Tuesday, March 6, 2018

ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΠΡΟΜΠΟΝΑ ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΠΡΟΜΠΟΝΑ ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Γράφει ο κ. Αιμίλιος Πολυγένης στη “Ρομφαία”:
“Βαθαίνει η κρίση ανάμεσα σε Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αφορμή το ναό στο Κτήμα Προμπονά.
Την Τετάρτη σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου και ενημερώνονται τα μέλη της ΔΙΣ από την αρχιγραμματεία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κτήμα Προμπονά και την παρέμβαση με δικαστικούς επιμελητές του Οικουμενικού Πατριαρχείου (διαβάστε εδώ).
Ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος ασκούν κάθε νόμιμη ενέργεια για να ανατρέψουν την μετατροπή του παρεκκλησίου του Κτήματος Προμπονά σε "Κάθισμα" της Ιεράς Μονής Βλατάδων.
Η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί πως έχει παραβιαστεί κάθε έννοια του εκκλησιαστικού δικαίου για δύο κυρίως λόγους: 
α.) Το παρεκκλήσιο έχει "δωριστεί" από το κληροδότημα Προμπονά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δίχως να προβλέπεται ρητά από το καταστατικό του κληροδοτήματος, και, 
β.) Το παρεκκλήσιο δεν έχει την άδεια της Ιεράς Συνόδου και της οικείας εκκλησιαστικής αρχής (Αρχιεπισκοπή Αθηνών) για να λειτουργεί υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο.”
Η μεταφορά της συζήτησης για την κυριότητα και λειτουργία του κτήματος Προμπονά σε συνοδικό επίπεδο είναι θετική εξέλιξη. 
Αν χρειαστεί το θέμα μπορεί να συζητηθεί και στη Σύνοδο της Ιεραρχίας.
Η καταγγελλόμενη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εισπήδηση είναι καθαρά εκκλησιαστικό θέμα που αφορά το κανονικό δίκαιο. Γι’ αυτό η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την εκδίκασή της είναι ανεπίτρεπτη.
Βεβαίως οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στην Ελλάδα επιτρέπουν θεωρητικά την προσφυγή σε πολιτικά δικαστήρια, αλλ’ αυτό ουδόλως αίρει την αρχή ότι οι Σύνοδοι των Εκκλησιών επιλαμβάνονται κανονικών θεμάτων και όχι τα πολιτικά δικαστήρια. 
Αν, μάλιστα, η συζήτηση γίνει μακρυά από το φως της δημοσιότητας, ακόμη καλύτερα, για να μη σκανδαλίζεται ο κόσμος, όταν βλέπει δύο Εκκλησίες να ερίζουν "περί σκιάς όνου", αντί να ασχολούνται με ουσιαστικά θέματα πίστεως.
Γι’ αυτό αναμένουμε, σήμερα, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης για το θέμα που -ως μη ώφειλε- προέκυψε.
Δεν είναι αυτές οι προτεραιότητες της πίστης μας Μακαριώτατε!
Αυτό που αναμένει ο πιστός λαός του Θεού από σας είναι να συγκαλέσετε Σύνοδο της Ιεραρχίας για να συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο θα αναθεωρηθούν συνοδικά τα οικουμενιστικά Κείμενα της Συνόδου της Κρήτης. Όχι να αναλίσκεται σε αψιμαχίες και σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Πατριάρχη για την κυριότητα ενός κτήματος.
Αντιλαβανόμαστε την ευαισθησία του Αρχιεπισκόπου για την εισπήδηση. Ας αντιληφθεί ο ίδιος την ευαισθησία των πιστών, επειδή η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπέγραψε τα κακόδοξα Κείμενα του Κολυμβαρίου.

No comments:

Post a Comment