Saturday, July 22, 2017

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ



ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη “Ρομφαία”, εξαιρετικού ενδιαφέροντος άρθρο του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αρχιμανδρίτη Γρηγόριου που επιγράφεται ''Η ενότης εν τη Ευχαριστία''. Αναφέρει συγκεκριμένα ο Άγιος Καθηγούμενος:

“Ἀρχιεπίσκοπος βαρβάτος τὰ τελευταῖα χρόνια ἔλεγε σὲ συνεπίσκοπό του.

− Σὲ βλέπω τρεμάμενο νὰ μεταλαμβάνης καὶ διερωτῶμαι: Ἀλήθεια πιστεύεις ὅτι αὐτὸ τὸ ψωμὶ καὶ τὸ κρασὶ εἶναι σῶμα καὶ αἷμα Χριστοῦ;

− Ναί, τὸ πιστεύω!

Καὶ ἀκολούθησε εἰρωνικὴ κίνηση τῆς κεφαλῆς. Στὴν μητρόπολή του λειτουργοῦσε πολλὲς φορὲς καὶ δὲν μετελάμβανε!

Βάστα, Χριστέ, τὰ ξεκάρφωτα κεραμίδια, γιὰ νὰ μὴ μείνη ἀσκεπὴς ὁ λαὸς τοῦ Θεοῦ, τὸ πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας, νὰ μὴ χάσουμε τὴν κληρονομιὰ ποὺ μᾶς ἀφῆκε ὁ δεσπότης Χριστός.”

Ο Αρχιεπίσκοπος στον οποίο αναφέρεται ο Άγιος Καθηγούμενος είναι ο μ. Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ Τίκας.

Και τι μας λέγει ο Άγιος Καθηγούμενος; Ότι ο εν λόγω Αρχιεπίσκοπος δεν πίστευε ότι η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.!!! Γι’ αυτό και πολλές φορές τελούσε τη Θεία Λειτουργία χωρίς να μεταλαμβάνει ο ίδιος.(!!!)

Αυτή η ασέβεια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου για τα ιερώτατα της πίστης μας δεν ήταν η μόνη.

Όταν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος έγραψε βιβλίο για τη μέλλουσα ζωή ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ τον ειρωνεύτηκε επειδή πίστευε στην αιώνια ζωή.!!!

Και μετά απορούμε ότι ένας Αρχιεπίσκοπος σαν τον Σεραφείμ άφησε πίσω του κληρονομιά αισχύνης, κατεπάτησε τους 12 αδιάβλητους Μητροπολίτες και χειροτόνησε επισκόπους που στην πλειοψηφία τους είναι σκανδαλοποιοί και χωρίς φόβο Θεού.

Ίσως διερωτηθεί κάποιος: Ποία η σημασία και η ωφέλεια της αναφοράς στο ήθος και στα πιστεύω του μακαριστού Αρχιεπισκόπου είκοσι χρόνια μετά την κοίμησή του;

Δυστυχώς ορισμένοι, αντί να προσεύχονται για την ψυχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου -όπως όλοι έχουμε χρέος να κάνουμε-, προσπαθούν να τον παρουσιάσουν σαν Άγιο της Εκκλησίας, ο οποίος εμφανίζεται σε οράματα και ο οποίος λάμπει μέσα στο άκτιστο φως.!!!

Δυστυχώς στις μέρες μας το φαινόμενο της προσπάθειας να παρουσιαστούν σαν άγιοι άνθρωποι με λίαν βεβαρυμένο δογματικό μητρώο ή με σκανδαλοποιό ήθος τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας. Η περίπτωση του Θεομπαίκτη και πλανεμένου μοναχού Ιωσήφ Βατοπαιδινού είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Πολλοί είναι εκείνοι που επιδιώκουν να αγιοκατατάξουν τους Γέροντές τους ή τους πνευματικούς τους καθοδηγητές. Αυτό, βέβαια, είναι εν πολλοίς αναμενόμενο. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η προσπάθεια αγιοκατάταξης γίνεται για κληρικούς και μοναχούς με λίαν βεβαρυμένο δογματικό και ηθικό μητρώο, όπως τον Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό και τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. 

Όσο έντονα και αν ορισμένοι θέλουν να προβάλουν την υποτιθέμενη αγιότητα κακόδοξων, φαύλων, πλανεμένων και αδίστακτων ανθρώπων, είναι φυσικό, ότι αργά ή γρήγορα, ο κόσμος θα μάθει το ποιόν των εν λόγω προσώπων και θα σκανδαλιστεί αφόρητα. 

Αλλά δεν θα μείνει μέχρις εδώ ο σκανδαλισμός. Θα γεννηθούν αναπόφευκτα στη σκέψη πολλών -ακόμη και καλοπροαίρετων ανθρώπων- αμφιβολίες για την αγιότητα των αληθινών Αγίων της Εκκλησίας. 

Γι’ αυτό η ευθύνη μας να πατάσσουμε -εν τη γενέσει της- την τάση αγιοποίησης φαύλων και πλανεμένων προσώπων δεν είναι ιεροκατηγορία ή προσπάθεια να αρπάξουμε από τα χέρια του Θεού την Κρίση -όπως αφελώς, ίσως, νομίζουν ορισμένοι- αλλά επιβεβλημένο καθήκον για να προστατευθεί το ποίμνιο της Εκκλησίας από μείζονα σκανδαλισμό.

No comments:

Post a Comment