Monday, September 26, 2016

ΟΡΘΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ


ΟΡΘΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Cyprus Times, έκανε ορισμένες πολύ ορθές επισημάνσεις για το Κυπριακό πρόβλημα.

Δήλωσε συγκεκριμένα ότι δεν πιστεύει -και ποτέ δεν πίστευε- ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες μπορούν να καταλήξουν σε λύση του Κυπριακού. Όχι επειδή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ή οποιοσδήποτε άλλος Πρόεδρος της Κύπρου δεν ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα αλλά επειδή η Τουρκία δεν θέλει να δώσει τίποτα. Ζητά διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνώριση κρατικής οντότητας στο παράνομο καθεστώς του κατεχόμενου Βορρά. Ζητά να καταβροχθίσει τον υλικό πλούτο της Κύπρου. Δεν δέχεται να απεμπολήσει τα επεμβατικά της δικαιώματα στην Κύπρο ούτε και να κάνει υποχωρήσεις στο εδαφικό και δεν συνευδοκεί στην απομάκρυνση του στρατού κατοχής και των εποίκων από την Κύπρο. Με αυτά τα δεδομένα κανένας πρόεδρος της Κύπρου δεν μπορεί να συναινέσει σε λύση όσο πρόθυμος και αν είναι για να βρεί λύση του Κυπριακού.

Ο Μακαριότατος έχει δίκαιο. Η κατάρρευση των Διακοινοτικών συνομιλιών είναι ζήτημα χρόνου επειδή η Τουρκική αδιαλλαξία και στο εδαφικό και στις εγγυήσεις και στο περιουσιακό είναι δεδομένες.

No comments:

Post a Comment