Thursday, June 15, 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ως γνωστόν οι σχέσεις μου με τον λεγόμενο “Αμέθυστο” δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά δεν έχω καμιά δυσκολία να προσυπογράψω αυτά που γράφει για το άρθρο του “Ορθοδόξου Τύπου” για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον κ. Γιανναρά και τον Σεβ. Περγάμου.

Σχολιάζει ευσύνοπτα και εύστοχα το άρθρο του “Ορθοδόξου Τύπου” “Επίθεσις του Πατριάρχου Κων/λεως κ. Βαρθολομαίου κατά του ομ. καθηγητού κ. Χρήστου Γιανναρά” ο “Αμέθυστος”:

“Λυκοφιλίες. Ο Ζηζιούλας ενισχύθηκε πολύ από τον Γιανναρά, ο οποίος ευθαρσώς τον ανακήρυξε διάδοχο τού Αγίου Γρηγορίου τού Παλαμά, για τα δικά του θεωρητικά συμφέροντα βεβαίως, αλλά στην πορεία απεδείχθη ότι ο Ζηζιούλας το πήρε κατά γράμμα. Τώρα πια η ιστορία αυτή δεν συμμαζεύεται.”

Άδικο έχει ο “Αμέθυστος";

Ορισμένοι νομίζουν ότι έχουμε προσωπικά με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ε, λοιπόν δεν έχουμε προσωπικές διαφορές με τον Παναγιώτατο. Διαφωνούμε μόνον με τις αβαρίες πίστεως που κάνει.

Τώρα ο Πατριάρχης για τους όποιους λόγους -και όχι κατ' ανάγκην μόνον γι' αυτούς που αναφέρει το άρθρο του "Ορθοδόξου Τύπου"- χτυπά την περί προσώπου διδασκαλία -γράφε κακοδοξία- του κ. Γιανναρά.

Αλλά πόσο ορθόδοξη είναι η βαθύτατα επηρεασμένη από τη φιλοσοφία του Χάιντεγκερ διδασκαλία περί του προσώπου του κ. Γιανναρά ώστε εμείς πρέπει να ενθουσιαστούμε και να σπεύσουμε να γίνουμε απολογητές του κ. Γιανναρά, μόνον και μόνον επειδή τον χτυπά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος;

Το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω και τώρα. Αντιοικουμενιστές είμαστε. Όχι Βαρθολομαιομάχοι.

Χτύπησε τη Σύνοδο της Κρήτης ο κ. Γιανναράς αναφέρει το άρθρο του “Ορθοδόξου Τύπου”.

Ναι, αλλά για τους δικούς του λόγους, ενώ κατέστησε σαφέστατο ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα επειδή το κεφάλαιο 6 της Συνόδου της Κρήτης ονόμασε Εκκλησίες τους αιρετικούς, όπως τίποτε επίσης δεν τον εμπόδισε, να εκφράσει τον απέραντο θαυμασμό του για τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Σεβ. Ναυπάκτου κατεδάφισε την περί του προσώπου ετεροδιδασκαλία του Σεβ. Περγάμου.

Υικά τον παρακαλούμε να κάνει το ίδιο με την περί του προσώπου ετεροδιδασκαλία του κ. Γιανναρά.

Πριν 26 χρόνια έγραψα ένα κείμενο εναντίον του κ. Γιανναρά αλλά δίσταζα να το δημοσιεύσω. Γι' αυτό το έστειλα -μεταξύ άλλων- στον Σεβ. Ναυπάκτου για να μου κάνει διορθώσεις.

Όταν τηλεφώνησα στο Σεβασμιώτατο για να πληροφορηθώ την εκτίμησή του για το κείμενο που του έστειλα, μου είπε ότι και ο ίδιος ήθελε να γράψει κάτι για τις κακοδοξίες του κ. Γιανναρά και πιο συγκεκριμένα για την κακοδοξία του που αφορούσε τη θεολογία του προσώπου.

Ας ελπίσουμε ότι ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου θα βρει τον χρόνο ανάμεσα στις άλλες του πολλές ασχολίες να μας διαφωτίσει γι’ αυτό το θέμα με τη θεολογική επάρκεια που έχουν πάντοτε τα κείμενα του Σεβασμιώτατου κ. Ιεροθέου.

No comments:

Post a Comment