Tuesday, June 19, 2018

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΔΥΟ ΣΧΙΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΕΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ


Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΔΥΟ ΣΧΙΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΕΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης:

«Όταν κάποιος αδελφός μας χαρακτηρίζεται ως σχισματικός ή αιρετικός, πολλώ δε μάλλον όταν ένας ολόκληρος λαός εκατομμυρίων ανθρώπων ευρίσκεται εκτός της κανονικής Εκκλησίας με την αιτιολογίαν του σχίσματος, τότε καλούμεθα επειγόντως και άνευ ουδεμιάς καθυστερήσεως εις αφύπνισιν πνευματικήν και εγρήγορσιν αποστολικήν, διότι «ει πάσχει εν μέλος, συμπάσχει πάντα τα μέλη» (Α´ Κορ. 12, 26)».

Η ύπαρξις σχίσματος δεν αποτελεί επιχείρημα διά να εγκαταλείψωμεν ένα λαόν, ελαφρά τη συνειδήσει, εκτός της εκκλησιαστικής αληθείας και κανονικότητος, αποποιούμενοι τας ευθύνας μας ενώπιον του Θεού και της ιστορίας, αλλά περισσότερον δημιουργείται κίνητρον διά την ανεύρεσιν σωτηριωδών και ενωτικών λύσεων. Αποστολικόν χρέος, λοιπόν, επιτελεί η Μήτηρ Εκκλησία, όταν μελετά τρόπους σωτηρίας διά τους αδελφούς μας Ουκρανούς και Σκοπιανούς. Αποτελεί χρέος και ευθύνην μας να επαναφέρωμεν πάντα τα έθνη εις την αλήθειαν και την κανονικότητα της Εκκλησίας.”

Τι σημαίνουν οι δηλώσεις του Παναγιώτατου;

Ότι εργάζεται πυρετωδώς και προλειαίνει το έδαφος για να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία και στα Σκόπια.

Βεβαίως ουδείς διαφωνεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να εργάζεται για την επούλωση των σχισμάτων.

Το θέμα, όμως, είναι ότι, στην προσπάθειά του να επουλώσει δύο σχίσματα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρέπει να προσέξει να μην προκαλέσει διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Σερβίας και μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ρωσσίας.

Γι’ αυτό ελπίζουμε ότι ο Παναγιώτατος θα εργαστεί στενά με την Εκκλησία της Ρωσσίας, για να επουλωθούν τα τραύματα στην Ουκρανία και με την Εκκλησία της Σερβίας για να αρθεί το Σχίσμα στα Σκόπια.

Οι πρόσφατες τελεσιγραφικές δηλώσεις του Σεβ. Βολοκολάμσκ, Παναγιώτατε, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι η Εκκλησία της Ρωσσίας θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα. Προσωπικά θα παραξενευτώ πάρα πολύ, αν ο Πατριάρχης Κύριλλος συνεχίσει να έχει στα δίπτυχα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αν χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

Προσευχόμαστε διακαώς προς τον Κύριο να μην αφήσει την Ορθοδοξία να καταποθεί από τον Οικουμενισμό και να μη δημιουργηθούν σχίσματα στην Εκκλησία.

No comments:

Post a Comment