Sunday, October 30, 2011

Ο ΤΑΜΑΣΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΥΚΚΩΤΗ



Ο ΔΕΛΦΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΑΜΑΣΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΥΚΚΩΤΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Διάβασα στο “Φιλελεύθερο” - με τη δέουσα προσοχή - τη συνέντευξη του άγνωστου στο γράφοντα Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαία.

ΜΙΛΑ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΑΝ ΔΕΛΦΙΝΟΣ
_________

Είναι φανερόν ότι η συνέντευξη του Σεβασμιότατου είναι καθαρά δελφινική. Μετά την ανάγνωση της συνέντευξης αντιλαμβάνομαι καλύτερα παρά ποτέ για ποιο λόγο ο Μητροπολίτης Λεμεσού τον θεωρεί ως τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο όποτε προκύψει θέμα διαδοχής στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Ο Σεβασμιότατος Ταμασού, με τη συνέντευξή του, έδειξε ότι ξέρει να κρατιέται ταυτόχρονα επιδέξια από πολλά σχοινιά.

Και εθνικόφρων δήλωσε και θέμα εισβολής και κατοχής θεωρεί το Κυπριακό και μέλος της χορωδίας του πατριωτικού σωματείου “Αδούλωτη Κερύνεια” μας πληροφόρησε ότι υπήρξε.

Ταυτόχρονα όμως δηλώνει και Κυκκώτης - τουτέστιν άνθρωπος που μπορεί να έχει άριστες σχέσεις με τον κ. Χριστόφια και το ΑΚΕΛ, που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο σχεδόν των ψηφοφόρων του εκλογικού σώματος, το οποίο βάσει του Καταστατικού της Εκκλησίας της Κύπρου διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εκλογή αρχιερέων. Επομένως και του μέλλοντος Αρχιεπισκόπου!

ΑΣΚΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΙ
________

Πολύ προσεκτικός αποδείχθηκε ο Σεβασμιότατος με τη συνέντευξή του. Ελέγχει αυτά που λέγει και δεν αφήνει το συνομιλητή του να τον παρασύρει εκεί που δεν θέλει να πάει. Δεν έδωσε κανένα δικαίωμα - με τη συνέντευξή του - να κατηγορηθεί ότι επιτίθεται εναντίον άλλου ιεράρχη, απέφυγε να θίξει όλα τα επίμαχα σημεία που του έθεσε η δημοσιογράφος με γενικόλογες απαντήσεις περί ενότητος της Ιεραρχίας, διακονίας των ανθρώπων, κτλ., κτλ..


Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ
__________

Αυτά που ανέφερε φυσικά περί ενότητος της Ιεραρχίας, περί ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων κτλ. παν άλλο ή ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οχι επειδή ο Σεβασμιότατος παρουσίασε αλλοιωμένα τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε, αλλά επειδή επιμελώς απέκρυψε όσα άλλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι διεξάγεται αμείλικτος πόλεμος στα παρασκήνια μεταξύ των δελφίνων του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου. Και αυτά τα αχαρακτήριστα ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος όχι απλά βρίσκεται εν ζωή αλλά και χαίρει άκρας υγείας!!!

ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
_________

Οσο για τους ύμνους του Σεβασμιότατου για το νέο Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου τι φω και τι λαλήσω; Αν δεν πρόκειται για αποκύημα αδυναμίας να αντιληφθεί τα τρωτά του νέου καταστατικού είναι οπωσδήποτε προσπάθεια παραπληρφόρησης των πιστών.

“Ολοκληρωμένη” (του Σεβασμιότατου ο ανακριβής όρος. εικάζω ότι ήθελε να πει “τελεία”) Σύνοδο δεν έχουμε τώρα με το νέο καταστατικό - όπως ανέφερε ο Σεβασμιότατος - κάτι στο οποίο και ο Μακαριότατος ανέφερε στο παρελθόν.

“Ολοκληρωμένη” Σύνοδο είχαμε πάντα επειδή κάθε Αυτοκέφαλη Εκκλησία που αποτελείται από τρεις τουλάχιστον επισκόπους έχει “ολοκληρωμένη” Σύνοδο.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΧΩΛΑΙΝΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ
_______

Το νέο καταστατατικό χωλαίνει σοβαρά και στο θέμα των διαζυγίων και στη δυνατότητα να εκδικάζουν οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου πρωτοδίκως τους αρχιερείς της χωρίς να χρειάζεται η συμβολή άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το νέο καταστατικό, όχι απλά απέτυχε να δημιουργήσει τις προυποθέσεις δίκης των αρχιερέων, αλλά καθιστά εκ των πραγμάτων εντελώς αδύνατη τη συγκρότηση συνοδικού εκκλησιαστικού Δικαστηρίου.

Για να το αντιληφθούμε αυτό καλύτερα αναφέρω το εξής. Ας υπόθεσουμε ότι στο μέλλον - Θεός φυλάξοι - ο Σεβασμιότατος Κύκκου καταστεί υπόδικος για σοβαρό παράπτωμα.

Πώς θα μπορέσει να συγκροτηθεί συνοδικό δικαστήριο για να τον δικάσει; Αν εφαρμοστεί ο 12ος Κανόνας της Καρθαγένης -όπως προβλέπει το νέο καταστατικό - σημαίνει ότι χρειάζονται 12 αρχιερείς συν τον Αρχιεπίσκοπο για να συγκροτήσουν συνοδικό δικαστήριο.

Αλλά αν κατηγορούμενος είναι λ.χ. ο Μητροπολίτης Κύκκου η ομάδα των αρχιερέων που ελέγχει στη Σύνοδο θα αρνηθεί να παρουσιαστεί στο δικαστήριο και έτσι δεν θα μπορέσει καν να συγκροτηθεί συνοδικό δικαστήριο να τον δικάσει.!!!

Το ίδιο φυσικά θα συμβεί και με την ομάδα του Μητροπολίτη Λεμεσού. Χρειάζεται κανείς να έχει τόνους αφελείας αν πιστεύει ότι οι προσκείμενοι στον Αγιο Λεμεσού αρχιερείς θα επιτρέψουν τη συγκρότηση δικαστηρίου για να καταδικάσει τον Γέροντά τους.!!!

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΙΝΟΥΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ
_________

Γι’ αυτό ακριβώς οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας είναι κρισιμότατες για τους δελφίνους. Οχι μόνον επειδή θα προστεθεί ακόμη μία ψήφος στην ομάδα αυτού που θα ανήκει ο μέλλον Μητροπολίτης Κυρηνείας, αλλά επειδή αν εκλεγεί ο υποψήφιος του Μητροπολίτη Λεμεσού η ομάδα του Σεβ. κ. Αθανάσιου θα έχει εξασφαλισμένη εκ των προτέρων την αδυναμία της Συνόδου να συγκροτήσει συνοδικό δικαστήριο σύμφωνο με το Καταστατικό για να τον δικάσει, επειδή οι αρχιερείς της Κύπρου είναι 17 εν συνόλω. Αν ο Μητροπολίτης Λεμεσού εξασφαλίσει και την ψήφο του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας η ομάδα του στη Σύνοδο θα έχιε 5 από τους 17 ψήφους και η θέση του θα είναι απολύτως εξασφαλισμένη αν τυχόν ο ίδιος ή κάποιος της ομάδας του καταστεί ποτέ υπόδικος για οιονδήποτε παράπτωμα.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για την ομάδα του Μητροπολίτη Κύκκου. Είναι σχεδόν αδύνατο να συγκροτηθεί συνοδικό δικαστήριο που θα καταδικάσει κάποιον από την ομάδα του αγίου Κύκκου, εξαιτίας της ισορροπίας δυνάμεων στους κόλπους της Συνόδου.

Και όλα αυτά τα κυριολεκτικά απαράδεκτα συμβαίνουν επειδή το νέο καταστατικό - συν τοις άλλοις - δεν προνοεί καν τι συμβαίνει αν δεν υπάρξουν 13 με τον Αρχιεπίσκοπο συνοδικοί για να εκδικάσουν μια υπόθεση.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
_________

Επομένως ο Σεβασμιότατος Ταμασού καλά κάνει να είναι φειδωλός στους επαίνους του για το νέο εξαιρετικά προβληματικό καταστατικό με τα τόσα τρωτά και στην εκδίκαση παρανομούντων αρχιερέων και στο θέμα των διαζυγίων και στην ισχυροποίηση των εξουσιών του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο οποίος - ως μη όφειλε - απολαμβάνει αυξημένες σε βάρος του συνοδικού θεσμού εξουσίες. Το primus inter pares συνοδικό σύστημα παραβιάστηκε με τις πρόνοιες του νέου καταστατικού όπως - σε κάποιο βαθμό - είχε συμβεί και με το προηγούμενο καταστατικό.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΤΑΜΑΣΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΚΥΚΚΩΤΗ
___________

Να σημειώσουμε επίσης ότι η συνέντευξη του Σεβ. Ταμασού αποτελεί ισχυρή υποστήριξη προς την υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Κυκκώτη κληρικού εντελώς άγνωστου στον γράφοντα και γι’ αυτό αδυνατώ να εκφέρω κρίση αν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να αναδειχθεί νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας.

ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ
________

Ενα αλλο πάντως γνωρίζω. Οτι ο νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας πρέπει να είναι παραδοσιακός ιεράρχης, να μην είναι Οικουμενιστής, να είναι αδιάβλητο πρόσωπο και να πιστεύει αληθινά ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι οι ακτές της Κερύνειας και ότι κανένας συμβιβασμός δεν επιτρέπεται να γίνει αναφορικά με το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες υπό καθεστώς πλήρους ασφάλειας. Χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εποίκους και μακρυά από τη λεγόμενη “διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία” (γράφε συνομοσπονδία). Αντίθετα πρέπει να είναι ιεράρχης που θα επιδιώκει λύση ενιαίου κράτους με βάση το Ευρωπαικό κοινοτικό κεκτημένο.

No comments:

Post a Comment