Sunday, June 18, 2017

ΔΙΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ...


ΔΙΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ...

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη “Ρομφαία”, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη:

Να μην οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα, ακόμη και αν είναι δώρο, κάλεσε τους κληρικούς ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.
Αφορμή υπήρξε η δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε η ιστορία του Επισκόπου Λιβενσκογκό κ. Νεκταρίου, ο οποίος χρησιμοποιούσε αυτοκίνητο πολλών χιλιάδων ευρώ.
“Δεν χρειάζεται να οδηγείται ακριβά αυτοκίνητα, διότι η σημερινή αυτοκινητοβιομηχανία ακόμα και μεσαίας τάξης αυτοκίνητα είναι άνετα και ασφαλή”, δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας, ο τρόπος ζωής των κληρικών πρέπει να είναι παράδειγμα και όχι να προκαλεί τους ανθρώπους.
Ο Ιερέας δεν πρέπει να ξεχνά τον ρόλο του, δεν πρέπει να ξεχνά ότι είναι λειτουργός. Αλλά και οι Επίσκοποι δεν πρέπει να προκαλούν, διότι έτσι δίνουν δικαιώμα στον πειρασμό πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Κύριλλος.”
Βεβαίως είναι ορθότατες μέχρι κεραίας οι νουθεσίες του Μακαριώτατου Μόσχας. Πλήν, όμως, οι πιστοί του Πατριαρχείου Ρωσσίας θα γελούν κάτω από τα μουστάκια τους όταν ακούν τον Ρώσσο Πατριάρχη, που ζει με σκανδαλιστική χλιδή, να μιλά για λιτότητα και απλότητα.
Ως γνωστόν έχει καταγγελθεί δημόσια και μάλιστα προξενήθηκε μεγάλο σάλος διότι ο Μακαριώτατος Μόσχας φορούσε πανάκριβο ρολόι rolex, ενώ είναι απολύτως εξακριβωμένο ότι έχει πληθώρα -αν δεν κάνω λάθος 26- πατριαρχικές κατοικίες.!!!
Πόσο πειστικός, επομένως, είναι ο Μακαριώτατος κ. Κύριλλος, είτε από τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ρωσσίας, είτε από τους πιστούς, είτε από τους πολέμιους της, όταν μιλά για λιτότητα και αποφυγή της χλιδής;
Επί της ουσίας, φυσικά, ο Μακαριώτατος Μόσχας έχει απόλυτα δίκαιο.
Οι κληρικοί -και δη οι άγαμοι κληρικοί- πρέπει να ζουν με υποδειγματική ασκητική λιτότητα που να φρομηματίζει και το ποίμνιό τους. Πολλώ μάλλον οι επίσκοποι και οι Πατριάρχες πρέπει να αποφεύγουν την χλιδή για να δίνουν το καλό παράδειγμα στους πιστούς και στους ιερείς.
Ο Όσιος Παίσιος συνήθιζε να λέγει ότι οι πιστοί τον ιερέα που δεν είναι φιλάργυρος και δεν είναι λαίμαργος τον θεωρούν άγιο.
Τι στην ευχή χρειάζονται τα χρήματα και τις περιουσίες -πολλώ μάλλον την πολυτέλεια- άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο Χριστό; Είναι κάτι που ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω.

No comments:

Post a Comment