Sunday, October 2, 2011

Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ


Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Σήμερα που η Εκκλησία της Κύπρου κηδεύει ένα εκλεκτό Ιεράρχη Της αναπολούμε τις ευεργεσίες που μας χάρισε η πίστη και η αγάπη του μεταστάντος και ευχόμεθα Κύριος ο Θεός να τον αναπαύσει από τους κόπους του.


Οι δηλώσεις του Μακαριότατου Κύπρου για το θάνατο του αείμνηστου Κυρηνείας “θέτουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.”


Ποιος θα διαδεχθεί τον Μητροπολίτη Κυρηνείας στην πολύπαθη και Τουρκοκρατούμενη Κερύνεια;


Ο μεταστάς στεκόταν όρθιος στις επάλξεις του χρέους για την απελευθέρωση της Κύπρου και για τη διατήρηση του Ελληνικού και Ορθόδοξου χαρακτήρα της παιδείας.


Ελεγχε αυστηρά το καθεστώς του Νεοκύπριου και εθνομειοδότη Χριστόφια και γι’ αυτό οι εχθροί της Εκκλησίας και οι διάφοροι συνθηκολόγοι ενοχλούντο ιδιαίτερα από τις θαρραλέες παρεμβάσεις του.


Το ζητούμενο, όπως πολύ ορθά τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, είναι να υπάρξει άξια διαδοχή.


Αφού ο Μακαριότατος συναισθάνεται τη σημασία του προβλήματος πρέπει να εργαστεί άοκνα για την άξια διαδοχή. Είναι επιβεβλημένο χρέος του έναντι της Εκκλησίας και της ημικατεχόμενης πατρίδας μας.


Ούτε μικρόψυχος, ούτε διαβεβλημένος, ούτε ανύπαρκτων προσόντων πρέπει να είναι ο διάδοχός του.


Υπάρχουν στην Εκκλησία της Κύπρου αρκετοί - δόξα σοι ο Θεός - αξιόλογοι παραδοσιακοί κληρικοί που δεν ξεχνούν την ευθύνη τους έναντι της ημικατεχόμενης πατρίδας και της Τουρκοκρατούμενης Κερύνειας για να διαδεχθούν τον αείμνηστο Παύλο. Ενα εξ αυτών, Μακαριότατε, παρακαλούμε θερμά να προωθήσετε για τη διαδοχή.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

=====


Τη βαθύτατη λύπη του για τον αδόκητο θάνατο του Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου, εξέφρασε σήμερα από την Πάφο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄.

Όπως ανέφερε ο Κύπρου Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας έφυγε γρήγορα στα 66 του χρόνια και δεν κατάφερε να πάει στην έδρα του.

Έμεινε, όπως είπε, στην προσφυγιά, όμως εργάστηκε άοκνα και πρόσφερε τόσο στην εκκλησία όσο και στην παιδεία αλλά και στην πατρίδα με τα φλογερά κηρύγματα του που πολλοί τον παρεξηγούσαν ότι ήταν επιθετικός αλλά ένας πρόσφυγας μητροπολίτης έπρεπε αυτή την γραμμή την δυναμική να έχει.

Εμείς ευχόμεθα, ανέφερε ο προκαθήμενος της εκκλησίας, «ο Κύριος της ζωής και του θανάτου τον κατατάξει στην χώρα των ζώντων εκεί όπου οι δίκαιοι αναπαύονται και να ευχηθούμε όπως ο Κύριος δώσει άξιο διάδοχο ούτως ώστε να συνεχίσει την πορεία του αειμνήστου μητροπολίτου με την ίδια ζωντάνια, πίστη και ενθουσιασμό μέχρις ότου ανατείλουν καλύτερες ημέρες και να μπορέσουμε να τον συνοδέψουμε στην έδρα του στην Κερύνεια».


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”


*****


ΣΕ ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ

Του Αριστείδη Βικέτου

=============


Ο προσφυγικός κόσμος της Κερύνειας και γενικότερα η Εκκλησία Κύπρου θρηνούν τον αδόκητο θάνατο του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κυρηνείας, Υπέρτιμος και Έξαρχου Λαπήθου και Καραβά κ. Παύλου, του οποίου όλη η μητροπολιτική περιφέρεια βρίσκεται από το 1974 υπό τουρκική κατοχή.


Με βαθιά θλίψη η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας Κύπρου ανάγγειλε χθες το πρωί προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητρόπολης Κυρηνείας, και γενικότερα προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, την εκδημία προς τον Κύριον του αειμνήστου Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου, ο οποίος εκοιμήθη το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011, και ώρα 24.00’.


Το σκήνωμα του αοιδίμου Μητροπολίτη εκτίθεται από τις 10 το βράδυ της Κυριακής σε λαϊκό προσκύνημα ενώ από τις 8:00 το πρωΐ της Δευτέρας, 3 Οκτωβρίου 2011 θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Απ. Ανδρέα Πλατύ Αγλαντζιάς.


Η κηδεία του αειμνήστου Μητροπολίτη θα τελεστεί τη Δευτέρα, και ώρα 14.00’ μ.μ., στον ίδιο Ιερό Ναό. Της κηδείας θα προστεί η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, συμπαραστατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Τον επικήδειο θα πει ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ενώ το μακαριστό Μητροπολίτη θα αποχαιρετήσουν και εκπρόσωποι των Κερυνειωτών. Η ταφή θα γίνει σε οικογενειακό τάφο στη Λάρνακα.


Χθες βράδυ τελέστηκε ενώπιον του σκηνώματος του κ. Παύλου ολονύκτια αγρυπνία από τον Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα.


Ο μακαριστός Μητροπολίτης ηλικίας 66 χρόνων νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες, καθώς έπασχε από λευχαιμία.


ΠΗΓΗ:


Πύλη Εκκλησιατικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ



No comments:

Post a Comment