Wednesday, April 20, 2016

Η ΠΕΘ ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΥ


Η ΠΕΘ ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

"Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων αλλά και σύμπασα η θεολογική – εκκλησιαστική κοινότητα, καθώς και όλη η ελληνική κοινωνία, παρακολουθούν να δημοσιεύονται συγκλονιστικά στοιχεία από τον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Ριζούλη, στην έγκυρη Εκκλησιαστική Εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» (13 Απριλίου 2016), που αφορούν τη σχέση Συντάκτη του πολυθρησκειακού πιλοτικού Προγράμματος Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών που θέλει να εισαγάγει στα σχολεία, ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, με τη νεοβουδιστική οργάνωση Arigatou που προωθεί επίσης παρόμοιους διαθρησκειακούς και πανθρησκειακούς στόχους.

Κατόπιν όλων αυτών, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων δηλώνει:

Απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να ζητήσει την παραίτηση του αναφερόμενου στο δημοσίευμα Σχολικού Συμβούλου από κάθε επιτροπή που συμμετέχει και αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς και του έτερου παράγοντα του Υπουργείου που αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ήδη η ΠΕΘ έχει ζητήσει εγγράφως από τον Υπουργό Παιδείας την αντικατάσταση των εν λόγω προσώπων από την Επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής(ΙΕΠ) που ορίστηκε από τον κ. Φίλη για να μελετήσει πρόταση για το μάθημα των Θρησκευτικών, επειδή δεν πληρούν τα νομικά κριτήρια της αμεροληψίας.

Αιτούμεθα από την έχουσα λόγο, κατά το Σύνταγμα και τον Καταστατικό της Χάρτη, για την ορθόδοξη χριστιανική κατάρτιση της μαθητιώσας νεολαίας της χώρας, Εκκλησία της Ελλάδος, να μελετήσει το θέμα.

Θα εξαντλήσουμε επίσης κάθε νόμιμο μέσο και θα απευθυνθούμε σε κάθε υπεύθυνο δημόσιο πρόσωπο και φορέα για να αναδειχθεί η κρισιμότητα του θέματος και οι επιπτώσεις που αυτό έχει στη θρησκευτική αγωγή που κατά το Σύνταγμα, η ευνομούμενη Ελληνική πολιτεία οφείλει να παρέχει στα παιδιά των πολιτών αυτής της χώρας.

Το ΔΣ της ΠΕΘ”

Είναι αδιανόητο να υπάρχει Σχολικός Σύμβουλος για το μάθημα των Θρησκευτικών που πρόσκειται σε Νεοβουδιστική οργάνωση. Και είναι ακόμη πιο αδιανόητο ο Σύμβουλος αυτός να ανήκει στην επιτροπή που καταρτίζει το Πρόγραμμα Σπουδών και τα εγχειρίδια για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ως εκ τούτου είναι άξιο κάθε επαίνου το Δοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΘ επειδή υποδεικνύει την ανάγκη ο κ. Άγγελος Βαλλιανάτος  να παραιτηθεί από την Επιτροπή καταρτισμού των Προγραμμάτων Παιδείας και να εκδιωχθεί από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου.


Είναι επίσης σκόπιμο η ΠΕΘ να ζητήσει από την Εκκλησία της Ελλάδος -και δη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο- να απομακρύνει τον κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου -τον προσφυώς αποκληθέντα “κακό δαίμονα του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών”-από τη θέση του υπευθύνου του επίσημου περιοδικού της Εκκλησίας “Θεολογία” επειδή αυτός κυρίως ευθύνεται για τις προσπάθειες να καταστεί το μάθημα των Θρησκευτικών θρησκειολογικό και οικουμενιστικό.

No comments:

Post a Comment