Monday, October 17, 2011

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ;



ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Ποτέ δεν πρέπει ως Ελληνες χριστιανοί ορθόδοξοι να υποσκάπτουμε - έστω και χωρίς να είναι μέσα στις προθέσεις μας - τους αγώνες του Παναγιότατου και των άλλων “ελεύθερων πολιορκημένων” της Βασιλεύουσας για να νιώσουν ανάσα από τους αιμοβόρους προαιώνιους εχθρούς της πίστης και του Γένους μας.

Εχουμε αντιρρήσεις για τους οικουμενιστικούς ακροβατισμούς του Πατριαρχείου; Αν έχουμε λέγει!!! Αλίμονον αν δεν είχαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνούμε και πού βρίσκονται και ποιον έχουν πάνω στο κεφάλι τους.

ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ ΑΠΟΡΙΑ
______

Διατυπώθηκε η καλοπροαίρετη - δεν αμφιβάλλουμε - απορία αν αξίζει τον κόπο να αγωνιστούμε να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χαλκής πριν βεβαιωθούμε ότι οι διδάσκαλοί της θα είναι άνθρωποι με πατερικό φρόνημα.

Η απάντηση είναι ότι “δει και τούτο ποιήσαι κακείνο μη αφιέναι.”

Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
___________

Αλλωστε γιατί τρέχουμε στη Χάλκη; Η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης - δεν είναι σφηκοφωλιά Οικουμενιστών, Νεοβαρλααμιτών, Αγουριδικών, μεταπατερικών, συναφειακών και νεωτεριστών; Αν δεν πρέπει να ανοίξει η Χάλκη επειδή θα διδάσκουν οικουμενιστές τότε γιατί δεν πρέπει με την ίδια λογική να κλείσει και το Θεολογικό Tμήμα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης;

Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ
__________

Αλλά μήπως η ημετέρα alma mater! Η περίπυστος Θεολογική Σχολή Αθηνών είναι σε καλύτερη μοίρα; Ξέρετε τι άκουσαν τα αυτάκια μας από τους αείμνηστους Αγουρίδη, Παπαπέτρου και όχι μόνον; Αλλωστε σήμερα ποιος είναι ο Κοσμήτορας και ποιος ο Καθηγητής της Συστηματικής θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών;

Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ
________

Η Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, με τον εκκλησιολόγο του Union Theological Seminary, που αναγορεύει τον Δρυίδη Πριμάτο του Αγγλικανισμού Αρχιεπίσκοπο Κανταρβουργίας και το Γιανναρά επίτιμους διδάκτορες κινείται άραγε μέσα στα πλαίσια της πατερικής θεολογίας;

Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
________

Η Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, που επίσης έχει στα όπα - όπα το Γιανναρά και τον Ζηζιούλα!; Και μην ακούτε τα παραμύθια ότι οι εν Βελιγραδίω θεολόγοι τώρα χάλασαν. Οταν στα μέσα της δεκαετίας του 70 επεσκέφθηκα με το σημερινό αρχισυντάκτη της “Ορθόδοξης Μαρτυρίας” και Γραμματέα του Παγκύπριου Συλλόγου “Οι φίλοι του Αγίου Ορους” κ. Ανδρέα Κυριακού το Βελιγράδι, για να πάρουμε την ευλογία του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, πριν πορευθούμε για το Τσέλιε, φιλοξενήθηκαμε στο οικοτροφείο της Θεολογικής Σχολής όπου μας έκανε αλγεινεστάτη εντύπωση η εκκοσμίκευση των μοντερνιζόντων φοιτητών της.

Οταν δε τολμήσαμε να πούμε κάτι ο τότε ιερομόναχος και νυν Μητροπολίτης πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος (Γιέφτιτς) μας απάντησε ότι δεν πρέπει οι μέλλοντες ιερείς και θεολόγοι να είναι ευσεβιστές!!!

Το αποτέλεσμα; Το βλέπουμε όλοι. Μέχρι και ιερείς που πρόσκεινται στο Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο κυκλοφορούν φρεσκοξυρισμένοι και απόλυτα εκκοσμικευμένοι.

ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ
___________

Ας μη σταθούμε λοιπόν στη Χάλκη. Δεν έχει νόημα.

Και ας μην κοροιδευόμαστε. Ασφαλώς οικουμενιστές θα διδάσκουν στη Χάλκη αν ποτέ επιτρέψουν οι Τούρκοι να ανοίξει, αλλά χειρότεροι του Μεσσηνίας και του κ. Πέτρου Βασιλειάδη δεν νομίζω ότι θα αποδειχθούν.

Χρέος μας λοιπόν ως Ελλήνων Ορθόδοξων χριστιανών είναι να υποστηρίξουμε παντί σθένει το αίτημα να ανοίξει η Χάλκη και ο Θεός θα βοηθήσει μια μέρα να ανατραπεί η οικουμενιστική φρενίτιδα.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Του κ. Ιωάννη Τάτση
=========

Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος (Λαμπρυνιάδης) τον περασμένο Αύγουστο με απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέλαβε Ηγούμενος της Χάλκης. Είναι γνωστή η επιθυμία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και όλων των Φαναριωτών για το άνοιγμα και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η επιλογή του Μητροπολίτου Προύσης για τη θέση αυτή καθόλου τυχαία δεν έγινε. Ως καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος πιστεύεται ότι θα είναι ο βασικός οργανωτής της Σχολής της Χάλκης εφόσον το Πατριαρχείο καταφέρει να πετύχει την πολυπόθητη επαναλειτουργία της Σχολής.

Ο Μητροπολίτης Προύσης όμως σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης ξεκινάει αύριο Τρίτη, 18 Οκτωβρίου τις παραδόσεις επιλεγόμενου μαθήματος στους φοιτητές της Σχολής...

Το μάθημα έχει τίτλο «ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ» και καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι πραγματεύεται. Το βασικό ερώτημα είναι αν τέτοιου είδους «θεολογία» θα προσφέρεται και από την Σχολή της Χάλκης στην περίπτωση που οι Τούρκοι επιτρέψουν την επαναλειτουργία της.

Μήπως πριν ζητήσουμε επιτακτικά το άνοιγμα της Σχολής πρέπει να αντιμετωπίσουμε το βασικότερο πρόβλημα των οικουμενιστικών δράσεων των Φαναριωτών και το μείζον ζήτημα της συμμετοχής της Εκκλησίας μας στο ΠΣΕ; Μήπως η Χάλκη με την επαναλειτουργία της μετατραπεί σε φυτώριο οικουμενιστών θεολόγων και κληρικών;


ΠΗΓΗ:

Θρησκευτικά

No comments:

Post a Comment