Thursday, June 29, 2017

Η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΤΟΥ π. ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΑΡΓΥΡΗ



Η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΤΟΥ π. ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΑΡΓΥΡΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το άρθρο σου “Πνευματικά τα αίτια της διχοτομήσεως της Κύπρου”, αγαπητέ π. Ιερόθεε Αργύρη, είναι περιβόλι αθεολόγητων θέσεων, ιστορικών ανακριβειών και καρπός παφλάζουσας εμπάθειας και φθόνου κατά των πνευματικών σου αδελφών. Δεν ξέρω πότε θα βρω τον καιρό να σχολιάσω άλλα σημεία του επαίσχυντου άρθρου σου αλλά για την ώρα περιορίζομαι να σου απευθύνω τις ακόλουθες τρεις αδελφικές συμβουλές:

1.) Σε παρακαλώ να ανατρέξεις στο βιβλίο του Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου, “Άρθρα, Μελέται, Επιστολαί”, Τόμος Α΄, Εν Αθήναις 1986, σσ. 338-340 για να δεις τι λέγει γι’ αυτούς που ορέγονται επισκοπής.

2.) Ποια είναι η δική σου “η εις Πόντον διαφυγή”, π. Ιερόθεε; Η προθυμία σου να συνεργαστείς ακόμη και με τον π. Βασίλειο Βολουδάκη για να πετύχεις την προαγωγή σου σε επίσκοπο; 

3.) Με πρόφαση την ενασχόληση του μ. Γέροντα Επιφάνιου με το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Κύπρου και με την εκθρόνιση των 12 αδιάβλητων Μητροπολιτών εξεπέλυσες κακοήθη και εμπαθέστατη επίθεση εναντίον πάντων και προπαντός εναντίον του Σεβ. Εδέσσης από φθόνο μόνον και μόνον επειδή εξελέγη επίσκοπος. 

ΕΙΣΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ π. ΙΕΡΟΘΕΕ
________

Αλλά δεν εστιάζεται σε τούτο μόνον η κακοήθειά σου. Είσαι πραγματικά αχάριστος, π. Ιερόθεε, έναντι των ανθρώπων που διοργάνωσαν και συμμετείχαν στην Ημερίδα για τον π. Επιφάνιο. 

Σε αδικώ μήπως; Για απάντησε σε παρακαλώ τα ακόλουθα ερωτήματα: 

1.) Πόσες Ημερίδες διοργανώθηκαν μέχρι τώρα για τον π. Επιφάνιο; Καμία. Ύστερα από τόσα χρόνια, από την κοίμηση του π. Επιφανίου, η μόνη Ημερίδα που διοργανώθηκε ήταν αυτή που διοργάνωσε η Μητρόπολη Ταμασού και η Χ.Ε.Κ.Ε.. 

2.) Ποιοι είναι αυτοί που διοργάνωσαν την Ημερίδα; Όλοι τους ανεξαίρετα είναι φανατικοί Μακαριακοί. 

3.) Και τι είπαν, όχι μόνον οι άμεσοι διοργανωτές της Ημερίδας κ. Φρίξος Κλεάνθους, π. Θεόδωρος Στυλιανού και κ. Νίκος Νικολαίδης, αλλά και ο Μητροπολίτης Ταμασού και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου; Ότι, όχι απλώς τιμούν τον Γέροντα Επιφάνιο υπερβαλλόντως, αλλά και ότι προσκαλούν την Εκκλησία να τον αγιοκατατάξει.

4.) Ποιος κατέθεσε μέχρι στιγμής δημόσια τέτοια πρόταση από την Εκκλησία της Ελλάδος την οποία διηκόνησε επί δεκαετίες ο π. Επιφάνιος; Ουδείς! Μόνον οι εν Κύπρω φανατικοί Μακαριακοί ιεράρχες, πρεσβύτεροι και λαικοί που διοργάνωσαν την Ημερίδα. 

5.) Αλήθεια π. Ιερόθεε! Συνειδητοποιείς ποιοι είναι οι εισηγητές αυτής της πρότασης; Ο ένας είναι Αρχιεπίσκοπος Αυτοκεφάλου Εκκλησίας και ο άλλος Μητροπολίτης της ίδιας Εκκλησίας και σοβαρός διεκδικητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου όποτε κενώσει. 

Πάτερ Ιερόθεε! Άραγε, εκτός από χολή και φαρμάκι, δεν μπορούσες να πεις ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους που διοργάνωσαν την Ημερίδα, σε όσους έκαναν τις εισηγήσεις και στους Ιεράρχες που κατέθεσαν ένα τόσο θερμό Χαιρετισμό για τις εργασίες της;

ΔΕΝ ΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ
________

Προλαμβάνω πιθανό σου ερώτημα: Η Ημερίδα κάλυψε όλους τους τομείς της προσφοράς του Γέροντα Επιφάνιου; Ασφαλώς και δεν τους κάλυψε. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να χωρέσει ένα ποτάμι σε ένα πιθάρι; Τόσο φτωχό είναι το έργο και τόσο ασήμαντη η προσωπικότητα του π. Επιφανίου ώστε να καλυφθεί με μια Ημερίδα; Αν αυτό σε πονά, π. Ιερόθεε, δηλαδή το ότι η Ημερίδα δεν κάλυψε όλους τους τομείς της προσφοράς του π. Επιφανίου, γιατί, αντί να γράφεις άρθρα με πέννα εμβαπτισμένη στη χοληδόχο κύστη, εναντίον πνευματικών σου αδελφών οι οποίοι δεν σε έβλαψαν σε τίποτε, δεν εισηγείσαι την πραγματοποίηση και άλλων Ημερίδων ώστε να καλυφθούν όλοι οι τομείς της προσφοράς και της προσωπικότητας του μ. Γέροντα;  

Εσύ λ.χ. και ο σεβαστός π. Βασίλειος Βολουδάκης, αντί να κοπρίζετε κυριολεκτικά το χώρο της θεολογίας με τις κακοδοξίες που διατυπώνετε στον “Ορθοδοξο Τύπο”, γιατί δεν αποσύρεστε από την εφημερίδα για να μπορέσει να ορθοποδήσει και να επανεύρει το δρόμο της και εσείς να αφοσιωθείτε στη διοργάνωση Ημερίδων και Συνεδρίων για να αναδείξετε την προσφορά του π. Επιφάνιου;

Προφανής, φυσικά, η απάντηση στα ρητορικά ερωτήματα που σου υποβάλλω. Το σαράκι που τρώει την καρδιά σου, π. Ιερόθεε, δεν είναι η ανάδειξη της σημασίας του έργου και της προσωπικότητας του π. Επιφανίου, αλλά η διακαής επιθυμία σου να εκλεγείς επίσκοπος. Γι’ αυτό οποιονδήποτε θεωρείς πρόσκομμα στο στόχο σου, ή τον φθονείς επειδή εξελέγη επίσκοπος, τον ανάγεις σε εχθρό σου και τον διασύρεις αδίστακτα. 

Πάτερ Ιερόθεε. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Σήκω και φύγε αμέσως από το περιβάλλον του κακόδοξου κληρικού π. Βασίλειου Βολουδάκη επειδή η συνέχιση της στενής συνεργασίας σου μαζί του μόνον πρόξενος πολλών προβλημάτων και για σένα και για άλλους θα αποβεί.

Προφανώς δεν ολοκλήρωσα. 

No comments:

Post a Comment