Wednesday, April 20, 2016

«ΑΝΕΠΟΥΛΩΤΗ ΠΛΗΓΗ Η ΟΥΝΙΑ», ΤΟΝΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΔΙΚΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


«ΑΝΕΠΟΥΛΩΤΗ ΠΛΗΓΗ Η ΟΥΝΙΑ», ΤΟΝΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΔΙΚΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Στην πρόσφατη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας που συνήλθε στις 26 Απριλίου 2016 στην Αγία Πετρούπολη, οι Συνοδικοί Αρχιερείς τόνισαν ότι η Ουνία αποτελεί «ανεπούλωτη πληγή στις σχέσεις Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών» (mospat.ru.gr). Όντως η Ουνία είναι πληγή ανεπούλωτη, αν και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι το πρώτιστο πρόβλημα  που καθορίζει τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στον Παπισμό, είναι οι κακοδοξίες του.

«Εκκλησία ομολογήτρια», αποκάλεσε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ο Πατριάρχης Μόσχας  Κύριλλος, στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας που συνήλθε στις 24 Δεκεμβρίου 2015 στην Πατριαρχική και Συνοδική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας (mospat.ru.gr). 

Για τον καταστροφικό της ρόλο στην κρίση στην Ουκρανία, κατηγόρησε τη λεγόμενη ελληνο-καθολική «εκκλησία», ο επί των εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων. «Ως ειδικό σχέδιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας», η οποία «αποβλέπει στην μεταστροφή των Ορθοδόξων στο Ρωμαιοκαθολικισμό», ανέφερε σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην εφημερίδα National Catholic Register. 

Ο προηγούμενος Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος, σε δήλωσή του στις 9 Φεβρουαρίου 2006 είχε πει «Η δράση των Ουνιτών στην πρώην Σοβιετική Ένωση αποτελεί εμπόδιο στη βελτίωση των σχέσεών μας με τον Πάπα». Είχε προειδοποιήσει τότε ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος τον Πάπα για τις δόλιες ενέργειες του ουνίτη καρδιναλίου Husar της πόλης Livn. Αν μελετήσει κανείς τα εγκλήματα δολιότητας των ουνιτών, θα αντιληφθεί γιατί η τόση επιμονή για την Ουνία.

Πόσους Ορθοδόξους δεν ξεγελούν οι ουνίτες ‘’επίσκοποι’’ και ‘’ιερείς’’, που ενδύονται με άμφια όμοια των Ορθοδόξων; Η σκοπιμότητά είναι γνωστή. Γιατί θέλουν να χρησιμοποιούν τους λειτουργικούς τύπους των Ορθοδόξων; Φυσικά για τους ευνόητους λόγους. Να υπενθυμίσομε ότι αυτοί οι Παπικοί ουνίτες ‘’αδελφοί’’ άρπαξαν Ορθόδοξο Ναό το έτος 1989 στο Ιβανο-Φραγκόσκ και εξεδίωξαν τον Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Ιβανο-Φραγκόσκ Μακάριο, μαζί με τους Ορθόδοξους εκκλησιαζομένους, την ώρα μάλιστα που τελούσε τη Θεία Λειτουργία. 

Να αναφέρομε επίσης και την ουνίτικη απόπειρα αφαίρεσης της Λαύρας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ποτσάγιεφ, καθώς και της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου από τους σχισματικούς. Μεγάλες προσπάθειες κατέβαλαν οι Ουνίτες για εκμεταλλευτούν τη δυσάρεστη κατάσταση με τους σχισματικούς στην Ουκρανία. 

Δυστυχώς η μεγάλη λύπη για την ουνιτική δολιότητα ως ακρότητα λογίζεται, για όσους απώλεσαν την ακριβή αίσθηση της αυτοσυνειδησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ότι δηλαδή αυτή αποτελεί την Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.

No comments:

Post a Comment