Thursday, October 6, 2011

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΡΙΕΣ



Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΡΙΕΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφορικά με τους Πανιερότατο Μητροπολίτη Τυάνων κ. Παίσιο και Θεοφιλέστατο επίσκοπο Απαμείας κ. Βικέντιο είναι συνταγμένη με τρόπο που δημιουργεί ερωτηματικά. Το Πατριαρχείο ζητά από τον Πανιερότατο αλλά και από το Θεοφιλέστατο

1.) Να εγκαταλείψουν την Αμερική,

2.) Τους επιτρέπει να ζήσουν όπου αλλού θέλουν και αν οι ίδιοι δεν έχουν κατάλυμμα προσφέρεται να τους τακτοποιήσει σε Μονές στη Λέρο και στην Πάτμο αντίστοιχα.

3.) Επέτρεψε στον Πανιερότατο Μητροπολίτη Τυάνων να επισκεφθεί για λίγες μέρες τη Νέα Υόρκη για να μαζεψει τα πράγματά του και να φύγει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το Πατριαρχείο και ότι ο Πανιερότατος συγκατάνευσε με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Αυτή η εντύπωση τουλάχιστον δίνεται, αφού ζήτησε άδεια να έλθει για λίγες μέρες στην Αμερική και το Πατριαρχείο συγκατάνευσε στην αίτηση του Πανιερότατου.

4.) Στη συνέχεια όμως απευθύνεται αυστηρή προειδοποίηση για υπακοή στις αποφάσεις της Συνόδου και σε περίπτωση που δεν επιδειχθεί υπακοή αιωρείται η απειλή ότι “το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου και με σοβαρότητα”. Νοουμένου μάλιστα ότι η Σύνοδος διατηρεί το επιτίμιο της αργίας στους δύο επισκόπους γίνεται φανερόν ότι η αυστηρότητα στην οποία αναφέρεται το Πατριαρχείο δεν μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο από απειλή για καθαίρεση.


Το ερώτημα που αναβλύζει πηγαία είναι το εξής: Αν το Πατριαρχείο διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τους δύο επισκόπους γιατί μιλά με τόση αυστηρότητα η Πατριαρχική Σύνοδος; Μήπως δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις του Πανεριότατου Τυάνων ή μήπως μιλά για την ανάγκη να επιδειχθεί υπακοή επειδή έχει επιφυλάξεις για την αποδοχή της απόφασης της Πατριαρχικής Συνόδου εκ μέρους του Θεοφιλέστατου Απαμείας;


Οι πιστοί φυσικά αγωνιούν και προσεύχονται να βρεθεί τρόπος να λυθεί το θέμα χωρίς νέο σκανδαλισμό του ποιμνίου και χωρίς τη δημιουργία νέας σχισματικής κατάστασης.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφρομή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ: ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΒΙΚΕΝΤΙΟ


Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

=====================


Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που συνεδρίασε την Τρίτη στο Φανάρι υπό νέα σύνθεση, εξέτασε μεταξύ άλλων και ζητήματα που αφορούν στους παραιτηθέντες ηγούμενο και καθηγούμενο – αντίστοιχα – της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Χρυσοβαλλάντου.


Η σύνοδος αποφάσισε κατ’ αρχή να διατηρήσει την ποινή αργίας που έχει επιβληθεί και στους δύο και τους απαγορεύει να ιερουργήσουν.


Για μεν τον Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο, αποφάσισε να αποδεχθεί αίτημά του για ολιγοήμερη μετάβαση στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να συγκεντρώσει τα προσωπικά του πράγματα και στη συνέχεια να αναχωρήσει από τις ΗΠΑ. Στο βαθμό που δεν έχει μέρος να διαμείνει, το Οικουμενικό Πατριαρχείο του διασφάλισε τη διαμονή σε μοναστήρι της γενέτειράς του Λέρου.


Για τον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο, η Ιερά Σύνοδος όρισε προθεσμία μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου για να εγκαταλείψει το δωμάτιο στο οποίο διαμένει στο Ναό του Αγίου Νεκταρίου Μπρούκλιν και να φύγει από τις ΗΠΑ. Στο βαθμό που δεν έχει μέρος για να εγκατασταθεί, το Πατριαρχείο του εξασφάλισε διαμονή στην Πάτμο. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου και με αυστηρότητα.


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ



Greeknews

No comments:

Post a Comment