments:

Post a Comment