Friday, March 30, 2018

“ΑΔΚΙΑΣΕΡΟΣ ΠΑΠΑΣ ΘΑΒΚΚΕΙ ΤΖΙΑΙ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ”


“ΑΔΚΙΑΣΕΡΟΣ ΠΑΠΑΣ ΘΑΒΚΚΕΙ ΤΖΙΑΙ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μεταφράζω τον τίτλο για να αντιληφθούν το νόημά της όσοι δεν γνωρίζουν την Κυπριακή διάλεκτο.

“Αργόσχολος παπάς θάβει και τους ζωντανούς”.

Αφού τα τακτοποίησε όλα στη Μητρόπολή του ο Σεβ. Καβάλλας βρήκε τον χρόνο, εν μέσω Μ. Τεσσαρακοστής, να μεταβεί, μετά πολυμελούς συνοδείας, στο Φανάρι.

Για να συζητήσει, άραγε, με τον Παναγιώτατο κάποιο σοβαρό θεολογικό ή ποιμαντικό πρόβλημα;

Πολλού γε και δη! Πήγε για να διαβιβάσει τις ευχές του, στον Παναγιώτατο, για το Πάσχα!!!

Πόθεν άρξομαι θρηνείν; 

Το μόνον, που δεν αναφέρει η είδηση της “Ρομφαίας” είναι, αν στην ατζέντα της συζήτησης του Σεβ. Καβάλλας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Σεβασμιώτατος κ. Στέφανος βρήκε την ευκαιρία να εξηγήσει στον Παναγιώτατο τη βαθυστόχαστη και περισπούδαστη ρήση του ότι ο μεγαλύτερος δογματολόγος της Ορθοδοξίας των τελευταίων αιώνων -τουτέστιν ο Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς- δεν ήξερε τι έλεγε όταν χαρακτήριζε τον Οικουμενισμό παναίρεση.!!!

Αληθώς! Πόσο ευτυχείς είμαστε, επειδή έχουμε τον Σεβ. Καβάλλας για να διορθώνει τον Όσιο Ιουστίνο.!

Σε κάθε περίπτωση θα παρακαλέσουμε θερμά τον Σεβασμιώτατο να μην ασχοληθεί με την διόρθωση του Αποστόλου Παύλου, επειδή την ανέλαβε ήδη ο π. Βασίλειος Θερμός.

Ούτε για το δόγμα της αειπαρθενίας χρειάζεται να ανησυχεί. Τη διόρθωση της πίστης της Εκκλησίας για την αειπαρθενία της Θεοτόκου την ανέλαβε ο πολύς κ. Γιανναράς.

Όσο για τους Ιερούς Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων υπάρχει πληθώρα διορθωτών τους: Γιαναράς, Θυατείρων Αθηναγόρας Κοκκινάκης, Θ. Γιάγκου, αλλά και ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που ζητά κωδικοποίησή τους με την δυτική αντίληψη της κωδικοποίησης (τουτέστιν της κατάργησής τους).

Γι’ αυτό παρακαλούμε θερμά τον αργόσχολο Σεβ. Καβάλλας, που θεωρεί καλό να κάνει τσάρκες λίγες μέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, αντί να περιοδεύει στη Μητρόπολή του και να κατηχεί το ποίμνιό του, να περιοριστεί αποκλειστικά στη διόρθωση του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς.

Αφήστε μας να ζήσουμε Μεγάλη Εβδομάδα, Σεβασμιώτατε!

1 comment:

  1. Οι παροιμίες σε διάλογο :

    --Αμα αδειάσει ο παπάς θάβει και τους ζωντανούς

    -- Βρήκαμε παπά νά θάψουμε καμμιά δεκαριά

    Κάτι συνωμοτούν .....!

    ReplyDelete