Thursday, October 13, 2011

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ


ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Οι πιστοί άκουσαν με μεγάλη ανακούφιση τη διευκρίνιση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ ότι η ψευδής εικόνα που έδωσε ο υπουργός υγείας κ. Λοβέρδος για το θέμα της “εικαζομένης συναίνεσης” για τις μεταμοσχεύσεις και της συναντίληψης που βρήκε από την Ιερά Σύνοδο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η Σύνοδος άκουσε τις απόψεις του υπουργού, συζήτησε μαζί του το θέμα, συμφώνησε να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση, αλλά δεν διαφοροποίησε την απόφασή της να ανακαλέσει τον εκπρόσωπό της Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο από την Εθνική Επιτροπή Μεταμοσχεύσεων και πολλώ μάλλον δεν συμφώνησε με την “εικαζομένη συναίνεση” για τις μεταμοσχεύσεις.

Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θα εμμείνει μέχρι τέλους στη θέση ότι η εικαζομένη συναίνεση για τις μεταμοσχεύσεις είναι εντελώς απαράδεκτη πρακτική και ότι η κυβέρνηση θα αντιληφθεί το μέγεθος του σφάλματος να νομολογήσει με αυθαιρεσία για το θέμα. Φαίνεται μάλιστα ότι ο κ. υπουργός Υγείας έχει υποσχεθεί να συμπεριλάβει τα σημεία που διαφωνεί η Εκκλησία κατά την ανασύνταξη του νόμου για την "εικαζομένη συναίνεση".

Εκείνο που δεν αντιληφθήκαμε από τις δηλώσεις του Σεβασμιότατου εκπρόσωπου της Ιεράς Συνόδου είναι η αναφορά στην εκκλησιαστική παιδεία του κ. Υπουργού. Εξ όσων γνωρίζουμε ο κ. υπουργός είναι νομικός. Εχει παράλληλα και θεολογική παιδεία ή μήπως πρόκειται για συνειδητό μέλος της Εκκλησίας, που μελετά επισταμένα τα της πίστεως μας;

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΔΕΣΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ


Του κ. Γιώργου Φερδή
============
Μετά το τέλος της συνεδριάσεως της Δ.Ι.Σ ο εκπρόσωπος τύπου, Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, έκανε κάποιες διευκρινιστικές δηλώσεις όσο αναφορά την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και την επικείμενη συνεργασία που θα έχουν οι δύο φορείς, η Εκκλησία και το Υπουργείο Υγείας στο θέμα των Μεταμοσχεύσεων αλλά και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Ιωήλ είπε συγκεκριμένα ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο και από τον ίδιο τον Υπουργό η επιστροφή του εκπροσώπου της Εκκλησίας της Εθνικής Επιτροπής Μεταμοσχεύσεων Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, όμως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν αποφάσισε στην σημερινή της συνεδρίαση τίποτα για το θέμα αυτό.
Χαρακτηριστική ήταν η σημείωση του Ιεράρχη για την εγκάρδια αντιμετώπιση του Υπουργού Υγείας προς τους Συνοδικούς Ιεράρχες και ότι για μια ακόμα φορά ο κ. Υπουργός δείχνει την Εκκλησιαστική του Παιδεία.
Ακόμα υπογράμμισε ότι ο κ. Λοβέρδος σύντομα στην ανασύνταξη του νόμου για τις μεταμοσχεύσεις θα προσθέσει και το σημείο που διαφωνεί η Εκκλησία για την εικαζόμενη συναίνεση.

ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment