Tuesday, June 6, 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών διημείφθη ο ακόλουθος διάλογος μεταξύ των δύο Πρωθιεραρχών για τη Σύνοδο της Κρήτης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
________

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος (μαθαίνουμε από τη "Ρομφαία") ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την απόλυτη υποστήριξη στο μεγάλο γεγονός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σημειώνοντας πως «δυστυχώς μερικές Εκκλησίες δεν θέλησαν τελευταία στιγμή να συμπορευθούν μαζί μας παρά τα όσα όλοι μαζί αποφασίσαμε στην Γενεύη». 

Έκανε λόγο για την ανάγκη να διαδοθούν οι αποφάσεις της Συνόδου επισημαίνοντας πως «τώρα, όλοι μαζί, πρέπει να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της Συνόδου. Ήδη πολλές Θεολογικές Σχολές και επιμέρους επιστήμονες τις αναπτύσσουν. Προετοιμάζεται ένα μεγάλο Διορθόδοξο Θεολογικό Συνέδριο στην Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2018 και ο σκοπός είναι να διαδοθούν κατά το δυνατόν ευρύτερα οι αποφάσεις αυτής της Συνόδου, ώστε να γίνουν κτήμα των Ορθοδόξων πιστών». 

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
_______

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο χαρακτηρίζοντάς την ένα μεγάλο γεγονός. 

Τόνισε, πως «ύστερα από τόσους αιώνες και τόσες προσπάθειες συναντηθήκαμε και αν φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στις δικές σας προσπάθειες». 

Αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής όσων αποφασίστηκαν, μίλησε για συνέχεια και άλλων εκδηλώσεων τονίζοντας πως «μία Σύνοδος δε γίνεται μία φορά και τελειώνει. Πιθανόν να χρειαστούν και άλλες συναντήσεις». 

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η συμμετοχή μας στη μεγάλη αυτή Σύναξη έδειξε ότι στην Εκκλησία της Ελλάδος είμαστε ενωμένοι», ενώ ευχήθηκε από καρδιάς «τα μικρογεγονότα που συμβαίνουν σε όλες τις προσπάθειες να είναι λίγα και να τα ξεχάσουμε γρήγορα».

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΘΙΕΡΑΡΧΩΝ
________

Σαφέστατα αυτά που λένε οι δύο Πρωθιεράρχες. Υποστηρίζουν χωρίς κρατούμενα τη Σύνοδο της Κρήτης, τονίζουν την ανάγκη να γίνουν γνωστές και αποδεχτές από το πλήρωμα της Εκκλησίας οι αποφάσεις της και διατρανώνουν το κοινό μέτωπο που έχουν συμπήξει για την αποδοχή της.

Η διαφορά είναι ότι ο Παναγιώτατος δέχεται χωρίς κρατούμενα τη Σύνοδο της Κρήτης και ζητά την πιο ευρεία αποδοχή της και ενημέρωση του πληρώματος της Εκκλησίας για τις αποφάσεις της, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι πιο επιφυλακτικός.

Δέχεται μεν ότι η Σύνοδος είναι έγκυρη και οι αποφάσεις της υποχρεωτικές αλλά τη θεωρεί ως πρώτη φάση συνοδικών διεργασιών που πρέπει να γίνουν με στόχο να γίνουν αποδεκτές από όλες τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες οι αποφάσεις της και να αποκτήσουν έτσι πανορθόδοξη ισχύ.

Η διαφορά της στάσης των δύο Πρωθιεραρχών εξηγείται από την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι δύο Εκκλησίες. Ο μεν Οικουμενικός Πατριάρχης ηγείται μιας Εκκλησίας η οποία έχει αποδεχτεί ασμένως τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης. Αντίθετα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ηγείται μιας Εκκλησίας πολλοί επίσκοποι της οποίας κάθε άλλο παρά ευτυχείς είναι με τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης. 

Παράλληλα στην Εκκλησία της Ελλάδος έχει αναπτυχθεί ισχυρό ρεύμα αντίδρασης εναντίον των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης με αποκορύφωση τη διακοπή του μνημοσύνου ορισμένων ιεραρχών από κληρικούς, μοναχούς και λαικούς. Άρα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στηρίζει μεν ανεπιφύλακτα τη Σύνοδο της Κρήτης και θέλει να εμπεδώσει τις αποφάσεις της, αλλά κήδεται επίσης της ενότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

No comments:

Post a Comment