Tuesday, February 16, 2010

ΘΕΡΜΟΤΑΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ





ΘΕΡΜΟΤΑΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


Του Μητροπολίτη Πράσκας και Πριζένης Αρτέμιου

=============


Θερμότατη δημόσια ανακοίνωση εξέδωσε η μαρτυρική Σερβική Ορθόδοξη Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης (Κοσσόβου & Μετοχίων), σήμερα 28-1-2009 μ.Χ., επ΄ αφορμής της ανακίνησης από τα Σκόπια του ζητήματος τοποθέτησης Πρεσβευτή τους στο Βελιγράδι, μετά την αποπομπή της εκεί διπλωματικής τους αποστολής πέρυσι τον Οκτώβριο, ως αντίδραση της Σερβίας στην Ανακοίνωση των Σκοπίων για αναγνώριση της Ανεξαρτησίας του Κοσσόβου!


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΑΣΚΑΣ ΚΑΙ ΠΡΙΖΕΝΗΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

___________________


Ο ηρωικός Μητροπολίτης Κοσσόβου & Μετοχίων Αρτέμιος, που μαθήτευσε υπό τις ευλογίες του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, αποτελεί σήμερα ένα είδος Εθνάρχη των Σέρβων του Κοσσόβου, οι οποίοι όντας εγκαταλελειμμένοι από το επίσημο Βελιγράδι, έχουν μοναδική παρηγοριά και στήριγμα τον Μητροπολίτη Αρτέμιο, έναν μεγάλο Ορθόδοξο αγωνιστή και φιλέλληνα, που αντιμετώπισε αυτός, το ποίμνιο, οι Ιεροί Ναοί και τα Ορθόδοξα Μοναστήρια, την παράνοια, το μίσος και την τρομοκρατία του νεοϊσλαμικού-αλβανικού φονταμενταλισμού!


ΚΟΣΣΟΒΟ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΙΑ

_________________


Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί άλλωστε την ιερή κοιτίδα των Σέρβων, με τα περίφημα Μετόχια, μια και από το 1253 η έδρα της Σερβικής Εκκλησίας βρισκόταν εκεί, στη μεγάλη του Σωτήρος Χριστού Εκκλησία στο Πετς!




Ταυτόχρονα όμως η περιοχή αποτελεί και το σύμβολο της σερβικής ιστορίας, καθώς εκεί, στις 27 Ιουνίου 1389, ο Σέρβος Πρίγκιπας Λάζαρος έπεσε ηρωικά και μαρτυρικά, αντιμετωπίζοντας με ασύγκριτη γενναιότητα τον πολυάριθμο Τουρκικό Στρατό, σκοτώνοντας ακόμη και τον Σουλτάνο Μουράτ Α΄, γενόμενος αληθινός και αιώνιος θρύλος των Σέρβων!


Τα τελευταία δε χρόνια, με τους διωγμούς και την τρομοκράτηση των Σέρβων από τo UCK και τα παρακλάδια του, 200.000 σχεδόν Σέρβοι ξεριζώθηκαν, ενώ πάνω από 150 Μοναστήρια και Ναοί γκρεμίστηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς, σε μια προσπάθεια «εθνοκάθαρσης»? για την αυτο-ανακήρυξη της «Δημοκρατίας του Κοσσόβου», πρώτου βήματος της «Μεγάλης Αλβανίας», που προετοιμάζουν οι Δυτικοί, σε αντικατάσταση της «Μεγάλης Γιουγκοσλαβίας» του Τίτο, καθώς και τη δημιουργία της «Μεγάλης Μακεδονίας» με τη Θεσσαλονίκη και το στρατηγικό λιμάνι της στα χέρια των Σκοπίων και ιδίως των κεκρυμμένων αφεντικών τους?


«ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ» ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

________________


Υπό αυτές τις δραματικές στιγμές, μια διωκόμενης και πολεμούμενης από όλα τα διεθνή Κέντρα Ορθόδοξης Μητροπόλεως στην καρδιά της Ευρώπης, στα πιο ιερά χώματα του Σερβικού Έθνους, η φωνή του Μητροπολίτου Αρτεμίου και της Επισκοπής του, αποτελεί για τον επίσης πολεμούμενο από τα ίδια δόλια Κέντρα Μακεδονικό Ελληνισμό, πηγή δύναμης και εμπνεύσεως: «Ο σερβικός και ο ελληνικός λαός είναι δυο γειτονικοί, αδελφικοί λαοί με την ίδια θρησκεία και εμείς ανεπιφύλακτα υποστηρίζουμε την ελληνική στάση περί του μακεδονικού ζητήματος», καταλήγει η Ανακοίνωση της Μητροπόλεως Κοσόβου και Μετοχίων (Ράσκας-Πριζρένης).


Η Μακεδονία με τον Φίλιππο, τον Αλέξανδρο, τον Άγιο Δημήτριο, τον Βασίλειο Β΄, τον Μακεδονικό Αγώνα, τη Μακεδονική Εκστρατεία (Βαλκανικοί Πόλεμοι), αλλά και το Άγιον Όρος, είναι για την Ελλάδα, ό,τι τα Μετόχια για τους Σέρβους! Κι αυτό τα λέει όλα!


No comments:

Post a Comment