Thursday, June 15, 2017


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
___________

Δημητρίου Χ. Καππαή Δρος Θεολογίας, Ιερός Ναός Παναγίας Καρμιώτισσας στα Πολεμίδια, Έκδοση Ιερού Ναού Παναγίας Ευαγγελίστριας Κάτω Πολεμιδιών, Λεμεσός 2017, σς. 32.

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, θεολόγου
=====

Μεθοδικά, συστηματικά και με αμείωτη ένταση προχωρεί ο καλός συγγραφέας στην παρουσίαση των εκκλησιαστικών μνημείων της πόλης και της επαρχίας Λεμεσού στην ομωνυμή σειρά που εγκαινίασε, κι αν κρίνουμε από την εργατικότητα που τον διακρίνει, θα την φέρει, συν Θεώ, εις πέρας. 

Ενδεικτικά είναι αυτά που ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος σημειώνει στο Χαιρετισμό του: «Η καταγραφή των μνημείων αυτών με όλα τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά  στοιχεία που περιλαμβάνει, αποτελεί σημαντικό εγχείρημα του κ. Καππαή, το οποίο συμβάλλει στην ανάδειξη των μνημείων αυτών, αλλά και στη δημιουργία του ενδιαφέροντος των πιστών να τα επισκεφθούν, να προσκυνήσουν και να αντλήσουν την θεία χάρη και ευλογία». 

Το παρόν ολιγοσέλιδο βιβλίο αποτελεί το τρίτο έργο του συγγραφέα για τα Πολεμίδια Λεμεσού κι αναφέρεται στην εκκλησία της Παναγίας της Καρμιώτισσας. Το κτίσμα ανάγεται στο ιδ΄ αιώνα και κατατάσσεται στο γοτθικό ρυθμό της νότιας Γαλλίας. Αποτελεί στην πραγματικότητα τμήμα ερειπωθέντος μοναστηριακού συγκροτήματος Καρμηλιτών φραγκοκαλόγερων, που έφτασαν στη φραγκοκρατούμενη Κύπρο από την Παλαιστίνη. Καλύπτεται με θολωτή στέγη και δεν διαθέτει τοιχογραφίες. Η εκκκλησία μετατράπηκε σε ορθόδοξο ναό της Θεοτόκου Ελεούσης εδώ κι αιώνες και τελευταία συντηρήθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Πληροφορούμαστε ότι στα βόρεια του ναού υπάρχει σπηλιά στην οποία αναβλύζει το Αγίασμα της Παναγίας, το οποίο παλαιότερα μεταφερόταν με αυλάκι μέχρι την εκκλησία της Αγίας Νάπας Λεμεσού. 

Ο συγγραφέας συμπληρώνει το όλο έργο με την παράθεση θεολογικών σχολίων για το πρόσωπο της Θεοτόκου και σημειώνει και θαύματα, που συνέβηκαν προσφάτως σε διάφορα πρόσωπα με τις πρεσβείες της Θεοτόκου και μητρός του Φωτός. 

Είναι απορίας άξιον πώς έγινε δυνατόν οι βλάσφημοι Προτεστάντες όλων των αποχρώσεων, που εκφράζονται με τις χειρότερες εκφράσεις για το πάνσεπτο πρόσωπο της Θεοτόκου, να έχουν αναγορευθεί προσφάτως  σε «ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες»

Εμείς ευχαρίστουμε ανενδοιάστως  τον ακαταπόνητο συγγραφέα για τους κόπους που κατέβαλε κι ευχόμαστε οι πρεσβείες της Θετόκου να σκέπουν, τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένειά του.

No comments:

Post a Comment