Sunday, October 16, 2011

ΚΑΙΡΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ


ΚΑΙΡΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Καίριες οι επισημάνσεις του κ. Τάτση αναφορικά με τον επαίσχυντο ρόλο του Διορθόδοξου Κέντρου της Πεντέλης, το οποίο σε συνεργασία με τους ΚΑΙΡΟΣκόπους - τα όργανα του κ. Γιαγκάτζογλου - αλλάζουν ριζικά το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών. Θα συνιστούσα όμως στον καλό θεολόγο να προσέξει τα ακόλουθα:
1.) Να μη στηρίζει πολλές ελπίδες στον Θερμοπυλών Ιωάννη. Του κλίματος των Αγουριδικών είναι. Αλέξανδρος Κατσιάρας, Μάριος Μπέγζος, Θερμοπυλών Ιωάννης, Πέτρος Βασιλειάδης και λοιπή συμμορία ανήκουν στο ίδιο κλίμα.
2.) Και να μην ανήκαν δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Αν στο Διορθόδοξο Κέντρο βρισκόταν άνθρωπος με φόβο Θεού θα έβρισκαν άλλο χώρο οι ΚΑΙΡΟΣκόποι για να κάνουν τη βρωμοδουλειά τους.
3.) Το πρόβλημα δεν είναι ούτε το Διορθόδοξο Κέντρο, ούτε οι ΚΑΙΡΟΣκόποι. Το πρόβλημα είναι ο κ. Γιαγκάτζογλου όργανα του οποίου είναι οι ΚΑΙΡΟΣκόποι και φυσικά ο διά τας αμαρτίας ημών Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος στηρίζει και καλύπτει τις ανομίες του κ. Γιαγκάτζογλου.
4.) ΟΙ ΚΑΙΡΟΣκόποι είναι αυτό που λέγει το όνομά τους. Καιροσκόποι. Υπάρχουν μόνον και μόνον για να εξυπηρέτησουν τα πιο ταπεινά ελατήρια επαγγελματικής ανέλιξης σε βάρος της ορθόδοξου χαρακτήρα των θρησκευτικών. Αν ο Σύμβουλος του Παιδαγωιγικού Ινστιτούτου ήταν άνθρωπος με φόβο Θεού - και όχι ο Γιαγκάτζογλου - τότε οι ΚΑΙΡΟΣκόποι θα μας το έπαιζαν ευσεβείς και ορθόδοξοι χριστιανοί. Τώρα αφού η ιδιοτέλειά τους εξυπηρετείται με την υπόσκαψη του ορθόδοξου χαρακτήρα των θρησκευτικών, προσφέρουν τις ελεεινές υπηρεσίες τους στον κ. Γιαγκάτζογλου και στο Μακαριότατο.
5.) Η έκκληση του κ. Τάτση προς την ΠΕΘ και το Σύνδεσμο των Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης να αφυπνιστούν και να υπερασπιστούν τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών - αν και απολύτως ορθή - φοβούμαι φόβον μέγα ότι θα πέσει στο κενό. Αντί - ως όφειλαν - να εκδώσουν κάποια ανακοίνωση για να υπερασπιστούν το μάθημα των θρησκευτικών ασχολούνται με το Δίστομο και τη νερόβραστη και αμφίσημη ανακοίνωση της Ιεραρχίας προς το λαό.

Ας μην κοροιδευόμαστε! Δεν θα κάνουν τίποτα δυστυχώς!

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
=========

Οι νεωτεριστές Θεολόγοι συνεργάζονται αρμονικά με την ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση σχεδίου αλλαγής του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών. Τα νέα προγράμματα σπουδών που είναι ήδη έτοιμα και εφαρμόζονται πιλοτικά σε κάποια σχολεία προβλέπουν ριζική αλλαγή στο περιεχόμενο της παρεχόμενης στους Έλληνες μαθητές θρησκευτικής παιδείας. Από το μάθημα των Θρησκευτικών θα απουσιάζει η σε βάθος μελέτη της Αγίας Γραφής και των συγγραμμάτων των αγίων Πατέρων. Οι μαθητές θα αναλίσκονται σε κοινωνιολογικές προσεγγίσεις του φαινομένου της θρησκείας, ατυχείς παραλληλισμούς και αναζητήσεις κοινών στοιχείων μεταξύ των θρησκειών και θρησκειολογικές αναλύσεις.

Τα νέα προγράμματα σπουδών συντάχθηκαν από εκσυγχρονιστές Θεολόγους, μέλη του συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ ή ομόφρονές τους, που βρήκαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τις θεωρίες που διατύπωναν εδώ και καιρό για την ανάγκη μετατροπής του ορθόδοξου χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών σε ένα μάθημα «σύγχρονο», «ανοιχτό» στις άλλες θρησκείες και ομολογίες, καθαρά γνωσιολογικό και οπωσδήποτε όχι κατηχητικό.

Η πλειονότητα των Θεολόγων αλλά και των Ιεραρχών δείχνει να αγνοεί ακόμη το περιεχόμενο των νέων προγραμμάτων σπουδών. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να δικαιολογήσει την πλήρη σιωπή των Θεολόγων αλλά και της Διοικούσας Εκκλησίας μπροστά στην αποφασισμένη πλέον πλήρη αλλοίωση του περιεχομένου του θρησκευτικού μαθήματος.

Πλήθος ερωτηματικών όμως προκαλεί η δημοσιοποίηση προγράμματος επιμόρφωσης Θεολόγων εκπαιδευτικών στα νέα ανορθόδοξα προγράμματα σπουδών που πραγματοποιείται από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τα επιμορφωτικά αυτά σεμινάρια οργανώθηκαν προφανώς με ευθύνη του παραιτηθέντος Διευθυντή του Διορθόδοξου Κέντρου και Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Μάριου Μπέγζου. Ουσιαστικά ένας οργανισμός της Εκκλησίας αναλαμβάνει να επιμορφώσει τους Θεολόγους των σχολείων στα νέα προγράμματα σπουδών που αλλοιώνουν πλήρως το μάθημα των Θρησκευτικών! Ευελπιστούμε ότι ο νέος Διευθυντής του Κέντρου, επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης θα βάλει φρένο σε τέτοιου είδους επιμορφωτικές πρωτοβουλίες. Είναι αδιανόητο η Εκκλησία και οι οργανισμοί της να συμμετέχουν στην προώθηση της αλλοίωσης του θρησκευτικού μαθήματος αντί να υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας και να απαιτούν την παροχή ορθόδοξης αγιογραφικής και αγιοπατερικής παιδείας στους μαθητές.

Γνωστοί σε όλους πλέον Θεολόγοι που αντιτίθενται ανοιχτά στον ορθόδοξο χριστιανικό και πατερικό χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, όσο υψηλά αξιώματα κι αν κατέχουν, πρέπει να πάψουν να ελέγχουν τη διεύθυνση οργανισμών, εντύπων και του ραδιοφώνου της Εκκλησίας. Σε διαφορετική περίπτωση οι Ιεράρχες μας θα βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι από τις δράσεις των προσώπων αυτών που δεν διστάζουν να θέσουν ακόμη και τις δυνατότητες της Εκκλησίας στην υπηρεσία των σχεδίων της Πολιτείας, η οποία απροκάλυπτα στοχεύει στην αποχριστιανοποίηση της ελληνικής παιδείας.


ΠΗΓΗ:

Θρησκευτικά

No comments:

Post a Comment