Tuesday, September 27, 2016

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ «ΕΤΕΡΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ"


ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ «ΕΤΕΡΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ»

Του θεολόγου κ. Ανδρεα Κυριακού
=====

Σε άρθρο του στο «Αμήν» στις 25 τρέχοντος, υπό τον τίτλο «Οι αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και η κατάληξή τους» ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος επιχειρεί, με νηφάλιο τρόπο κι εμπεριστατωμένα, να ανατάμει τα γνωστά γεγονότα του Κολυμβαρίου. 

Ο Σεβασμιώτατος στο εκτενές αυτό κείμενο λέει πολλά κι ενδιαφέροντα. Εμείς θα εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο στην έννοια της Εκκλησίας, που τόσο βάναυσα αλλοτριώθηκε εσκεμμένα στο Κολυμβάριο. Στη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 24-25 Μαΐου ε.έ. τονίστηκε ότι: "Δεν δύναται να αποδοθεί ο όρος Εκκλησία σε άλλες Χριστιανικές Ομολογίες για να μην υπονομευθεί η υπέρτατη αλήθεια ότι η Εκκλησία είναι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική. Επομένως οι άλλες Χριστιανικές ομάδες πρέπει να αποκληθούν Χριστιανικαί Ομολογίαι και Κοινότητες». 

Το τι έγινε στο Κολυμβάριο είναι γνωστό. Παρά τη σαφή και κρυστάλλινης διαύγειας εντολή της Ιεραρχίας η Ελλαδική αντιπροσωπεία ανέκρουσε πρύμναν και αποδέχθηκε τον κενοφανή όρο «ετερόδοξες Εκκλησίες» προς άκραν ικανοποίησιν και αγαλλίασιν των οικουμενιστών, του Πάπα Φραγκίσκου, των Ουνιτών, των Προτεσταντών κ.ο.κ. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι το Πατριαρχείο Ρουμανίας είχε υποβάλει πρόταση να χαρακτηρισθούν οι εκτός της Εκκλησίας ως «ετερόδοξες Κοινότητες». 

Τελικά η πρόταση αυτή αποσύρθηκε και έμεινε στο τραπέζι η πρόταση της Εκκλησίας της Κύπρου για το χαρακτηρισμό των ετεροδόξων (δηλαδή των αιρετικών) ως «ετεροδόξων Εκκλησιών»!!! 


Παρατηρεί ο Σεβασμιώτατος, συν τοις άλλοις και τα εξής: Στις ΗΠΑ υφίστανται 50,000 (πενήντα χιλιάδες) Προτεστάντικες ομάδες που αυταποκαλούνται «Εκκλησίες». Τι θα γίνει με όλους αυτούς; Τους έχουν αναγνωρίσει στο Κολυμβάριο; Ποιος θα μας ξεκαθαρίσει το θέμα, επιτέλους; Οι ακραίοι αιρετικοί Ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά αυτοαποκαλούνται «Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά»!!! Τελικά έχουν αναγνωισθεί στο Κολυμβάριο; Ναι ή ού; Πιάστηκαν οι οικουμενιστές από μερικές κουβέντες που λέγονται στην καθημέρινότητα από ορισμένους και νομίζουν ότι έχουν ισχυρό επιχείρημα υπέρ των εκπτώσεων του Κολυμβαρίου. Σημειώνει επ’ αυτού ο Σεβασμιώτατος: «Όταν καταρτίζονται εκθέσεις ακριβείς Ορθοδόξου Πίστεως για να αποτελέσουν  αποφάσεις Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, πρέπει να χρησιμοποιείται ακριβολογία των όρων και των εννοιολογιών τους». Γι’ αυτό, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό των αιρετικών, δέχθηκε ύβρεις και απειλές (αλλά κι άλλοι ιεράρχες) από τους οικουμενιστές στο Κολυμβάριο. Αναμένουμε τώρα τι θα λεχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ως γνωστόν, άλλες εντολές έλαβε η αντιπροσωπεία κι άλλα υπέγραψε.

No comments:

Post a Comment