Monday, October 3, 2011

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΠΕΤΑ ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΠΕΤΑ ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι διάκειμαι ευνοικά προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Οχι φυσικά επειδή έχω προσωπικά μαζί του (πώς θα μπορούσα άλλωστε;), αλλά επειδή ο βίος και η πολιτεία του ως Αρχιεπισκόπου μου έδωσαν απτά δείγματα γραφής μιας εξαιρετικά ασύμφορης διακονίας που υποσκάπτει ενσυνείδητα το συμφέρον της Εκκλησίας.

Η αλήθεια όμως είναι αλήθεια όποιος και να τη λέγει. Και όταν τη λέγει - άσχετα από τα ανεξιχνίαστα κίνητρα που τον υποκινούν - πρέπει να επαινείται επειδή μαρτύρησε την αλήθεια.

Αυτή τη φορά (ω! του παραδόξου θαύματος!) ο Μακαριότατος μίλησε σωστά. Και αλήθειες είπε, αλλά και το γάντι έρριξε στους επικριτές του. Για δέστε πώς απαντά στην ερώτηση του κ. Νίκου Παπαχρήστου ιδιοκτήτη του Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ:

Ν.Π.: Πολλές φορές πριν από μια Σύνοδο της Ιεραρχίας, Μακαριώτατε, οι πληροφορίες που διοχετεύονται στον Τύπο αναφέρουν ότι θα υπάρξουν τριβές, ένταση, αντιπαλότητες. Ποια είναι η προσδοκία σας για το μήνυμα από την Σύνοδο της Ιεραρχίας που ξεκινάει από αύριο;

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Κοιτάξτε, στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν και αυτά να μην γίνουν για λόγους εντυπωσιασμού. Εγώ πάντοτε λειτούργησα και λειτουργώ ελεύθερα και δημιουργικά. Αν υπάρχει κάποια πρόταση, οποιαδήποτε πρόταση, αντίθετη, να την καταθέσει κάποιος και να ψηφιστεί. Αν μου πουν, παραδείγματος χάριν, “αυτή είναι η πρότασή μου”, κάποιος, σε οποιοδήποτε θέμα, δεν του λέω όχι. Θα του πω, θεμελιώστε την, αναπτύξτε την, και να ψηφίσει η πλειοψηφία. Πατέρες, ψηφίστε. Εάν πάρει την πλειοψηφία, εγώ θα τον ακολουθήσω. Αλλά δεν το βλέπω. Απλώς είναι για θόρυβο. Στην Ελλάδα θέλει κανείς να φωνάζει για να φαίνεται. Δεν τον ενδιαφέρει η ουσία του πράγματος. Τελείωσε το θέμα; Η φασαρία τέλειωσε. Και στην πολιτική και στις κοινωνικές σχέσεις κλπ. Δεν μάθαμε να δουλεύουμε. Οι ξένοι δουλεύουν μεθοδικά, συστηματικά γιατί έχουν στόχο το αποτέλεσμα. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Αυτό είναι το τραγικό.

Τι λέγει, λοιπόν, ο Μακαριότατος με την απάντηση που έδωσε;

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ! ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ.
___________

Οσοι Ιεράρχες ασκούν κριτική το κάνουν για τον ντόρο. Τους ενδιαφέρει η δημοσιότητα. Οχι η ουσία του θέματος για το οποίο ασκούν κριτική.

Ο ίδιος, ισχυρίζεται, αν υπάρξει πρόταση μομφής και αντιπρότασης για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα θέματα θα καλέσει τον όποιο διαφωνούντα να καταθέσει τη διαφωνία του, να τη στηρίξει με επιχειρήματα και ακολούθως θα τη θέσει σε ψηφοφορία. Αν η πρόταση αυτή υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία, ισχυρίζεται ο Μακαριότατος, ο ίδιος θα ακολουθήσει.

Στην Ελλάδα, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ενδιαφερόμαστε για τον ντόρο, τη φασαρία και όχι για το αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τους ξένους που εργάζονται μεθοδικά επειδή θέλουν να δουν αποτέλεσμα.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ
__________

Ο Μακαριότατος όμως δεν περιορίστηκε να καταγγείλει τους επικριτές του ως ιεράρχες που του κάνουν αντιπολίτευση για τον ντόρο και τη δημοσιότητα και όχι επειδή ενδιαφέρονται για την ουσία των θεμάτων αλλά επίσης ως Ιεράρχες, οι οποίοι δεν θα τολμήσουν καν να τον διαμφισβητήσουν υπεύθυνα εν Συνόδω!!! Δηλαδή τους εξευτέλισε κανονικότατα.

Στους ίδιους εναπόκειται να τον διαψεύσουν στην πράξη και να αποδείξουν ότι δεν ασκούν κριτική για ορισμένα θέματα για δημοσιότητα αλλά από ποιμαντική μέριμνα και επειδή θέλουν να φέρουν αποτέλεσμα.

ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ;
____________

Ας γίνουμε όμως συγκεκριμένοι.

Οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας και ο Αχαίας πήραν εντολή από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας να μην κάνουν συμπροσευχές με τους Παπικούς. Την εντολή φυσικά την έγραψαν κανονικότατα στα κατύμματα των υποδημάτων τους.

Θα φέρουν προς συζήτηση το θέμα στην Ιεραρχία οι Αρχιερείς οι οποίοι ελέγχουν τον Οικουμενισμό ή θα προτιμήσουν την ένοχη σιωπή στη Σύνοδο και θα συνεχίσουν να εκδίδουν ανακοινώσεις για τη λέσχη Μπίντελμπεργκ, τις σκοτεινές δυνάμεις, τη Νέα Εποχή, το Ισραηλινό Συμβούλιο, κτλ., κτλ.;

Θα ζητήσουν ενημέρωση για την πορεία των διαλόγων ή θα καταπιούν με αναξιοπρέπεια την προπέτεια του Μητροπολίτη Μεσσηνίας προς τον Αγιο Γλυφάδος;

Θα ζητήσουν την αντικατάσταση των Μεσσηνίας και Αχαίας ως αντιπροσώπων στο διάλογο με τους Παπικούς ή θα αφήσουν ανενόχλητο τον Αρχιεπίσκοπο με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος στο διάλογο να καταρρακώνουν την αξιοπιστία της ιστορικής απόφασης της Ιεραρχίας;

Πολλές δεκάδες επίσκοποι κάλεσαν το λαό να αντισταθεί στο ηλεκτρονικό φακέλλωμα και να μην παραλάβει την κάρτα του πολίτη. Θα φέρουν το θέμα για συζήτηση στη Σύνοδο της Ιεραρχίας για να ληφθούν οι ορθές αποφάσεις ή θα περιοριστούν στην αρθρογαφία και στις ηρωικές δηλώσεις;

Ο Αγιος Μεσογαίας μίλησε για αποκατάσταση της κανονικής τάξης στη Μητρόπολη Αττικής με την προθυμία του να παραιτηθεί από το θρόνο του για να αναλάβει τη διαποίμανση της Μητρόπολης Μεσογαίας ο Σεβ. κ. Νικόδημος; Θα φέρει άραγε το θέμα για συζήτηση στην Ιεραρχία ή θα περιοριστεί στο πυροτέχνημα του εντυπωσιασμού;

Το μάθημα των Θρησκευτικών και οι Θεολογικές Σχολές διατρέχουν έσχατο κίνδυνο. Θα φέρουν για συζήτηση το θέμα στην Ιεραρχία ή θα μείνουν στα λόγια όσοι Ιεράρχες πολέμησαν την αντορθόδοξη τακτική του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του κ. Γιαγκάτζογλου;

Δεκάδες επίσκοποι υποστήριξαν την ανέγερση του τάματος του έθνους. Θα φέρουν το θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης στην Σύνοδο της Ιεραρχίας ή θα περιοριστούν στις επιστολές υποστήριξης προς το ζεύγος Αναγνωστοπούλου;

Τα ίδια ισχύουν για πλείστα άλλα όσα θέματα που αφορούν το Νεοβαρλααμισμο, τη μεταπατερική θεολογία, την οικονομική κρίση, την αφαίμαξη του λαού με τα πρωτοφανή μέτρα του Μνημονίου, τα εθνικά μας θέματα στη Βόρειο Ηπειρο, στο Πατριαρχείο, στη Θράκη, στην Κύπρο κτλ.

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ! ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ!
________

Αναμένουμε, λοιπόν, Αγιοι Αρχιερείς! Θα δεχτείτε την πρόκληση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και το ράπισμα που σας κατάφερε στις παρειές ότι όσοι διαμαρτύρεστε για ένα ή πολλά κακώς κείμενα θέματα το κάνετε για τον ντόρο και όχι επειδή σας ενδιαφέρει η ουσία ή θα σηκώσετε το γάντι και θα γρονθοκοπήσετε αλύπητα τις θέσεις των εκκλησιομάχων και θα πάρετε τις ορθές αποφάσεις.

Ελπίζουμε και προσευχόμαστε για το δεύτερο αν και - γιατί να κρύψουμε; - φοβόμαστε για το πρώτο.

No comments:

Post a Comment