Wednesday, March 7, 2018

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ



ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

“Για τον ρόλο της Ορθοδοξίας στη Λατινική Αμερική μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεξικού κ. Αθηναγόρας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται στη Λατινική Αμερική και για την αγάπη των Λατινοαμερικάνων για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.

'Το έργο το δικό μου αναπτύσσεται χωρίς να το περιμένω, δεν πήγα στην Λατινική Αμερική να κάνω Ιεραποστολικό έργο. Πήγα να υπηρετήσω τον Ελληνισμό του Παναμά, της Βενεζουέλας και όπου αλλού έχουμε Έλληνες. Δεν περίμενα όμως να γίνει αυτό το θαύμα το εξελισσόμενο'' ανέφερε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος.

''Οι λατινοαμερικάνοι αγαπούν την Ελλάδα. Αγαπούν την πατρίδα, την γλώσσα μας, την κουλτούρα μας, την ιστορία μας. Μας αγαπούν, μας θέλουν. Και την Ελλάδα μας και την Ορθοδοξία μας'' πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος."


Ζητούν οι άπιστοι θαύματα και δεν τα βλέπουν.

Και όμως! Συμβαίνουν καθημερινά.

Στη κεντρική Αμερική πριν είκοσι χρόνια υπήρχαν μόνον 5.000 Έλληνες ορθόδοξοι. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 500.000 ορθόδοξοι.!

Και πώς έγινε αυτό; Μήπως πήγε στη Μητρόπολη της κεντρικής Αμερικής άγιος άνθρωπος σαν τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο;

Όχι ακριβώς!

Όπως -με αφοπλιστική ειλικρίνεια- αναφέρει ο Σεβ. Μεξικού Αθηναγόρας δεν πήγε ο ίδιος να κατηχήσει ετερόδοξους, αλλά οι ετερόδοξοι μόνοι τους πήγαν και τον βρήκαν και ζήτησαν να ενταχθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Για όλα τα θέματα ο Άγιος Θεός έχει τον τελευταίο λόγο.

Γι’ αυτό ποτέ να μην απελπιζόμαστε. Ποτέ να μη νομίζουμε ότι η αμαρτωλότητα η δική μας μπορεί να εμποδίσει τον ευαγγελισμό του κόσμου και να ακυρώσει τη σωτηρία των ανθρώπων.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο Σεβ. Μεξικού έχει να επιδείξει πλούσιο ιεραποστολικό έργο στην κεντρική Αμερική αλλά και στην Ασία.

Είναι, όμως, 76 χρόνων και αναγκάζεται να ταξιδεύει συνεχώς σε είκοσι χώρες που υπάγονται στη δικαιοδοσία του.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του, στο βίντεο που προτάσεται της ανάρτησης, για την έδρα του. Θεωρητικά, είπε, είναι το Μεξικό. Στην πραγματικότητα είναι στο αεροπλάνο επειδή αναγκάζομαι να ταξιδεύω συνεχώς στις είκοσι χώρες της δικαιοδοσίας μου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί να αξιοποιήσει την ιεραποστολική εμπειρία του Σεβ. Μεξικού αν του δώσει προαγωγή στο Φανάρι και του αναθέσει την εποπτεία του ιεραποστολικού έργου του Οικουμενικού Θρόνου. 

Και στη Μητρόπολη Μεξικού κεντρικής Αμερικής ας εκλέξει νέο στην ηλικία ιεράρχη για να μπορεί με επάρκεια να ανταποκρίνεται στη διαποίμανση 20 χωρών. Κληρικό με ιεραποστολικό ζήλο, με χριστιανικό ήθος και διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες.

Αν δεν υπάρχουν κατάλληλοι κληρικοί στο κλίμα  του Πατριαρχείου ας αναζητήσει τον κατάλληλο από την Ελλάδα όπου υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι κληρικοί αμέμπτου ήθους, ορθόδοξου φρονήματος και ιεραποστολικού ζήλου.

No comments:

Post a Comment