Wednesday, October 19, 2011

ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΕΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ










ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΕΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

========


Ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου αποφάσισε να υπερασπιστεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο - και δη τον Παναγιότατο - από τα αλλεπάλληλα ισχυρά χτυπήματα που του κατάφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας με διάφορες δηλώσεις και συνεντεύξεις του.


Πλην όμως αντί να παραθέσει πειστικά επιχειρήματα κατόρθωσε ένα και μόνον με το άρθρο του: Να αποδείξει ότι ο Αγιος Ιουστίνος Πόποβιτς αλλά και όσοι άλλοι συμβουλεύουν και προειδοποιούν το Πατριαρχείο να μην προχωρήσει στη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου έχουν απόλυτα δίκαιο.


ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ ΣΥΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΑΙΡΕΣΕΙΣ

________


Τι μας λέγει λοιπόν τώρα ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος;


Οτι οι Οικουμενικές Σύνοδοι συνέρχονται όχι για την πλάκα (λ.χ. οικολογικά θέματα λέμε εμείς), αλλά για να καταδικάσουν αιρέσεις. Ποια αίρεση έχει υπόψη της να καταδικάσει η μέλλουσα να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, π. Γεώργιε;


Αν κρίνουμε από τις προσυνοδικές (ή προπαρασκευστικές) Διασκέψεις ΟΥΤΕ μία αίρεση δεν υπάρχει για να καταδικαστεί στο θεματολόγιο της Συνόδου.


Αρα;


Αυτογκόλ βγάλατε επειδή στην προσπάθειά σας να αντικρούσετε τα λανθασμένα επιχειρήματα του Σεβ. Βολοκολάμσκ η λανθάνουσα υμών γλώσσα και κάλαμος την αλήθειαν ελάλησεν, η οποία παν άλλο ή υπεράσπιση της πολιτικής του Οικουμενικού Θρόνου αποτελεί.


ΟΙ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ

_________


Αλλά δεν είπατε μόνον το αυτονόητον, αιδεσιμολογιότατε, ότι οι Πανορθόδοξοι Σύνοδοι συνέρχονται για να καταδικάσουν αιρέσεις και όχι θέματα ρουτίνας.


Προσθέσατε και το αξιοπρόσεκτο ότι ο θεσμός των προσυνοδικών Διασκέψεων είναι ένας τελείως ξένος προς το πνεύμα της Ορθοδοξίας, ο οποίος ουσιαστικά αχρηστεύει την εν Πνεύματι Αγίω σύνοδο “επί το αυτό” των επισκόπων της Εκκλησίας.


Εχετε δίκαιο να λέτε στον Αγιο Βολοκολάμσκ ότι οι Σύνοδοι συνέρχονται για να καταδικάσουν αιρέσεις και ότι το Αγιο Πνεύμα πρέπει να λαλεί στις Συνόδους και όχι τα power politics για τα πρωτεία και τα Δίπτυχα που απασχολούν τις προπαρασκευατικές Διασκέψεις, αιδεσιμολογιότατε.


Πλην όμως διέλαθε - φαίνεται - της προσοχής σας ποιος θέλει να συγκαλέσει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο (χωρίς να συμπεριλάβει στο θεματολόγιο της την καταδίκη αιρέσεων) και ποιος συγκάλεσε σωρεία προσυνοδικών Διασκέψεων για να προετοιμάσουν τη Σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.!!!


Σωστές θέσεις καταγράψατε, Αγιε Μεγάλε Πρωτοπρεσβύτερε.


Πλην όμως πρόκειται για αυτογκόλ. Μη μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Θα σας τινάξει τα μυαλά στον αέρα ο Σεβ. Βολοκολάμσκ με τέτοια επιχειρηματολογία.


ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

_________


Ενα σας παρακαλούμε να κάνετε αν μπορείτε.


Προσπαθείστε όση υμίν δύναμις να αποτρέψετε με κάθε θυσία τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου επειδή αν αφρόνως - τι λέγω αφρόνως; παραφρόνως έπρεπε να πω! - ο Παναγιότατος τυχόν την συγκαλέσει μόνον πηγή δακρύων και ατέλειωτων δεινών θα αποδειχθεί πρόξενος για την Ορθοδοξία.


Αναλογιστείτε, αιδεσιμολογιότατε, ορισμένα σενάρια.


ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

_______


Σήμερα οι Ρώσοι ζητούν τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου με δύο προυποθέσεις:


1.) Να παραστούν όλοι οι επίσκοποι της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Ρωσία - ως γνωστόν - έχει περισσότερους από 220 επισκόπους από τους 500 περίπου επισκόπους της ανά την Οικουμένην Ορθοδόξου Εκκλησίας μη συμπεριλαμβανομένων των οπωσδήποτε συμμαχων της όπως θα αποδειχθούν στην πράξη οι επίσκοποι της Πολωνίας, της Τσεχίας και Σλοβακίας και ίσως της Γεωργίας, της Αντιόχειας και της Ρουμανίας!


Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια ο Πατριάρχης Κύριλλος ανήγγειλε - ακριβώς όπως πρόσφατα εξέφρασα το φόβο - ήδη την πρόθεσή του να χειροτονήσει ακόμη μερικές δεκάδες επισκόπους ώστε από τους 500 τόσους επισκόπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας να έχει και πάλιν την απόλυτη πλειοψηφία αν όλοι οι επίσκοποι της Εκκλησίας συνέλθουν “επί το αυτό”.!!!


2.) Αν πάλιν δεν θα παραστούν όλοι οι επίσκοποι, το Πατριαρχείο Μόσχας ζητά να αντιπροσωπευθεί στη Σύνοδο ανάλογα με τον αριθμό των πιστών που εκπροσωπεί.


Τουτέστιν, αφού από τα 300 περίπου εκατομμύρια των ανά την υφήλιο Ορθοδόξων πιστών τα 160 εκατομμύρια είναι Ρώσοι, η σαφέστατη πλειοψηφία των επισκόπων της μέλλουσας να συνέλθει Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα ανήκουν οπωσδήποτε στην Εκκλησία της Ρωσίας, ενώ είναι πλέον ή βέβαιον ότι οι επίσκοποι και αλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών θα συνταχθούν με τις θέσεις του Πατριαρχείου Ρωσίας.


3.) Αν δεν θα συγκροτηθεί η Σύνοδος με όλους του επισκόπους - ή αν δεν υπάρξει κατ’ αναλογία των μελών της κάθε Εκκλησίας αντιπροσώπευση - τότε το Πατριαρχείο Ρωσίας προτείνει την αρχή της ομοφωνίας (γράφε της αρνησικυρίας του βέτο).


Δηλαδή με όποιες προυποθέσεις και αν συνέλθει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος - σύμφωνα με τις προτάσεις του Πατριαρχείου Ρωσίας - ή θα υπάρχει ομοφωνία ή τίποτα δεν θα θεσμοθετηθεί που δεν επιθυμεί η Εκκλησίας της Ρωσίας!!!


Με αυτά τα δεδομένα είναι δυνατόν ακόμη και να σκέφτεται ο Παναγιότατος να συγκαλέσει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, αιδεσιμολογιότατε;


Μόνον αν εξέστη! Σε καμία αλλη περίπτωση.


ΠΡΟΣΟΧΗ! ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΑΝ ΣΥΝΕΛΘΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ

____________


Προσοχή επίσης από το εξής.


Το Πατριαρχείο Ρωσίας ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ λέγει ότι η Σύνοδος πρέπει να συγκληθεί με προαποφασισμένο θεματολόγιο για να μην υπάρξουν εκπλήξεις.


Ναι αλλά τι θα γίνει αν συνέλθει η Σύνοδος και η Εκκλησία της Ρωσίας θα έχει 260 από τους 500 επισκόπους και στο πλάι της θα σταθούν επιπλέον ορισμένες άλλες δεκάδες επίσκοποι από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες ώστε θα έχει εξασφαλισμένους περισσότερους από τους 300 από τους 500 επισκόπους του συνόλου των επισκόπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών;


Αν αποφασίσουν να αλλάξουν το θεματολόγιο της Συνόδου τι θα κάνει ο Παναγιότατος; Το πολύ - πολύ θα αποχωρήσει από τη Σύνοδο και θα τον ακολουθήσουν οι Ελληνόφωνες Εκκλησίες.


Οι υπόλοιπες όμως Εκκλησίες θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν τις εργασίες της Συνόδου υπό την προεδρία του Μακαριότατου Μόσχας ή πιθανότατα του Μακαριότατου Αντιοχείας και τότε θα νομολογήσουν παράφωνο μέλος εθνοφυλετικής αιρέσεως της εμπνεύσεως του ειδικού για τη σύνθεση μουσικών μελών μουσικολογιότατου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.


Και τότε;


Η εσχάτη πλάνη θα αποδειχθεί χείρων της πρώτης.!!!

ΑΙΧΜΗΡΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΡΩΣΙΑΣ

_________


Αν ποτέ συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος - με τις σημερινές προυποθέσεις - θα αποδειχθεί αιχμηρό αντικείμενο στα χέρια του Πατριαρχείου Μόσχας με το οποίο θα εξορύξει τους οφθαλμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Τόσο απλό!


Ούτε σε επίπεδο ψιλού λογισμού δεν πρέπει να σκέφτεται ο Παναγιότατος τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Πρόκειται για πράξη καθαρής αφροσύνης.


ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ...!

________


Οχι ότι δεν χρειάζεται να συγκληθεί Πανορθόδοξη Σύνοδος!


Πώς δεν χρειάζεται; Χρειάζεται και παραχρειάζεται για να καταδικάσει πρώτα από όλα τον Οικουμενισμό και να επαναλάβει την καταδίκη του εθνοφυλετισμού και να αναθεματίσει τους πρωτεργάτες αυτών των αιρέσεων.


Αλλά αφού αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, η Σύνοδος αυτή θα συντελέσει ΜΟΝΟΝ στην εμπέδωση του εθνοφυλετισμού και θα καταγραφτεί στην Εκκλησιαστική Ιστορία ως μία ακόμη “ληστρική” Σύνοδος που δεν θα εκφράζει το πνεύμα της Ορθοδοξίας.


ΠΕΡΙ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΙΟΥ

________


Οσο για τα υπόλοιπα που αναφέρετε στο άρθρο σας για συνομοσπονδία των Ορθοδόξων Εκκλησιών και τη θεωρία περί του πρωτείου μεταξύ ίσων, αιδεσιμολογιότατε, ας προσευχηθούμε να μην τα διάβασε ο Σεβ. Βολοκολάμσκ, επειδή αν υπέπεσαν στην αντίληψή του, θα τα χρησιμοποιήσει ως γάντια πυγμαχίας για να γρονθοκοπήσει αλύπητα τις θέσεις του Οικουμενικού Θρόνου.


Περιοριστείτε, σας παρακαλούμε θερμά και υικά, να πείσετε τον Παναγιότατο να μη συγκαλέσει τη Σύνοδο και τα λοιπά είναι “εκ του πονηρού".

No comments:

Post a Comment