Saturday, October 15, 2011

ΤΟ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ


ΤΟ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣTHΝ ΤΟΥΡΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Οι νουθεσίες του Μακαριότατου Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλου - σε κήρυγμά του - για να ζει ο άνθρωπος με ολιγάρκεια και σεμνότητα είναι ορθές. Δύο προβλήματα όμως υπάρχουν.


ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΚΟΔΟΞΙΩΝ

___________


Το πρώτο αφορά τη συνέπεια λόγων και πράξεων του ιδίου του Μακαριότατου Πατριάρχη Ρωσίας, του Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα και της νομενκλατούρας του Ρωσικού Πατριαρχείου και το δεύτερο αφορά την πρόθεση του Μακαριότατου Μόσχας να χειροτονήσει δεκάδες νέους Μητροπολίτες με το πρόσχημα της ανάγκης διαποίμνασης των εκατομμυρίων πιστών που διαθέτει.


Η ΧΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

_________


Η προκλητική χλιδή είναι το γνώρισμα της ζωής του Μακαριότατου Μόσχας και της νομενκλατούρας που τον περιβάλλει. 27 ντάτσες, θερινές κατοικίες, ανάκτορα και εξοχικά διαθέτει ο Πατριάρχης Ρωσίας! Με άλλα λόγια πολλαπλάσια του προέδρου των ΗΠΑ. Επομένως ποιος λογικός άνθρωπος είναι δυνατόν να πειστεί από τα κηρύγματα του Πατριάρχη Ρωσίας για ολιγάρκεια αφού η ζωή του ιδίου δεν έχει καμία αντιστοιχία λόγων και πράξεων; Ολοι όσοι επισκέπτονται το Πατραρχείο Ρωσίας μένουν έκθαμβοι και σκανδαλισμένοι από την προκλητική και σκανδαλώδη ζωή του Πατριάρχη Ρωσίας και των περί αυτόν. Ποιος επομένως θα πιστέψει τα λόγια του Μακαριότατου Ρωσίας για ολιγάρκεια;


ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ

__________


Ο Πατριάρχης Ρωσίας επίσης μίλησε για την ανάγκη να χειροτονηθούν δεκάδες νέοι επίσκοποι για να ποιμάνουν τους πιστούς. Στην πραγματικότητα όμως ο Μακαριότατος Πατριάρχης Μόσχας και το Ρωσικό Πατριαρχείο, με τη χειροτονία δεκάδων νέων επισκόπων, επιδιώκουν όχι μόνον την πιο αποτελεσματική διαποίμανση των πιστών, αλλά και κάτι πολύ πιο σημαντικό. Θέλουν να αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία των ορθοδόξων επισκόπων παγκόσμια.


ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ

___________


Ετσι, αν εν τη αφροσύνη του ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης συγκαλέσει ποτέ Πανορθόδοξη Σύνοδο, το Πατραρχείο Ρωσίας θα ζητήσει την εκπροσώπηση όλων των επαρχιούχων Μητροπολιτών της Ορθοδοξίας με αποτέλεσμα να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των επισκόπων στην Πανορθόδοξη Σύνοδο.


Ως εκ τούτου, όχι μόνον θα κατορθώσει να διατηρησει τα κεκτημένα και τις διακηρυγμένες επιδιώξεις του το Πατριαρχείο Μόσχας στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, αλλά θα έχει και την ευχέρεια και να προσθέσει όποιες άλλες διατάξεις θα ζητήσει η πλειοψηφία των επισκόπων της Συνόδου με αποτέλσμα να έλθουν τα πάνω κάτω στην Ορθοδοξία.


ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ

______________


Ελπίζουμε ότι ο Παναγιότατος ακούει τα λεχθέντα του Ρώσου Πατριάρχη και ότι δεν θα θελήσει να κάνει κομμάτια την Ορθοδοξία και να εξυπηρετήσει τα εθνοφυλετικά σχέδια της Μόσχας με την άκαιρη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου, η οποία - υπό τις παρούσες συνθήκες - μόνον συμφορές μπορεί να προκαλέσει στην Ορθοδοξία.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πανω σχολίου.


*****




ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ: “ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ”


Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

=============

Στην "ψεύτικη" σύγχρονη ζωή των ανθρώπων αναφέρθηκε από το Καλίνινγκραντ ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, ο οποίος έκανε λόγο για ένα φανταστικό κόσμο, στον οποίο πρέπει όλοι μας να αντιταχθούμε για το μέλλον της Ορθοδοξίας.

Ο Πατριάρχης Μόσχας στην ομιλία του, ανέφερε ότι «οι νέοι σήμερα δέχονται ισχυρή επιρροή από το εξωτερικό, το οποίο επιβάλλει ένα αντιχριστιανικό και αθεϊστικό τρόπο ζωής».

«Κατά μέσο όρο, οι νέοι μας περνούνε τέσσερεις με επτά ώρες την ημέρα, παρακολουθώντας τηλεόραση η υπολογιστή. Πόσο χρόνο αφιερώνουν στην Εκκλησία; Στην καλύτερη περίπτωση, δύο ώρες την εβδομάδα…», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Ο σύγχρονος πολιτισμός μας, βασίζεται σε μια δελεαστική εικόνα, ταινίες, διαφημίσεις, ωραία περιοδικά, ένας φανταστικός κόσμος ευημερίας! Κάθε μέρα η τηλεόραση κάνει τους ανθρώπους να γελούν με ψυχαγωγικές εκπομπές, από τις οποίες οι περισσότερες είναι πληκτικές.»

«Αυτό είναι ένα είδος υποκατάστατου της ανθρώπινης ευτυχίας, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Γι’ αυτό καθημερινά βλέπουμε αύξηση των ναρκωτικών ουσιών, του αλκοολισμού, των αυτοκτονιών, των διαζυγίων, των εκτρώσεων και πολλών άλλων», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Εν συνεχεία ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο που πρέπει να επιτελεί η Εκκλησία, αλλά και σε όλους εκείνους που δουλεύουν στους ναούς, τους οποίους προέτρεψε να είναι προσεκτικοί με τους ανθρώπους που έρχονται στην Εκκλησία.

«Έρχεται ένας άνθρωπος στον ναό και δεν γνωρίζουμε ποτέ ποιος είναι αυτός. Όταν έρχεται πάντα αγοράζει ένα κερί, γι΄αυτό ας μην τον βλέπουμε μόνο για τα χρήματα. Ο εργαζόμενος πρέπει να μιλήσει ευγενικά στον άνθρωπο αυτόν, να του μιλήσει για τον ναό και για τα ιερά. Πολλές φορές να το ξεναγήσει αλλά και να ανταλλάξει ίσως και τηλέφωνα. Να δώσει σε εκείνον μια ζεστή αγκαλιά, να δείξει ένα ενδιαφέρον», υπογράμμισε ο Πατριάρχης.

Εν συνέχεια σημείωσε ότι "οι άνθρωποι που έρχονται στο ναό, είναι ενορίτες και οι ιερείς δεν γνωρίζουν ούτε αυτούς, ούτε τα προβλήματα τους. Πόσοι ενορίτες ζούνε κάτω από το δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, πόσοι ηλικιωμένοι πεθαίνουν μοναξιά; Δεν ξέρουμε".

«Οι Εκκλησίες μας, πρέπει να γίνουν κοινότητες πιστών, με μεγάλη παρουσία παιδιών και νέων. Ας μην μετατραπούν οι ενορίες μόνο για ηλικιωμένους, όπως ήταν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής», τόνισε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τους Ιερείς.

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφέρθηκε, στη πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την δημιουργία νέων Επισκοπών στη Ρωσική Εκκλησία.

«Έχω κάνει πολλά ταξίδια σε όλη την χώρα, και είδα από κοντά την εκκλησιαστική ζωή, ιδιαίτερα στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή. Φανταστείτε για να πας από το Μαγκατάν στο Ιρκούτσκ με σύγχρονο αεροσκάφος θέλεις τέσσερεις ώρες, όσο Μόσχα – Λονδίνο. Για Κρασνογιάρσκ από το νότο στο βορά, θα πρέπει να πετάξεις τρεις ώρες, όπως Μόσχα – Παρίσι. Είναι δυνατόν αυτά τα τεράστια εδάφη να έχουν μόνο έναν Επίσκοπο; Ως εκ τούτου αποφασίστηκε στις Μητροπόλεις που έχουν ανάγκη να ιδρυθούν Επισκοπές. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει 35 νέες Επισκοπές, 25 στη Ρωσία και 10 στο εξωτερικό, στη Κεντρική Ασία, Καζακστάν και Εσθονία», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Επίσης τόνισε: «Σήμερα, πρέπει επειγόντως να δώσουμε μια νέα πνοή σ΄αυτή την αχανή χώρα, όπου ο αριθμός των ενοριών υστερεί δραματικά έναντι των αναγκών των ανθρώπων. Διότι όπου δεν υπάρχουν ενορίες, εμφανίζονται θρησκευτικές ομάδες, όπως π.χ. Προτεσταντικές».

«Πιστεύω ότι οι νέοι Επίσκοποι θα δώσουν μια νέα πνοή στην Εκκλησία μας, γι΄αυτό έχει προγραμματιστεί να χειροτονήσω περίπου 48 νέους Επισκόπους», πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Κύριλλος.


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ρομφαία"

No comments:

Post a Comment