Monday, March 19, 2018

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ-ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΝ


ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ-ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα”, όσα αφορούν την προσφυγή του Οικουμενικού Πατριάρχη στα πολιτικά δικαστήρια αναφορικά με την κυριότητα του κτήματος Προμπονά.

Με πλήρη αποκαρδίωση οι πιστοί παρακολουθούν την διένεξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για το κτήμα Προμπονά.

Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να βλέπεις τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να σέρνει στα ποινικά δικαστήρια τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την κυριότητα ενός κτήματος και εξίσου απαράδεκτο να βλέπεις τον Οικουμενικό Πατριάρχη να σέρνει στα πολιτικά δικαστήρια τον Αρχιεπίσκοπο για ένα πρόβλημα εκκλησιαστικής φύσεως. 

Η εισπήδηση ενός ιεράρχη στα όρια της Μητροπόλεως άλλου ιεράρχη είναι κανονικό και όχι ποινικό αδίκημα.

Το θέμα, επομένως, πρέπει να διευθετηθεί συνοδικά.

Ας αποσυρθούν αμέσως οι εκατέρωθεν μηνύσεις στα πολιτικά δικαστήρια, ας έρθει σε απευθείας συνεννόηση, για το θέμα, ο Πατριάρχης με τον Αρχιεπίσκοπο, αν δεν τα βρούν μεταξύ τους, ας αποταθούν στις Συνόδους των Εκκλησιών που προίστανται για να αποφανθούν για το θέμα, και αν το πρόβλημα εξακολουθεί να μη βρίσκει τη λύση του, ας συγκληθεί Μείζων Σύνοδος πολλών ή και όλων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών για να αποφανθεί οριστικά για το θέμα.

Για όνομα του Θεού Παναγιώτατε και Μακαριώτατε! 

Δεν είναι δυνατόν να ερίζετε "περί σκιάς όνου" και να αναταράζετε την ειρήνη της Εκκλησίας για την κυριότητα ενός κτήματος, την ώρα που μονοιασμένοι προωθείτε τον Οικουμενισμό.

Από πολλές απόψεις είναι θεμιτή η απόκτηση Μετοχίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Αθήνα, αλλά ο Παναγιώτατος οφείλει να αναγνωρίσει ότι χρειάζεται η άδεια του οικείου ιεράρχη -εν προκειμένω του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου- για να μετατρέψει, σε Κάθισμα της Μονής Βλατάδων, ναούς που βρίσκονται στα όρια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Λίγη αγάπη στο Χριστό και στην Εκκλησία Του και στοιχειώδης σεβασμός στο κανονικό δίκαιο χρειάζεται για να δοθεί οριστική -κατά Θεόν- διευθέτηση στην έριδα που -ως μη ώφειλε- προέκυψε.

No comments:

Post a Comment