Friday, October 7, 2011

ΕΜΠΝΕΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ Ο ΔΙΑΥΛΕΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ;


ΕΜΠΝΕΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ Ο ΔΙΑΥΛΕΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Ο ευνοούμενος του Αρχιεπισκόπου Iερωνύμου Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παπανικολάου εξελέγη βοηθός επίσκοπος Διαυλείας! Γιατί άραγε; Καταρχήν υπάρχουν ήδη πολλοί βοηθοί επίσκοποι παρόλον ότι πρόκειται για ένα εντελώς αντικανονικό θεσμό. Προς τι η προσθήκη ακόμη ενός; Για να διαιωνισθεί η παρανομία;

Και γιατί άραγε προωθείται ένας τόσο νεαρός κληρικός με αυτή τη σπουδή; Δεν έφτανε που προωθήθηκε παρά το νεαρό της ηλικίας του στην πρωτοσυγκελία τώρα προωθείται και στην αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου; Και γιατί ακριβώς χρειάζεται να είναι επίσκοπος ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου; Ολοι οι προ αυτού Αρχιγραμματείς της Συνόδου δεν ήταν επίσκοποι. Γιατί τώρα πρέπει να είναι επίσκοπος;

Αν κρίνουμε από το βιογραφικό του νέου βοηθού επισκόπου τίποτα δεν δικαιολογεί τη μεροληπτική ταχεία ευνοική του ανέλιξη. Πολλά σύρτα - φέρτα με το ΠΣΕ και άλλα οικουμενιστικά έχει στο παθητικό του, ενώ χρημάτισε στενός συνεργάτης όχι μόνον του Μακαριότατου κ. Ιερωνύμου αλλά και του αείμνηστου Χριστόδουλου. Τώρα πόσο έμπιστος μπορεί να θεωρηθεί κάποιος που τα είχε καλά και με τους δύο αυτούς αφερέγγυους Αρχιεπισκόπους;

Αν σ' αυτά μάλιστα προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι είναι σεσημασμένος Πασόκος - ο σύνδεσμος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με την κυβέρνηση - δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί φερέγγυο πρόσωπο.

Η θέση του Αρχιγραμματέως - ως γνωστόν - αποτελεί εφαλτήριο για την άνετη εκλογή σε κάποια Μητρόπολη. Αρα είναι λογικό να αναμένουμε ότι δεν θα αργήσει η ώρα που και ο νέος βοηθός επίσκοπος και Αρχιγραμματέας της Συνόδου θα εκλεγεί Μητροπολίτης. Εύχομαι να είναι για το καλό του και για το καλό της Εκκλησίας, αν και δεν βλέπω γιατί και πώς πρέπει να τον εμπιστευτούμε.

Παραθέτουμε στη συνέχεια δύο ρεπορτάζ που αφορούν τον Θεοφιλέστατο Διαυλείας και νέο Αρχιγραμματέα της Συνόδου κ. Γαβριήλ που μας έδωσαν την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

******

ΝΕΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΙΑΥΛΕΙΑΣ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
==================
Επίσκοπος Διαυλείας εξελέγη από την Ιεραρχία με 48 ψήφους ο μέχρι σήμερα Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παπανικολάου. Ο νέος εψηφισμένος Επίσκοπος Διαυλείας θα καταλάβει την κενή θέση του βοηθού Επισκόπου που προέκυψε από την εκλογή του από Φωτικής κ. Διονυσίου σε Μητροπολίτη Ζακύνθου.

Βιογραφικό του εψηφισμένου Θεοφιλέστατου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ
_____________

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ Παπανικολάου (κατά κόσμον Γεώργιος) του Παναγιώτου, εγεννήθη εν Αθήναις το 1976.

Εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών λαβών πτυχίον το έτος 1999. Το 2001 έγινε κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης “CERTIFICAT DE SPECIALISATION EN THEOLOGIE ORTHODOXE” εκ του UNIVERSITE DEFRIBOURG FAKULTEDE THEOLOGIE FRIBURG – SUISSE (αναγνωρισθέν υπό του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. δια της υπ’ αριθμ. πρωτ. 9-175/4-12-2002 πράξεως). Τυγχάνει, επίσης, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενεύης, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος εις τας Πολιτικάς Επιστήμας του Διεθνούς Εμπορίου (WTC).

Εχειροτονήθη Διάκονος την 18/2/1996 υπό του τότε Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ. Δαμασκηνού και Πρεσβύτερος την 30/5/2002 υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

Από 30/5/2002 έως σήμερον υπηρετεί ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Θησείου.

Από 1/7/2004 έως 31/12/2008 υπηρέτησεν ως Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Κλάδου ΠΕ4 Συνεργατών Συνοδικών Επιτροπών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εξεπροσώπησεν αυτήν την 19 – 20/11/2009 εις την Συνάντησιν του Γραφείου της Ομάδος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ) με θέμα: «Μία ταυτότης των Αξιών δια την Ευρώπην», την 4–6/5/2010 εις την Συνεδρίαν του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών εν Γενεύη και την 6-9/6/2010 εις την Διάσκεψιν των Επισκόπων της Αγγλικανικής Εκκλησίας ( Bishops Stream) εν Λονδίνω.

Το έτος 2004 διετέλεσε συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εις το γραφείον του επιτρόπου επί Κοινωνικών Θεμάτων, ενώ συμμετείχε της επισήμου Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσον εις την Θ Γενικήν Συνέλευσιν του Παγκοσμίου Συμβουλίων Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), όσον και εις την Γ Διεθνήν Διάσκεψιν των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών εις Βραζιλίαν (2006) και Γαλλίαν (2008) αντιστοίχως.

Επίσης, έχει εκπροσωπήσει την Εκκλησίαν ημών εις πλείστα διαχριστιανικά συνέδρια εις το εξωτερικόν, ενώ το έτος 2007 συμμετείχε εις την επίσημον Αντιπροσωπείαν του Π.Σ.Ε. κατά την επίσημον επίσκεψιν του Γενικού Γραμματέως αυτού εις την Λαϊκήν Δημοκρατίαν της Κίνας.

Από του έτους 2006 υπηρετεί ως εκπαιδευτικός εις το Κολλέγιον Αθηνών.

Από 15/1/2009 έως σήμερον υπηρετεί ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ από 20/1/2009 διατελεί Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, από 25/1/2010 αναπληρωτής εις το Διοικητικόν Συμβούλιον του Βαφειαδακίου Ιδρύματος και από 10/12/2009 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμορφωτικού και Ερευνητικού Ιδρύματος υπό την επωνυμίαν «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» (Ι.Π.Ε.).

*****

Ο ΔΙΑΥΛΕΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
==============

Ημέρα ευρέων ανακατατάξεων ήταν η σημερινή για τη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η εκλογή του π.Μάρκου Βασιλάκη ως νέου Μητροπολίτη Χίου άφησε κενή τη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Τη θέση αυτή, ύστερα από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, θα καταλάβει ο νέος Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, μέχρι σήμερα πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η μετακίνηση του Επισκόπου Διαυλείας από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην Ιερά Σύνοδο, "έφερε" στην Πρωτοσυγκελία τον Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη, ιερατικό προϊστάμενο του Ι.Ν.Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών.


ΠΗΓΗ:

Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment