Monday, October 3, 2011

ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ: ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΤΑΠΕΙΝΑ, ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΒΙΟΤΗ ΤΟΥ



ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ: ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΤΑΠΕΙΝΑ, ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΒΙΟΤΗ ΤΟΥ

Του κ. Αριστείδη Βικέτου

=========

Σεμνή και ταπεινή, όπως υπήρξε όλη η επίγεια βιοτή του, ήταν το απόγευμα η εξόδιος ακολουθία για τον μακαριστό 66χρονο Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλο.


Ο Κυρηνείας Παύλος ξεχώριζε για την εντιμότητα του, την αφιλοχρηματία του και την παρρησία με την οποία διατύπωνε τις απόψεις του.


Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Κύπρου Χρυσόστομος με όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.


Τον επικήδειο είπε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.


Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΦΟΥ

________


Ο Πάφου Γεώργιος αναφέρθηκε στον καθαρό πατριωτικό λόγο του μακαριστού Μητροπολίτη προσθέτοντας ότι πολλοί τον αποκάλεσαν «απορριπτικό».


Η οδύνη για τον μακαριστό αδελφό, είπε ο Πάφου Γεώργιος, οφείλεται στο ότι σαν τον Μωϋσή δεν αξιώθηκε να δει και να λειτουργήσει στα άγια χώματα της κατεχόμενης επαρχίας του, αλλά, όπως και εκείνος, έτσι και αυτός μακρόθεν τα αντίκρισε.


Ο κοπετός, τόνισε, δεν είναι μόνο για τον Κυρηνείας που πορεύεται την μακαρία οδό « ίνα αναπαύσηται εκ των κόπων αυτού», αλλά και για την Κερύνεια την πολυφίλητη πόλη του Αγίου Θεοδότου, που για 37 χρόνια στενάζει κάτω από την μπότα του πιο βάρβαρου κατακτητή και με την οποία ο αοίδιμος ιεράρχης ταυτίστηκε καθ όλη την διάρκεια της αρχιερατείας του.


Ήταν μητροπολίτης μιας εξ ολοκλήρου κατεχόμενης επαρχίας ελληνικής από την αυγή της ιστορίας της και έπρεπε ως μητροπολίτης να εμψυχώνει συνεχώς και σε κάθε περίπτωση τον λαό του. Να κηρύττει εγρήγορση και αντίσταση στα κάθε λογής αντεθνικά σχέδια που πρότειναν συχνά - πυκνά οι ισχυροί της γης και παρέδιναν την Κερύνεια στους Τούρκους. Είχε ξεκάθαρα μέσα του τα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας και της εθνικής γρηγορούσας συνείδησης.


Υπήρξε πρόεδρος της συνοδικής επιτροπής για θεολογικά ζητήματα, άγρυπνος πάντα για την πορεία των θεολογικών διαλόγων.Ένας φωτεινός λύχνος μετακινήθηκε από τον παρόντα κόσμο στην αιωνιότητα ζώντας από χθες στη σφαίρα της όγδοης ημέρας. Είμαι σίγουρος πως θα επισκεφθεί ήδη με παραχώρηση του Θεού τον αρχάγγελο Μιχαήλ και τις άλλες κατεχόμενες εκκλησίες του.


«Την ώρα αυτή της θλίψης για τον προσωρινό χωρισμό δίνουμε την υπόσχεση στον αδελφό μας ότι θα βαδίσουμε στα ίχνη του, και πιστοί στην μνήμη του θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση και την επιστροφή», κατέληξε ο Μητροπολίτης Πάφου.


Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

_________


Τον Μητροπολίτη Κυρηνείας αποχαιρέτισε επίσης ο στενός συνεργάτης και γραμματέας της Μητρόπολης Χριστόδουλος Παχουλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τον μακαριστό Παύλο ως τον «σεπτό και μαρτυρικό της Κυρήνειας Ποιμενάρχη, το μόνο Μητροπολίτη Κυρήνειας που δεν ενθρονίστηκε ως Μητροπολίτης της Θεοσώστου επαρχίας του στο Μητροπολιτικό Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ της Κερύνειας, αλλά στο φιλόξενο Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Παλλουριώτισσα.


Ο κ. Παχουλίδης τόνισε ότι ο Κυρηνείας Παύλος είχε ακράδαντη την πίστη, ότι αν στραφούμε με ειλικρινή μετάνοια προς τον Παντοδύναμο και Δικαιοκρίτη Θεό και τον παρακαλέσουμε, πιστεύοντες σ' αυτό που ζητούμε, δηλαδή την ελευθερία και δικαίωση της πατρίδας μας και επιστροφή στα κατεχόμενα μέρη μας υπό συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης και ασφάλειας, ο Θεός θα μας εισακούσει.


Επίσης, ο ομιλητής τόνισε την προσήλωση του μακαριστού Ιεράρχη «προς την Ορθοδοξία και Ορθοπραξία και το θέλημα του Θεού, έγινε ζωντανό παράδειγμα για όλους μας. Έλεγε πάντοτε τα πιστεύω του για θέματα πίστης και για θέματα εθνικά, και υποστήριζε ευθαρσώς το δίκαιο και την αλήθεια, χωρίς να υπολογίζει ποτέ, το προσωπικό κόστος».

Η όλη ζωή του, συμπλήρωσε, υπήρξε ένας συνεχής αγώνας και πρόσθεσε: «Υπέμενε με καρτερία τα δεινά της αρρώστιας του για χρόνια, χωρίς να γνωρίζουμε το παραμικρό. Δεν ήθελε να λυπήσει κανένα και όλα τα έξοδα της θεραπείας του, που ήταν τεράστια, τα πλήρωνε ο ίδιος για να μη χρεώνει την πτωχή του Μητρόπολη Στο θάνατο δεν ενέδωσε, παρά έπειτα από σκληρή πάλη. Έτοιμος όμως, όπως πάντα, ο πολύκλαυστος πνευματικός μας Πατέρας, εξαγνισμένος με το Μυστήριο της Ιεράς εξομολόγησης, του Αγίου Ευχελαίου και της Θείας Μεταλήψεως, έφυγε από το μάταιο κόσμο, για τις αγκάλες του Θεού».


Η ταφή του Μητροπολίτη Παύλου έγινε στη Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού στην Λάρνακα. Του φερέτρου προηγείτο η Ελληνική σημαία, ενώ ο κόσμος τον αποχαιρέτισε με θερμό χειροκρότημα.



ΠΗΓΗ:



Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ


No comments:

Post a Comment