Saturday, March 31, 2018

ΑΙΣΧΟΣ! Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ!


ΑΙΣΧΟΣ! 
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ!
=====

Την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων υπερψήφισε η ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ τάχθηκαν 33 βουλευτές, 8 εναντίον ενώ 5 τήρησαν αποχή.

Τροποποίηση των προνοιών του ποινικού κώδικα για τις αμβλώσεις ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής. Με βάση την τροποποίηση, αμβλώσεις θα επιτρέπονται μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου.

Υπέρ του τροποποιητικού νόμου τάχθηκαν ο ΔΗΣΥ, με τον βουλευτή Λεμεσού, Αντρέα Κυπριανού να διαχωρίζει την θέση του, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ με τους βουλευτές του Ζαχαρία Κουλία, Γιώργο Προκοπίου και Άγγελο Βότση να διαχωρίζουν την θέση τους κατά την συζήτηση.

Αποχή τήρησαν οι βουλευτές Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων, η Άννα Θεολόγου, από το ΔΗΚΟ οι Γιώργος Προκοπίου, Μαρίνος Μουσιούττας και Πανίκος Λεωνίδου.

Από την αίθουσα της Ολομέλειας αποχώρησαν την ώρα της ψηφοφορίας οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλάς, Κώστας Κωνσταντίνου, Γιώργος Κάρουλας και Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Κατά της πρότασης ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, το ΕΛΑΜ και η Αλληλεγγύη. 

Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επήλθε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Στέλλα Κυριακίδου και Κωστής Ευσταθίου, βουλευτές εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Μιχάλης Γιωργάλλας, βουλευτής Αλληλεγγύης και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, βουλευτής Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου αφού είπε πως αρχικά ήταν αρνητικός λόγω πεποιθήσεων και θρησκείας, πρόσθεσε πως αφού συνομίλησε με επιστήμονες άλλαξε γνώμη. Ο στόχος πρέπει να είναι η μείωση των αμβλώσεων, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού παρατήρησε πως με βάση την πρόταση νόμου, αν μία έγκυος κάνει δήλωση ενώπιον του γυναικολόγου ότι είναι θύμα βιασμού δικαιούται διακοπής εγκυμοσύνης μέχρι 19 εβδομάδων και διερωτήθηκε αν το έμβρυο είναι προϊόν βιασμού, δηλαδή κακουργήματος, θα πρέπει να το καταγγείλει και να προχωρήσει στη δίωξη του υποτιθέμενου βιαστή. Είπε ακόμα ότι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης είναι υποχρεωτικός για τη γυναίκα δεν είναι υποχρεωτικός για το έμβρυο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι κάθε ημέρα διαπιστώνουμε την υποκρισία και φαινόμενα γυναίκες να οδηγούνται στη φυλακή επειδή δεν τήρησαν τις διαδικασίες. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις αμβλώσεις, για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων επειδή θέλουμε να καμωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως πρόκειται για δύσκολο και ακανθώδες θέμα και εξέφρασε την άποψη ότι με βάση τα όσα διδάχθηκε στη νομική, όταν ήταν φοιτητής, από τη πρώτη στιγμή της συλλήψεως το έμβρυο είναι υποκείμενο δικαίου, στου οποίου θανατική καταδίκη καταλήγουμε.

Ο Αγγελος Βότσης  του ΔΗΚΟ είπε πως δεν μπορεί το δικαίωμα της γυναίκας να καθίσταται ισχυρότερο του δικαιώματος της ζωής του εμβρύου προσθέτοντας ότι θα καταψηφίσει την πρόταση νόμου καθότι δεν μπορεί καν να έχει λόγο ο πατέρας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου δηλώνοντας ότι διαφωνεί, ανέφερε ότι μπορεί ο πατέρας του εμβρύου να μην θέλει διακοπή της εγκυμοσύνης.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος είπε πως οι αμβλώσεις συνιστούν απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου σε εποχή υπογεννητικότητας. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί  να συναινέσει  μόνο στην πρόταση νόμου επειδή δεν υπάρχει πλαίσιο για τη συμβουλευτική και τη στήριξη που πρέπει να περιβάλλει την έγκυο πριν οδηγηθεί στην επέμβαση.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι το έμβρυο δεν είναι πράγμα αλλά άνθρωπος που στις 12 εβδομάδες χαμογελά, κλωτσά και έδειξε ομοίωμα στους Βουλευτές του εμβρύου. Είπε ακόμα πως οι ενέργειες του κράτους οφείλουν να επικεντρωθούν στην πρόληψη των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων καθώς ο ενημερωμένος είναι και υπεύθυνος νέος.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε πως τρέξαμε και βάλαμε την άμαξα μπροστά από το άλογο και διερωτήθηκε ποιος θα προστατεύσει το δικαίωμα του εμβρύου μέχρι 3 μηνών για τις περιπτώσεις που δεν συντρέχει ιατρικός λόγος διακοπής της κύησης.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αννα Θεολόγου είπε  πως όπως έχει διδαχθεί από το σχολείο μετά τις 6 εβδομάδες η άμβλωση είναι επικίνδυνη για την υγεία της γυναίκας. Πρόσθεσε ότι προκαλεί συναισθήματα θλίψη, το γεγονός ότι έμβρυα με αναπηρίες να κρίνονται ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

ΠΗΓΗ:

ΚΥΠΕ 

No comments:

Post a Comment