Wednesday, March 7, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΠΡΟΜΠΟΝΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΠΡΟΜΠΟΝΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε την ακόλουθη Ανακοίνωση:
"Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε με εκτενή και εμπεριστατωμένη Εισήγησή του την Διαρκή Ιερά Σύνοδο περί του θέματος του κτήματος Προμπονά και του εντός αυτού Ιερού Ναού. Κατά την Εισήγησή του, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος καταλλαγής και ότι με αυτό το πνεύμα της καταλλαγής και της συμφιλίωσης, της προσευχής και της προσοχής, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ανακύψαν θέμα. 
Επηκολούθησε συζήτηση από την οποία προέκυψαν τα εξής:
1.) Κατά το παρόν διάστημα αναμένονται δύο αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών για το κύρος της δωρεάς του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίας Φωτεινής και Αγίων Αναργύρων και του περιβάλλοντος χώρου από την Επιτροπή του Κληροδοτήματος Προμπονά. Παράλληλα βρίσκεται σε ισχύ έως σήμερα Απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε νόμιμη την Απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών περί σφραγίσεως του Ιερού Ναού, λόγω λειτουργίας του, άνευ της κανονικής αδείας του.
2.) Για τη διερεύνηση των αντικανονικώς τελεσθέντων την 2αν Μαρτίου 2018, εντός της περιοχής δικαιοδοσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θα επιληφθεί αρμοδίως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ως ο οικείος Ποιμενάρχης.
Η Ιερά Σύνοδος εύχεται το όλο θέμα να επιλυθεί ειρηνικώς και μέσα στο πλαίσιο της κανονικότητος και της νομιμότητος.”
Η Ανακοίνωση της Συνόδου καλύπτει τον Αρχιεπίσκοπο και τον εξουσιοδοτεί για τα περαιτέρω.
Είναι φανερόν ότι η κυριότητα του Κτήματος Προμπονά θα λυθεί στα πολιτικά δικαστήρια και ο Μακαριώτατος θα διαχειριστεί την παρενορία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου.
Το πρόβλημα πρέπει να διευθετηθεί με προσωπική συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πατριάρχη.
Ο Αρχιεπίσκοπος έχει δίκαιο όταν λέγει ότι κάθε ιεροπραξία στα όρια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών χρειάζεται την άδειά του. 
Γι’ αυτό το Πατριαρχείο ας συμμορφωθεί με την αυτονόητη αυτή πρόνοια των Ιερών Κανόνων.
Ας στείλει, λοιπόν, το Πατριαρχείο επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο και να του ζητά την άδεια για τη μετατροπή του Κτήματος Προμπονά σε Κάθισμα της Μονής Βλατάδων.
Και ο Μακαριώτατος ας αποδεχθεί το αίτημα για να έχει το Πατριαρχείο Μετόχι στην Αθήνα, όπως έχουν Μετόχια τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας και η Αρχιεπισκοπή Σινά.
Με λίγη καλή θέληση και αγάπη στο Χριστό και την Εκκλησία Του και με σεβασμό προς τους Ιερούς Κανόνες, όλα μπορούν να διευθετηθούν προς το συμφέρον της Εκκλησίας.
Το Πατριαρχείο και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρέπει να αντιληφθούν ότι ο κόσμος σκανδαλίζεται, επειδή βλέπει τους δύο Προκαθημένους να ερίζουν “περί σκιάς όνου”, αντί να διαβουλεύονται για τη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου για να αναθεωρήσει τα οικουμενιστικά Κείμενα της Συνόδου της Κρήτης.

1 comment:

  1. Κυριε Τελεβάντο, δυστυχως πάλι αγνοείται τους κατοίκους του Προμπονά.Σ΄εμάς δώρησε κήπο και ναούς ο Δ.Προμπονάς,πουθενά δεν δίνει το δικαίωμα στον Αρχιεπίσκοπο και κληροδότημα να δωρήσουν την περιουσία του.

    Ολόκληρον τον εν Πατησίοις <> κήπον μου μετά των εν αυτώ οικημάτων και εγκαταστάσεων κληροδοτώ εις τον Δήμο Αθηναίων ίνα τον χρησιμοποιή ως κήπον αναψυχής των Αθηναίων υπό την επωνυμία <>.Εις τον αυτόν επίσης Δήμον Αθηναίων κληροδοτώ δέκα οκτώ ώρας ποτιστικού ύδατος εβδομαδιαίως εκ του Περισσού ποταμού δια να το ποτίζη.Εις τον εντός του κήπου αυτού Ναόν του Αγίου Γεωργίου κληροδοτώ τον παρά το εργοστάσιον Κολούμπιας και εν μέσω των κτημάτων Γεωργίου Πουλάκη υπάρχουσαν οικοπεδικήν έκτασιν εξ 7 1/2 στρεμμάτων ήδη ναρκισσόκηπον, ίνα εν ευθέτω χρόνω και τη επιμελεία του Μητροπολήτου Αθηνών και μιας πενταμελους εκ της συνοικίας Προμπονά επιτροπής, πωληθή και εκ των χρημάτων της πωλήσεως αυτής κατασκευασθή εις την ιδίαν θέσιν έτερος Ναός μέγας εις μνήμην του Αγίου Γεωργίου των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Φωτεινής.

    Η διαθήκη είναι ξεκάθαρη.

    ReplyDelete