Sunday, June 18, 2017

ΝΕΑ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΤΟΥ Π. ΦΩΤΙΟΥ ΤΖΟΥΡΑ



ΝΕΑ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-
ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΤΟΥ Π. ΦΩΤΙΟΥ ΤΖΟΥΡΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Ομολογία”, την ακόλουθη είδηση (διατηρούμε την ορθογραφία του ιστολογίου):

“Ενας νεος κληρικος, νεος και κατα την ηλικια 45 χρονων, ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΘΗΚΕ απο τον Οικουμενιστη επισκοπο του και μαζι του Αποτειχιστηκαν ο ιεροψαλτης του ναου Σαλονικιδης Κωστας, ο επιτροπος του ναου Παρασκευοπουλος Θεοφανης, ως και ο Θεολογος καθηγητης της περιοχης Μαυριδης Βασιλειος. 

Ο νεος Αποτειχισμενος κληρικος ανακοινωσε σημερα απο τον ναο του χωριου του που λειτουργουσε, την ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΙ ΤΟΥ απο την Παναιρεσι του Οικουμενισμου και τους Αιρετικους Οικουμενιστες επισκοπους.

Ο πατηρ Φωτιος Τζουρας, ειναι ΕΓΓΑΜΟΣ με δυο μικρα παιδια και ειναι απο το Σταυροδρομι Σερρων.

Ο πατηρ Φωτιος περιμενε μηνες απο τον Κυπριο επισκοπο Μακαριο Φιλοθεου του Σιδηροκαστρου να καταδικαση την Αμερικανοκινητη συνοδο του Κολυμπαριου της Κρητης και να διαχωριση την θεσι του απο τα Αιρετικα υπογραφεντα, αλλα εκεινος ουδεν μεχρι αυτης της στιγμης επραξε.

Εστι εξαντληθεισης της υπομονης του ο φλογερος πατηρ ΦΩΤΙΟΣ, το ονομα και το πραγμα ΦΩΣ που φωτιζει με το παραδειγμα του τον μονοδρομο της ορθοδοξιας μας και οι τρεις τολμηροι και γενναιοι ενοριτες του ο ιεροψαλτης του ναου Σαλονικιδης Κωστας, ο επιτροπος του ναου Παρασκευοπουλος Θεοφανης και ο Θεολογος καθηγητης Βασιλειος Μαυριδης, αποτειχιστηκαν απο τον επισκοπο τους διαμαρτυρομενοι και εν τη πραξει σφοδρα κατ' αυτου.”

Επιφυλασσόμαστε να σχολιάσουμε εκτενώς το γεγονός μόλις έχουμε πληρέστερη πληροφόρηση για το θέμα.

Για την ώρα περιοριζόμαστε να αναδιηγηθούμε τα γεγονότα που αναφέρει το ρεπορτάζ. Αν αντιλαμβανόμαστε σωστά όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ ο π. Φώτιος Τζούρας, έγγαμος κληρικός και πατέρας δύο παιδιών που τα ανατρέφει μόνος του, αποφάσισε να προχωρήσει σε αποτείχιση. Παρόλον ότι η ενορία του ανήκει στο νομό Σερρών εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου. Επομένως ο π. Φώτιος Τζούρας αποτειχίστηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, ο οποίος -ως γνωστόν-έλαβε μέρος στη Σύνοδο της Κρήτης, προσυπέγραψε τις κακόδοξες -εν πολλοίς- αποφάσεις της και έκτοτε δεν έκανε τίποτα για να ανακαλέσει την υπογραφή του.

Αυτά είναι τα σαφή στοιχεία του ρεπορτάζ. Αυτά που δεν ξέρουμε είναι: 

1.) Αν ο π. Φώτιος επεδίωξε να έχει προσωπική συνάντηση με τον Σεβ. Σιδηροκάστρου για να του εκθέσει τις απόψεις του και για να τον πληροφορήσει για τις προθέσεις του πριν προβεί σε αποτείχιση ή αν περιορίστηκε να του στείλει την επιστολή την ίδια μέρα που αποτειχίστηκε, δηλαδή σήμερα, 18 Ιουνίου.

2.) Δεν ξέρουμε, επίσης, αν ο π. Φώτιος προχώρησε σε αποτείχιση κατόπιν συννεννόησης με τον αδιαμφισβήτητο αρχηγό του αντιοικουμενιστικού αγώνα, π. Θεόδωρο Ζήση, ο οποίος, επίσης, αποτειχίστηκε ή αν κινείται ανεξάρτητα χωρίς να κάνει υπακοή στον π. Θεόδωρο. 

Ορισμένα σημεία που θίγει στην επιστολή του προς τον Σεβ. Σιδηροκάστρου ο π. Φώτιος δημιουργούν προβληματισμό. Επί παραδείγματι:

1.) Προχωρεί μόνον σε διακοπή του μνημοσύνου του οικείου ιεράρχη ή προχωρεί σε ακοινωνησία με όλη την Εκκλησία; 

2.) Αν του επιβληθεί αργία ή και καθαίρεση θα συνεχίσει να λειτουργεί; 

Απομένει να φανεί, επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον ίδιο το π. Φώτιο για να μας λύσει τις απορίες μας. 

Το ιστολόγιο “Παιδαγωγός”, όμως, που κάνει πολύ έγκυρο ρεπορτάζ για πολλά εκκλησιαστικά θέματα -και δη για τα θέματα που αφορούν την αποτείχιση- μας πληροφορεί ότι ο π. Φώτιος ενημέρωσε τους ενορίτες του ότι με τη βοήθεια του Θεού βρέθηκε ένα (ιδιωτικό) παρεκκλήσιο στην περιοχή, που αγοράστηκε με χρήματα πιστών και αν του απαγορεύσουν να λειτουργεί (όπως έκαναν παρανόμως κάποιοι μητροπολίτες προς ιερωμένους που διέκοψαν την μνημόνευση τους), αυτός δεν θα δεχθεί την παράνομη (σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες) απόφαση, δεν θα εγκαταλείψει τους πιστούς και θα συνεχίσει να λειτουργεί εκεί. Το κείμενο επιστολή προς τον δεσπότη του, εκτός από τον ιερέα, συνυπογράφουν στελέχη της ενορίας του (ένας επίτροπος, ένας ψάλτης και ένας θεολόγος).”

Για την ώρα περιοριζόμαστε να επαναλάβουμε αυτά που αναφέραμε φορτικά τον τελευταίο καιρό αναφορικά με τις αποτειχίσεις:

1.) Η διακοπή του μνημοσύνου του αιρετίζοντος οικείου ιεράρχη, που κηρύσσει γυμνή τη κεφαλή κατεγνωσμένη αίρεση, είναι αναφαίρετο κανονικό δικαίωμα των πιστών.

2.) Η διακοπή του μνημοσύνου του αιρετίζοντος οικείου ιεράρχη, όμως, με κανένα τρόπο δεν καθιστά νόμιμη τη διακοπή της κοινωνίας με όλη την Εκκλησία επειδή τότε δεν έχουμε αποτείχιση αλλά σχίσμα.

Θα επανέλθουμε -συν Θεώ- σύντομα για να δώσουμε πληρέστερη ενημέρωση στους αναγνωστες μας εφόσον εξασφαλίσουμε πιο ακριβείς πληροφορίες που θα μας δώσουν καθαρή εικόνα των γεγονότων που αφορούν την αποτείχιση του π. Φώτιου Τζούρα.

2 comments:

  1. Αγαπητε ιστολογε στο βιντεο που υπαρχουν στα ιστολογια <>και <> Εχει τις απαντησεις για τα ερωτηματα σου σε βιντεο που ομιλει ο ιδιος ο Π.Φωτιος

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ για την πληροφορία. Θα το αναζητήσω.

    ReplyDelete