Monday, March 5, 2018

ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ



ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ


Του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
=====

Η ανακοινωθείσα την δωδεκάτην ώραν απόφασις τεσσάρων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών να μη συμμετάσχουν εις τας εργασίας της Συνόδου προυκάλεσε θλίψιν πολλήν, ουδόλως όμως έθιξε την συνοδικήν ταυτότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθ’ ότι προφανέστατα αύτη δεν ελήφθη επί τη βάσει εκκλησιολογικών ή άλλων θεολογικών κριτηρίων. 

Τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου εκφράζουν αυθεντικώς την πιστότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την αδιαλείπτως βιωθείσαν και βιουμένην εν αυτή Παράδοσιν της Αληθείας και αποτελούν πολύτιμον πνευματικόν θησαυρόν διά την ανά την οικουμένην Ορθοδοξίαν. 

Προβάλλουν την αυτοσυνειδησίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, την ευαισθησίαν και την θεάρεστον μέριμναν αυτής διά τον άνθρωπον και την εν Χριστώ και κατά Χριστόν βιοτήν αυτού, υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον της Ορθοδοξίας διά την κτίσιν, διά την κοινωνίαν και τον πολιτισμόν. 

Δίδουν τοιουτοτρόπως επί τη βάσει των κεντρικών θεολογικών παραδοχών της πίστεώς μας απάντησιν εις όλους εκείνους, οι οποίοι επιρρίπτουν εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν αδιαφορίαν διά τον κόσμον και την ιστορίαν εν ονόματι του ουρανού και της αιωνιότητος. 

Τα θεολογικώς αρτιώτατα συνοδικά κείμενα ακυρώνουν εκ των προτέρων και τους θορυβώδεις αυτοκλήτους κριτάς της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, οι οποίοι, με τον ου κατ’ επίγνωσιν ζήλον των, αμφισβητούν την κανονικότητα αυτής και την ορθοδοξίαν των αποφάσεών της, σκανδαλίζοντες ούτω και διχάζοντες τον λαόν του Θεού. 

ΠΗΓΗ:

Πεμπτουσία

No comments:

Post a Comment