Tuesday, March 13, 2018

ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΠΡΟΜΠΟΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ΕΝΤΑΣΗ

Τέλεια εφαρμογή του ρητού “ο κόσμος χάνεται και η γριά χτενίζεται.”

Από τη μια τα βρίσκουν μια χαρά για τον Οικουμενισμό, την Σύνοδο της Κρήτης και την απο-ορθοδοξοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Τα χαλούν, όμως, στην κυριότητα ενός κτήματος και στις εισπηδήσεις σε αλλότριες δικαιοδοσίες.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι κατασκανδαλίζουν τον κόσμο και τον αποπροσανατολίζουν από τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία και η πατρίδα;


ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΠΡΟΜΠΟΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ΕΝΤΑΣΗ

Της εφημερίδας “Η Καθημερινή”
====

Στο Συμβούλιο της Eπικρατείας προσφεύγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη λύση της διελκυστίνδας του με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά. 

Την ίδια στιγμή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάλεσε σε απολογία τον επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο, που είναι ηγούμενος της Μονής Βλατάδων, και ο οποίος επιχείρησε να λειτουργήσει στον επίμαχο ναό. Για την κόντρα ενδιαφέρθηκε χθες και ο δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Καμίνης, καθώς ο ναός βρίσκεται εντός των ορίων Δήμου Αθηναίων και Ν. Φιλαδέλφειας.

Ειδικότερα, ο ιερός ναός κτίστηκε εντός του κτήματος ύστερα από επιθυμία του Ναξιώτη γιατρού Δημήτρη Προμπονά, όπως αναφερόταν στη διαθήκη του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του τον ναό και ανέθεσε τη λειτουργία του στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, ως Κάθισμα αυτής. Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου 2017 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά αναφέροντας ότι ο ναός ανήκει στη δικαιοδοσία του.

Το «σφράγισμα»

Τις δύο προηγούμενες Παρασκευές, ο επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος και ηγούμενος της Μονής Βλατάδων επιχείρησε να τελέσει θεία λειτουργία των Χαιρετισμών στον ναό. Ωστόσο, για να αποτραπεί κάτι τέτοιο με απόφαση της Αρχιεπισκοπής ο ναός σφραγίστηκε παρουσία αστυνομικής δύναμης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα προσφύγουν, πιθανότατα και σήμερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης κατά του Μακαριώτατου για την παράνομη σφράγιση του ναού.

Από την άλλη πλευρά, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του κ. Ιερωνύμου, κάλεσε ουσιαστικά σε απολογία τον επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο. «Για να παράσχετε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο πληροφορίες για όσα έγιναν από εσάς χωρίς τη γνώση, την ευλογία και την άδεια του Αρχιεπισκόπου ως του οικείου Ποιμενάρχου, επί του κανονικού εδάφους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συγκεκριμένα στον Ιερό ναό Αγίων Γεωργίου, Φωτεινής και Αναργύρων του Κτήματος Προμπονά εντός της εδαφικής δικαιοδοσίας του Δήμου Αθηναίων», όπως λέει (σημ.: έχει αποδοθεί στη δημοτική) η κλήση που επιδόθηκε χθες από δικαστικό επιμελητή.

Η κλήση αφορά στα γεγονότα της Παρασκευής 2 Μαρτίου, ωστόσο και την περασμένη Παρασκευή ο ναός σφραγίστηκε παρουσία αστυνομικής δύναμης, ώστε να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια τέλεσης θείας λειτουργίας των Χαιρετισμών. Τελικά, η λειτουργία τελέστηκε στο ναΰδριο που υπάρχει δίπλα στον σφραγισμένο ναό.

No comments:

Post a Comment