Thursday, March 29, 2018

Η ΘΕΟΜΠΑΙΞΙΑ ΤΩΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΩΝ ΚΤΥΠΑ ΣΥΝΝΕΦΟ


Η ΘΕΟΜΠΑΙΞΙΑ ΤΩΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΩΝ ΚΤΥΠΑ ΣΥΝΝΕΦΟ

Παρουσιάση τόμου: Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 - 1.7.2009)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Η Μονή Βατοπαιδίου εξέδωσε Ανακοίνωση, για την εκδήλωση που θα γίνει, για την παρουσίαση του τόμου, για τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, που συνέταξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.
Λίγα σχόλια για την Ανακοίνωση της Μονής.

ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ
1.) Αναφέρει η Ανακοίνωση της Μονής:
“Με την ευκαιρία της εκδόσεως του τόμου του Αρχιμ. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009), η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου διοργανώνει για την παρουσίαση της νέας αυτής εκδόσεως εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.”

ΣΧΟΛΙΟ: 
Η παρουσίαση εκδόσεων της Μονής Βατοπαιδίου σε θέατρα και μέγαρα είναι πρακτική που φανερώνει το βαθμό εκκοσμίκευσης της Μονής, η οποία -φυσικά- είναι εντελώς άσχετη με την ορθόδοξη Αγιορειτική παράδοση και το ασκητικό μοναχικό ήθος.

Ο ΙΩΣΗΦ Ο ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ
2.) Αναφέρει η Ανακοίνωση της Μονής:
“Ο αείμνηστος Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός κατά κοινή ομολογία συγκαταλεγόταν μεταξύ των οσίων μορφών του Αγίου Όρους.”

ΣΧΟΛΙΟ: 
Ουδέν τούτου αναληθέστερον!
Η Εκκλησία της Κύπρου έστειλε, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ογκώδες φάκελλο, που περιέχει σωρεία επώνυμων γραπτών καταγγελιών, οι οποίες αφορούν σεξουαλικές επιδόσεις του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, που συμπεριλαμβάνουν ακόμη και παιδιά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, μάλιστα, με πρόσφατη επιστολή του, υπενθύμισε στον Παναγιώτατο ότι δεν έχει ακόμη επιληφθεί των καταγγελιών.
Άρα 
α.) Απολύτως καμία σχέση δεν έχει ο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός με την αγιότητα, και, 
β.) Αποτελεί χονδροειδές και κακόβουλο ψεύδος ο ισχυρισμός ότι δήθεν “κατά κοινή ομολογία” αναγνωρίζεται “ως μια από τις όσιες μορφές του Αγίου Όρους”.

Η ΘΕΟΜΠΑΙΞΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ
3.) Αναφέρει η Ανακοίνωση της Μονής:
“Ὁ μακάριος Γέροντας από έφηβος είχε την εμπειρία της αιωνιότητας, της νίκης κατά του θανάτου μετά την εμφάνιση του ιδίου του Χριστού σε αυτόν.”

ΣΧΟΛΙΟ: 
Ο ισχυρισμός ότι “από έφηβος είχε την εμπειρία της αιωνιότητας, της νίκης κατά του θανάτου μετά την εμφάνιση του ιδίου του Χριστού σε αυτόν”, δείχνει περίτρανα ότι οι Βατοπαιδινοί ούτε τον Χριστό δεν άφησαν έξω από τις Θεομπαιξίες τους.
Ο δε χαρακτηρισμός "μακάριος" δείχνει αφενός μεν την προσπάθειά των Βατοπαιδινών να παρουσιάσουν ως Άγιο τον π. Ιωσήφ και αφετέρου την αιχμαλωσία της σκέψης τους στη Δυτική θεολογία, αφού ο όρος “μακάριος” (“beatus” Λατινιστί) απαντάται στους Παπικούς. 

ΑΣΤΗΡΙΚΤΟΣ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΟΤΙ Ο ΙΩΣΗΦ Ο ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ
4.) Αναφέρει η Ανακοίνωση της Μονής:
“Με πολλούς ασκητικούς κόπους και ιδρώτες διά της θείας Χάριτος απέκτησε όλες τις ευαγγελικές αρετές και έφθασε στην απάθεια και στο μεγάλο χάρισμα της θεολογίας.”

ΣΧΟΛΙΟ: 
Αδυνατούμε πάμπαν να αντιληφθούμε, πώς γίνεται ένας μοναχός, που -κατά τον ισχυρισμό της Μονής Βατοπαιδίου- έφτασε στην απάθεια, είναι μεταξύ άλλων και παιδεραστής.
Ο ισχυρισμός ότι δέχτηκε “το μεγάλο χάρισμα της Θεολογίας” είναι τουλάχιστον προκλητικός, αφού ο πλανεμένος μοναχός Ιωσήφ -μεταξύ πολλών άλλων κακοδοξιών-
α.) Υιοθετούσε την αίρεση του Άνσελμου Καντερβουργίας για την Σταύρωση του Χριστού ως δήθεν αναγκαία για την ικανοποίηση της Θείας Δικαιοσύνης.
β.) Υποστήριζε τις εκτρώσεις μέχρι τον τρίτο μήνα της κυήσεως, και
γ.) Θεωρούσε τον ανθρώπινο νου υπέρτερο της Θεικής χάρης.

Κατά τα άλλα ήταν απλανής Διδάσκαλος της Εκκλησίας, επειδή δήθεν Θεόθεν του δόθηκε το "υψηλό χάρισμα της θεολογίας". 

Η ΘΕΟΜΠΑΙΞΙΑ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ
5.) Αναφέρει η Ανακοίνωση της Μονής:
“Χαμογέλασε μετά την κοίμησή του. Γέλασε τον μακάριο γέλωτα της αναστάσεώς του.”

ΣΧΟΛΙΟ:
Είναι πολύ προκλητικό να παρουσιάζουν το φούσκωμα του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού σαν θαύμα και σαν ένδειξη αγιότητας. Τους παρακαλούμε θερμά να αναλογιστούν ότι υπάρχει Θεός και Ημέρα της Κρίσεως και να συνειδητοποιήσουν ότι μια τόσο απροκάλυπτη Θεομπαιξία -αργά ή γρήγορα- θα λάβει "ένδικον μισθαποδοσία".
Οι Θεομπαιξίες του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού συνεχίζονται αταλάντευτα από τους μαθητές του.
Ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ αυτοπροβάλλεται ως προορατικός, διορατικός, ως Γέροντας που βλέπει οράματα και παρόμοια συναφή που προκαλούν εμετική αηδία. Τα ίδια και χειρότερα κάνει ο Πανιερώτατος Λεμεσού, που ισχυρίζεται ότι, εκτός από το προορατικό, το διορατικό και τις οπτασίες, βλέπει και το άκτιστο φως.!!!

ΑΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΗ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΟΣΟΙ ΠΑΡΕΒΡΕΘΟΥΝ

6.) Αναφέρει η Ανακοίνωση της Μονής:
“Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα απευθύνουν Χαιρετισμό, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς οι Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομος και Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Οσιολογιώτατος Γέροντας Νικόδημος Αγιοπαυλίτης και ο συγγραφέας του τόμου Αρχιμ. Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου.
Η παρουσίαση του τόμου θα πραγματοποιηθεί από τον π. Χρυσόστομο Παπαδάκη, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου.”

ΣΧΟΛΙΟ: 
α.) Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, στην εκδήλωση, κάθε άλλο παρά προσδίδει τιμή στη Μονή Βατοπαιδίου ή στον π. Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, επειδή, στη συνείδηση της Εκκλησίας, ο Μακαριώτατος είναι ο χειρότερος Αρχιεπίσκοπος, που έχει -ή καλύτερα που θα μπορούσε ποτέ να έχει- η Εκκλησία της Ελλάδος και γι' αυτό βρίσκεται στο έσχατο σημείο ανυποληψίας στη συνείδηση των πιστών.
β.) Όσο για την παρουσία εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι βεβαίως απαράδεκτη, αλλά θα αναμένουμε να δούμε ποιος θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει τον Παναγιώτατο και προπαντός τι θα αναφέρει στον Χαιρετισμό του.
γ.) Η παρουσία του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κιτίου είναι είτε καρπός εκβιασμού, είτε εκμετάλλευση της φιλοδοξίας του Πανιερώτατου να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, είτε το συναμφότερον.
δ.) Η αυτονόητη παρουσία του Πανιερώτατου Λεμεσού δεν χρειάζεται σχολιασμό.
ε.) Ούτε και η παρουσίαση του τόμου, από τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπαδάκη, προξενεί εντύπωση, επειδή -ως γνωστόν- ο Πανοσιολογιώτατος τυγχάνει “κοπέλλιν” του Πανιερώτατου Λεμεσού. 
στ.) Δεν κρύβουμε, όμως, με τίποτα, τη βαθύτατη θλίψη και απογοήτευσή μας για την παρουσία του Γέροντα Νικόδημου Αγιοπαυλίτη στην εκδήλωση. Αν ο συγκεκριμένος μοναχός εκπροσωπήσει τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Αγίου Παύλου, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε πάρα πολύ σοβαρά για την έκταση της διάβρωσης της συνείδησης των Αγιορειτών από τα Βατοπαιδινοαργύρια. 
Δεν βιαζόμαστε, πάντως, να εξάγουμε συμπέρασμα. Θα αναμένουμε να διαπιστώσουμε, αν ο π. Νικόδημος θα πάει εξ ιδίων ή αν θα εκπροσωπεί τη Μονή. Προπαντός θέλουμε να πληροφορηθούμε τι θα πει στο Χαιρετισμό του.

*****
Θα επανέλθουμε -συν Θεώ- για διεξοδική ανάλυση του θέματος όταν πληροφορηθούμε όσα αφορούν την εκδήλωση και όταν μελετήσουμε τον τόμο, που θα εκδοθεί.

No comments:

Post a Comment