Monday, October 31, 2011

Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΣΕ ΑΘΕΜΙΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΡ












Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΣΕ ΑΘΕΜΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΡ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Ενα εξαιρετικό άρθρο του κ. Γ. Παπαθανασόπουλου φέρνει μπροστά στις ευθύνες τους τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Υπογραμμίζει με πολύ δυνατή επιχειρηματολογία και με πλούσια ιστορική και άλλη πληροφόρηση το εντελώς απαράδεκτο της οικονομικής συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με το φονταμενταλιστικό ολοκληρωτικό καθεστώς του Κατάρ και υποβάλλει ερωτήματα που πρέπει να απασχολήσουν την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Είναι αδιανόητο η Ιεραρχία να επιτρέψει - για μια ακόμη φορά - στον συνθηκολόγο και εν παντί ανάξιο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - να την παρασύρει σε μια ανεπίτρεπτη οικονομική συνεργασία με το φονταμενταλιστικό Ισλαμικό καθεστώς το Κατάρ που θα εξευτελίσει πλήρως στη συνείδηση του Ελληνικού λαού το όποιο κύρος απέμεινε στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ανθολόγιο από το άρθρο του κ. Παπαθανασόπουλου που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

OΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΛΑΜ

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
=============

Το Κατάρ είναι ένα μικρής έκτασης ισλαμικό κράτος στην Αραβική χερσόνησο και βρέχεται από τον Περσικό κόλπο. Το καθεστώς του είναι αυταρχικό, της απόλυτης μοναρχίας. Επιχειρεί να έχει προς τα έξω θετική εικόνα, αλλά στην ουσία οι θρησκευτικές και οι πολιτικές ελευθερίες είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΚΑΤΑΠΙΕΖΕΙ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
____________

Ο διεθνής Οργανισμός "Open Doors" για τις ανά τον κόσμο θρησκευτικές ελευθερίες, τοποθετεί το Κατάρ στη 17η χειρότερη θέση στον κόσμο, από την άποψη των διωγμών των Χριστιανών. Πρώτες χώρες στους διωγμούς τους είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Αφγανιστάν και η Σαουδική Αραβία και μετά το Κατάρ είναι το Βιετνάμ, στη 18η θέση, η Αίγυπτος, στη 19η και η Αλγερία στην 22η. Στη σχετική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για το 2011 σημειώνεται πως παρά το ότι στο Σύνταγμα του Κατάρ υπάρχει αναφορά για την ελευθερία της λατρείας και παρά το ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Αγγλικανοί, τυπικά έχουν αναγνωριστεί επίσημα υπάρχουν σοβαρότατοι περιορισμοί στη δημόσια εκδήλωση της χριστιανικής πίστης.

Η ΣΑΡΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΥΣ
__________

Στους μη μωαμεθανούς που ζουν στο Κατάρ επιβάλλεται στην περίοδο του ραμαζανίου να ακολουθούν τις μωαμεθανικές θρησκευτικές συνήθειες λατρείας και δημόσια να μην τρώνε ή πίνουν από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. Επίσης διώκεται όποιος Χριστιανός θεωρηθεί ότι έκανε προσηλυτισμό σε μουσουλμάνο και επίσης όποιος μουσουλμάνος ασπαστεί τον Χριστιανισμό. Μπορεί λοιπόν μια Εκκλησία να συνεργαστεί με ένα κράτος που, άσχετα αν πραγματοποιεί διαθρησκειακά συνέδρια σε πολυτελή ξενοδοχεία, διώκει τους χριστιανούς;

ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
__________

Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση των ΗΠΑ για το ανά τον κόσμο εμπόριο ανθρώπων το Κατάρ βρίσκεται στην κατηγορία Tier-3, δηλαδή στα κράτη εκείνα που δεν ικανοποιούν τα ελάχιστα κριτήρια αξιοπρεπούς εργασίας. Επίσης υπάρχουν καταγγελίες ότι διεθνώς προσφέρονται υποσχέσεις προς ξένους εργάτες για εξαιρετικούς μισθούς στο Κατάρ και στην πραγματικότητα αυτοί ζουν με πολύ χαμηλά ημερομίσθια και υπό αρνητικές συνθήκες διαβίωσης. Γενικά κάτω από μια επίφαση προοδευτισμού και ανοίγματος στον σύγχρονο κόσμο το Κατάρ παραμένει ένα απολυταρχικό ισλαμικό κράτος, που η Σαρία επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών. Επιτρέπεται λοιπόν στην Εκκλησία να βοηθήσει στην δημιουργία θετικής εικόνας για το Κατάρ, συνεργαζόμενη μαζί του, ή θα πρέπει να μείνει σταθερή στις αρχές της, που είναι η ελευθερία και η ανεξιθρησκεία;

ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΣΔΥΣΕΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ
_______

Ουδεμία επένδυση γίνεται χωρίς ανταποδοτικά οφέλη και για το Ισλάμ δεν περιορίζονται μόνο σε οικονομικά κέρδη, αλλά επεκτείνονται και στο προσηλυτιστικό πεδίο.

Η ΟΡΘΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙσΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
_________

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, όταν πρόσφατα οι Άραβες διεκδίκησαν να αγοράσουν μεγάλο μέρος των μετοχών των Κυπριακών Τραπεζών "Κύπρου" και "Ελληνική", στις οποίες η Εκκλησία της Κύπρου έχει μετοχές, αντιστάθηκε μέχρι τέλους, παρά την οικονομική δυσκολία που υπάρχει. Όπως μας είπε "κανένας μουσουλμάνος δεν θα επεκτείνει στις δραστηριότητες του στην Εκκλησία της Κύπρου και, όσο εξαρτάται από Εκείνην, στο Κυπριακό Κράτος, την ώρα που έχουμε απέναντι μας την επιθετικότητα των νεοοθωμανών μουσουλμάνων. Καλύτερα να πεινάσουμε παρά να υποταγούμε σε αλλόθρησκους". Είναι λοιπόν εθνικά και εκκλησιαστικά ορθό η Εκκλησία της Ελλάδος να ενισχύσει αυτή την επεκτατική στρατηγική του Ισλάμ;

ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ
_________

Πέραν όλων αυτών υπάρχει κανονικό και εκκλησιολογικό ζήτημα. Οι Ιεροί Κανόνες δεν επιτρέπουν τη συνεργασία των χριστιανών με αιρετικούς και αλλοθρήσκους, επί ποινή καθαίρεσης για τους κληρικούς και αφορισμού για τους λαϊκούς. Επίσης στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας επιβάλλεται από τους Κανόνες απόλυτη διαφάνεια και γνώση του θέματος από όλους τους Επισκόπους.

No comments:

Post a Comment