Sunday, August 19, 2018

ΕΝΑΣ ΙΕΡΕΑΣ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΛΙΒΑΝΙ


ΕΝΑΣ ΙΕΡΕΑΣ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΛΙΒΑΝΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Εκκλησιασμός στον Άγιο Γεώργιο στο Μανχάταν σήμερα.

Αντικαταστάτης του εφημέριου του ναού, ένας κληρικός από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Ο π. Ανδρέας Χούπου, ομογενής του οποίου οι γονείς κατάγονται από την Κύπρο, προξένησε βαθύτατη εντύπωση στο εκκλησίασμα.

Σεμνός, ταπεινός, ευγενής, ευπροσήγορος.

Ένας ιεροπρεπής κληρικός με όλη την σημασία του όρου.

Άνετα δίγλωσσος και προπαντός παραδοσιακός.

Μύριζε κυριολεκτικά λιβάνι. Στην εμφάνιση, στην αμφίεση, στους τρόπους.

Το κήρυγμά του από τα καλύτερα και τα πιο παραδοσιακά που άκουσα τα τελευταία 24 χρόνια που ζω στην Αμερική.

Μεγάλη αντίθεση με τα κηρύγματα που ακούμε τακτικά από πολλούς ιερείς που κηρύττουν με βάση κάποιο Προτεσταντικό Κυριακοδρόμιο και κάνουν συχνά αναφορά στον Πάπα, στον Graham Bill, στην Μητέρα Τερέζα, στον C. S. Lewis και πάει λέγοντας, χωρίς να αναφέρονται ποτέ στον βίο και στην διδασκαλία των Αγίων της Εκκλησίας.

Στο κήρυγμά του, ο π. Ανδρέας Χούπου, δεν δίστασε να σταθεί με κοσμιότητα κριτικά έναντι του άκρατου υλισμού της Αμερικανικής κοινωνίας.

Έκανε αναφορά στο γεγονός ότι ο καλύτερος ερμηνευτής της περικοπής του πλούσιου νεανίσκου είναι ο Μέγας Αντώνιος, επειδή μόλις άκουσε την Ευαγγελική περικοπή του πλούσιου νεανίσκου, έκανε πράξη και ζωή την προτροπή του Κυρίου. Πώλησε τα υπάρχοντά του, τα μοίρασε στους φτωχούς και αποσύρθηκε στην έρημο για άσκηση. Έγινε έτσι ο Πατέρας του Ορθόδοξου μοναχισμού.

Ο π. Ανδρέας έκανε την διάκριση μεταξύ του καλού ανθρώπου και του Αγίου και είπε ότι ο σκοπός του ανθρώπου είναι η αγιότητα και όχι απλά η καλωσύνη και η ευπρέπεια και η τήρηση των εντολών. 

Σε μια κοινωνία που τα πάντα καθορίζει το κυνήγι του χρήματος και η υλική ευμάρεια, ο π. Ανδρέας αντέτεινε την λιτότητα, την φιλανθρωπία, την νηστεία, την προσευχή και το ασκητικό ήθος.

Στο εκκλησίασμα παρούσα και η πρεσβυτέρα του π. Ανδρέα, που δημιούργησε πολύ καλές εντυπώσεις, εξαιτίας της σεμνότητάς της και του τρόπου που προσευχόταν κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Χωρίς θεατρινισμούς και ευσεβοφάνειες ζούσε με κατάνυξη και ευλάβεια το Μυστήριο.

Τι ευλογία που θα ήταν αν όλοι οι κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είχαν το ορθόδοξο ήθος του π. Ανδρέα και αν στους ναούς μας ακούγονταν κηρύγματα σαν αυτό που ακούστηκε σήμερα Κυριακή στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μανχάταν.!

No comments:

Post a Comment