Wednesday, October 5, 2011

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Μεγάλη έκπληξη προκαλεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου να ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή Της με την οποία τέσσερις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής απετέλεσαν την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας.


Διερωτόμαστε για ποιο λόγο η Ιερά Σύνοδος προέβη σε αυτή την ενέργεια, αφού ο νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας θα εξακολουθήσει να μην μπορεί να επιστρέψει στην έδρα του στην κατεχόμενη Κερύνεια.


Καταρχήν πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος ενήργησαν εντός των δικαιωμάτων που τους παρέχουν οι Κανόνες της Εκκλησίας.


Οι ενορίες αυτές ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή και ανετέθησαν - με πρόταση του ιδίου του Αρχιεπισκόπου - “επιτροπικώς” και “άχρι καιρού” στο Μητροπολίτη Κυρηνείας. Αρα ανά πάσαν στιγμή ο Μακαριότατος δικαιούται να ζητήσει την ανάκληση της ανάθεσης.


Το μόνο ερώτημα που πλανάται είναι γιατί λήφθηκε αυτή η απόφαση τώρα.


Πρώτο ενδεχόμενο είναι ότι ο Μακαριότατος πιστεύει ή και γνωρίζει (από συναλλαγή που ίσως έγινε παρασκηνιακά), ότι ο νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας δεν θα είναι αξιόπιστο πρόσωπο και έτσι προτίμησε να ανακαλέσει την προηγούμενη ανάθεση.


Δεύτερο ενδεχόμενο είναι ότι ο Μακαριότατος σκέφτεται να προωθήσει στη Μητρόπολη Κυρηνείας στενό συνεργάτη του, ο οποίος θα μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει τη διακονία του στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια. Ετσι από τη νέα του θέση θα μπορεί να διακονεί παράλληλα και στην Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.


Τρίτο ενδεχόμενο είναι ότι ο Μακαριότατος κινήθηκε τόσο ριζοσπαστικά επειδή δεν είναι σε θέση να προδιαγράψει το αποτέλεσμα της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας και έτσι αναίρεσε την προηγούμενη ανάθεση για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων αν εκλεγεί κληρικός τον οποίο δεν θα θεωρεί αξιόπιστο σύμμαχο.


Τέταρτο ενδεχόμενο είναι ότι ίσως για τη Μητρόπολη Κυρηνείας προορίζεται κληρικός της απολύτου εμπιστοσύνης του Μακαριότατου, ο οποίος όμως δεν έχει την ικανότητα αποτελεσματικής διαποίμνασης των ενοριών που ανέθεσε στη Μητρόπολη Κυρηνείας και έτσι με την εκ νέου υπαγωγή τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή θέλει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διαποίμανση αυτών των ενοριών.


Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προσεχείς μέρες με την υποβολή υποψηφιοτήτων για το Θρόνο Κυρηνείας.


1 comment:

  1. Από τον καλό φίλο κ. Φώτη Αθανασίου πήρα την ακόλουθη ηλεκτρονική επιστολή που παραθέτω στη συνέχεια.

    Αγαπητέ Παναγιώτη καλήσου μέρα,

    Θα ήθελα να αναφερθώ στο άρθρο σου "Απροσδόκητη εξέλιξη στην Εκκλησία της Κύπρου".
    Αυτές τις μέρες ακούγεται ότι ο λόγος της ανάκλησης της προηγούμενης απόφασης για τις τέσσερις ενορίες τις Αρχιεπισκοπής που δόθηκαν στην Μητρόπολη Κυρηνείας είναι ότι θα κτιστεί Μητρόπολη Κυρηνείας στην Κοκκινοτριμιθιά και θα δοθούν και κάπειες κοινότητες της περιοχής στον νέο Μητροπολίτη μέχρι της επιστροφής του στην έδρα του στην Κερύνεια.
    Αυτή όμως είναι ανεπιβεβαίωτη πληροφορία.

    Ευχαριστώ
    Φώτης Αθανασίου

    ReplyDelete