Thursday, August 16, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση παραθέσαμε την Ανακοίνωση του Σεβ. Νέας Σμύρνης Συμεών αναφορικά με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα με τον οποίο καταργείται ο θεσμός των Ησυχαστηρίων.

Ο Σεβασμιώτατος Νέας Σμύρνης είναι ο μόνος -για την ώρα- συνοδικός ιεράρχης που είχε το θάρρος να καταγγείλει με αυστηρότητα την ανομία και να επισημάνει το απαράδεκτο της ενέργειας.

Ούτε ετέθη το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, ούτε ενεκρίθη ποτέ, αλλά κάποιοι -τους οποίους δεν κατονομάζει ο Σεβασμιώτατος- κινήθηκαν πίσω από την πλάτη της Ιεράς Συνόδου και εξέθεσαν την Ιερά Σύνοδο και την Εκκλησία σαν σύνολο και κατασκανδάλισαν τους πιστούς που τιμούν και ευλαβούνται ιδιαίτερα τα Ησυχαστήρια.

Καταρχήν να συγχαρούμε θερμά και υικά τον Σεβ. Νέας Σμύρνης για την ευθύτητα με την οποία μιλά, αλλά και διότι, με μια σύντομη ανακοίνωση, λέγει τόσα πολλά και τόσο ουσιαστικά για το θέμα.

Αναφύονται δύο σημαντικά ερωτήματα:

1.) Εκτός από τον Σεβ. Νέας Σμύρνης οι άλλοι συνοδικοί ιεράρχες δεν θίχτηκαν από την συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου και των όποιων άλλων μεθόδευσαν την ανομία για τα Ησυχαστήρια, εν αγνοία της Ιεράς Συνόδου;

2.) Ποιοι άλλοι και για ποιο λόγο εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο μεθόδευσαν την κατάργηση των Ησυχαστηρίων; 

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η οικονομική αυτοτέλεια των Ησυχαστηρίων ή τουλάχιστον των πλείστων από αυτά, ανοίγει την όρεξη των δεσποτάδων που θέλουν να βάλουν χέρι στα έσοδα των Ησυχαστηρίων. 

Στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Σουρωτή λ.χ. ατέλειωτες ουρές ανθρώπων αφήνουν τεράστια ποσά καθημερινά, ενώ οι εκδόσεις του Ησυχαστηρίου για τον Άγιο Παίσιο είναι πολύ κερδοφόρες.

Εμείς δεν γνωρίζουμε αν ο ισχυρισμός αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της άνομης συναλλαγής μεταξύ των άθεων κυβερνώντων και του Αρχιεπισκόπου και των όποιων άλλων σε βάρος των Ησυχαστηρίων.

Σε κάθε περίπτωση ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και πρέπει να προσβληθεί αμέσως από τα Ησυχαστήρια. 

Διαφορετικά ο Αρχιεπίσκοπος και όσοι συνωμότησαν μαζί του θα κατορθώσουν να οδηγήσουν τα Ησυχαστήρια σε πλήρη οικονομικό αλλά και πνευματικό μαρασμό, αφού με τον νόμο καταργείται το αυτοδιοίκητό τους και έτσι θα βρίσκονται στο έλεος της αυθαιρεσίας των δεσποτάδων. 

No comments:

Post a Comment