Wednesday, August 25, 2010

ΓΙΑΤΙ ΤΖΑΜΙ ΑΝΤΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ;


ΓΙΑΤΙ ΤΖΑΜΙ ΑΝΤΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ;

===============


Αυτό είναι το μεγάλο παράπονο του ορθόδοξου κλήρου και των ελληνικής καταγωγής πιστών του Μανχάταν, που είδαν πρόσφατα τη μουσουλμανική κοινότητα της πόλης να έρχεται σε συμφωνία με τις αρχές για την οικοδόμηση τζαμιού και ισλαμικού κοινοτικού κέντρου, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν ως τώρα κατορθώσει να «τα βρουν» με τους ιδιοκτήτες της περιοχής όπου ως το 2001 υψώνονταν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου για την ανοικοδόμηση του ισοπεδωμένου ναού του Αγίου Νικολάου, εννέα ολόκληρα χρόνια μετά την καταστροφή.


Γύρω από το θέμα έχει προκληθεί μεγάλη διαμάχη καθώς η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής καταγγέλλει ανοιχτά τη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης, στην οποία ανήκει η έκταση όπου θα ξαναχτιστεί το World Τrade Center, ότι έχουν «ξεχάσει ή ακόμη χειρότερα εγκαταλείψει» την προοπτική κατασκευής του ναού κοντά στην αρχική του θέση, μόλις δύο τετράγωνα νότια από το «Σημείο Μηδέν», ενώ αντίθετα προωθούν συστηματικά - και πολύ γενναιόδωρα, αφού το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. δολάρια την οικοδόμηση του ισλαμικού τεμένους.



Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Λιμενικής Αρχής η Εκκλησία διατηρεί το δικαίωμα ανοικοδόμησης του ναού στην αρχική του θέση, αλλά μόνο αν «συμμετάσχει στα έξοδα ανακατασκευής του».

Αυτή η εκδοχή διαμφισβητείται έντονα τόσο από την Αρχιεπισκοπή όσο και από τον ελληνοαμερικανό πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας Τζορτζ Πατάκις, ο οποίος ασχολείται ενεργά με την υπόθεση - όπως και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος βουλευτής Τζορτζ Δήμος, ο οποίος απέστειλε πρόσφατα και σχετική επιστολή στον Μπαράκ Ομπάμα.


Οπως δήλωσε μάλιστα ο συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, πατήρ Αλέξιος Καρλούτσος, η αμερικανική πλευρά εγκατέλειψε ξαφνικά τις διαπραγματεύσεις και έκτοτε «αρνείται κάθε διάλογο».


Αν και το ζήτημα ανέγερσης του νέου ναού του Αγίου Νικολάου απασχολεί ουσιαστικά ως τώρα μόνο τους Ελληνορθόδοξους, το θέμα της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους μια ανάσα από τα αποκαΐδια του WΤC προκαλεί έντονες αναταράξεις σε ολόκληρη την πόλη, αλλά και εν γένει την Αμερική. Το περασμένο Σαββατοκύριακο μάλιστα εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης διαδήλωσαν στα όρια του «σημείου μηδέν», απαιτώντας την ακύρωση του σχεδίου, το οποίο χαρακτήρισαν προσβολή στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.



ΠΗΓΗ:


Ακτίνες,


«Το Βήμα»

No comments:

Post a Comment